Πατέλης για τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για τη δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Newsroom
Μοιράσου το
Πατέλης για τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για τη δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας
«Η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει με την επιβεβαίωση του σεναρίου της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής αξιοπιστίας» δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Με κεντρικούς ομιλητές τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, πραγματοποιήθηκε η Πολιτική Ακαδημία της Νέας Δημοκρατίας, #ndacademy, με θέμα «Η αναγέννηση της εθνικής οικονομίας και τα επόμενα βήματα».

Σύμφωνα με σχετική ενημερωση, στην Ακαδημία, την οποία συντόνισε ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας, συμμετείχαν πρόεδροι ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ της ΝΔ από όλη την Ελλάδα, αλλά και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

Επί τάπητος τέθηκαν οι αλλαγές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και οι προκλήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής αλλά και της πληθωριστικής κρίσης. Βασικό θέμα της συζήτησης, όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, ήταν οι μειώσεις εισφορών και φορολογικών συντελεστών, αλλά και η ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης και στη θέση της Ελλάδας σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Κατά την εισαγωγική του παρέμβαση ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης ανέφερε:

«Θέλω πριν από όλα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομιλητές μας, τόσο τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, έναν άνθρωπο με τον οποίο έχουμε κάνει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και στην ΟΝΝΕΔ για τα πεπραγμένα αυτής της Κκυβέρνησης, όσο και στον Ππροϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον οποίο εκτιμώ βαθιά για την πορεία, τις γνώσεις και τον λόγο του.

Το σημερινό θέμα της συζήτησης είναι από τα πιο σημαντικά και μπορούμε να το προσεγγίσουμε από πολλές πλευρές. Η πρώτη δεν είναι άλλη από την καθημερινότητα των πολιτών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πως βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών και όχι τα κούφια συνθήματα που η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιούσε σε πορείες και καταλήψεις. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι άνθρωποι μέσα από την κοινωνία που ξέρουν πώς δουλεύει η οικονομία και τώρα μετά από χρόνια βλέπουν τους φόρους να μειώνονται αποτελεσματικά.

Πρώτη φορά μετά από χρόνια, συντονισμένα, οι φόροι μειώνονται και μάλιστα γρηγορότερα απ' ό,τι είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Η κοινωνία στηρίχθηκε μέσα στην πιο δύσκολη συγκυρία, με δύο από τις μεγαλύτερες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ποτέ να διαδέχονται η μια την άλλη.

Η δεύτερη πλευρά με την οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τη σημερινή συζήτηση είναι ένα δίλημμα. Ποιος είναι τελικά ο πραγματικά προοδευτικός; Όπως είχε πει και ο ίδιος ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή, στην οποία είχα την τιμή να εκλεγώ, αληθινά προοδευτικός δεν είναι αυτός που αυξάνει τους φόρους μόνο για να δώσει έκτακτα επιδόματα πείνας, αλλά εκείνος που οργανωμένα μειώνει φόρους και εισφορές, αυξάνει τους μισθούς των πολιτών και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η πρόοδος αποδεικνύεται με έργα και όχι με λόγια. Η αντιπολίτευση πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της και να εξηγήσει γιατί δεν ψήφισε αυτές τις μειώσεις φόρων και τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην πανδημία και την πληθωριστική κρίση.

Τέλος, είμαστε εδώ για αυτά που έρχονται. Για τις μεγάλες επενδύσεις και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία τα οποία θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η "μεγάλη εικόνα" της ελληνικής οικονομίας είναι θετική και οι προοπτικές της ευοίωνες, παρά την αβεβαιότητα και τις δυσκολίες που προκαλούν -διεθνώς- η υγειονομική και ενεργειακή κρίση, οι αυξήσεις τιμών και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Αυτό πιστοποιείται από μια σειρά μακροοικονομικών μεγεθών, δεικτών και πρόσφατων θετικών εξελίξεων, που αποτυπώνουν μια ισχυρή δυναμική.

Φυσικά, ως κυβέρνηση και ως οικονομικό επιτελείο, δεν πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε. Έχουμε πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, η πολλά υποσχόμενη "μεγάλη εικόνα" πρόσκαιρα θολώνει εξαιτίας σημαντικών προκλήσεων. Κατανοούμε ότι η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού "ροκανίζει" το διαθέσιμο εισόδημα και δημιουργεί πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η προηγούμενη, όμως, αύξηση του εισοδήματος, μέσα από τις μειώσεις φόρων και τα "πακέτα" στήριξης της κοινωνίας, αμβλύνει αυτές τις αναπόφευκτες πιέσεις. Συνεχίζουμε τον απαιτητικό, τον ανοδικό δρόμο, με σύνεση, υπευθυνότητα και προνοητικότητα.

Συνεχίζουμε την εφαρμογή μιας συνετής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις υφιστάμενες προκλήσεις -με στοχευμένα, όμως, μέτρα, μέσα στο πλαίσιο των προβλέψεων του προϋπολογισμού -καθώς και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων. Δρούμε με το βλέμμα στο σήμερα, αλλά και στο αύριο της χώρας, ώστε η θετική "μεγάλη εικόνα" της οικονομίας και οι ευοίωνες προοπτικές της να δικαιωθούν, το ταχύτερο δυνατόν, προσφέροντας -σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τα οφέλη της υψηλής, διατηρήσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, από εφέτος».

Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης τόνισε πως «η βάση της στήριξης των αδυνάτων είναι η ανάπτυξη. Εκεί συναντιόμαστε όλοι. Θέλουμε και πρέπει να έχει μερίδιο ο καθένας», προσθέτοντας ότι «η μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας στην ΕΕ είναι το πιο σημαντικό οικονομικό επίτευγμα της κυβέρνησης».

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα, με την δραματική μείωση των κόκκινων δανείων και τη θωράκισή του, που ανοίγει τον δρόμο για τη δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Τις μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν την ανάπτυξη. Την πολιτική σταθερότητα που είναι η βάση για την προσέλκυση των επενδύσεων με την καινούργια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κλείνοντας, είπε: «Η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει με την επιβεβαίωση του σεναρίου της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής αξιοπιστίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πατέλης: Δεν θα είχε μεγάλο αντίκτυπο μια προσωρινή μείωση ΦΠΑ

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Σταϊκούρας: Οι 7 πυλώνες της οικονομικής στρατηγικής της Ελλάδας

23:33

Το κόκκινο κυριάρχησε τελικά στην Wall – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο για τον Dow

23:08

Εβδομαδιαία «βουτιά» 11% στο πετρέλαιο 

22:42

Παπαγαρυφάλλου: «Για την Alpha Bank μετασχηματισμός είναι μία καθοριστική αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας»

22:33

Από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας η πετρελαιοκηλίδα του Keystone

22:01

Απόφαση ΠΟΕ κατά ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

21:39

Κέρδη σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα χάρη στα μάκρο ΗΠΑ

20:57

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

20:44

Attica Bank: Σύγκληση Έκτακτης ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 473,3 εκατ. ευρώ

20:31

Intracom: Οριακές ζημιές στο 9μηνο - Πάνω από 44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

20:29

Υπό ανάκριση φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες για υποψίες διαφθοράς - Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

20:26

Μητσοτάκης: Απαιτείται να βρούμε λύση για το πλαφόν στο αέριο - Να κινηθούμε στρατηγικά και ενωμένα

20:15

Γαλλία-κορονοϊός: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής

20:04

Η Ρωσία επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο - Επιπλέον βοήθεια από Ουάσινγκτον για Κίεβο - Νέα όπλα από Ιράν σε Κρεμλίνο

20:00

Ποιος κρατάει το «μαγικό ραβδί» της αναβάθμισης του δημόσιου χρέους

19:56

Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

19:51

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Αρναούτης 

19:44

Κοντόπουλος: Στόχος μας να καταστήσουμε το ΧΑ ομότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα

19:34

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική - Έξι συλλήψεις, 15 προσαγωγές

19:33

Μητσοτάκης: Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα

19:26

Ζαββός: Οι 3 στόχοι για το τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια – Επείγει η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς

19:15

Ιταλία: Έφτασαν τα 3,5 εκατ. τα κρούσματα γρίπης - «Εμβολιάστε τα παιδιά» προτρέπουν οι παιδίατροι

19:04

Επιστροφή στα «πράσινα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:50

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΔΥΠΑ και Huawei

18:36

«Αυλαία» σήμερα στη Νέα Υόρκη για το 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum

18:35

Ο Πούτιν απειλεί με μείωση της παραγωγής πετρελαίου «αν κριθεί απαραίτητο»

18:29

Στο Λονδίνο αύριο ο ΥΠΟΙΚ για το Χριστουγεννιάτικο Gala της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου

18:24

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 156 «υπέρ» έναντι 142 «κατά» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

18:17

ΗΠΑ: Στην «αρένα» των fintech εισέρχεται και η Walmart, μέσω νέας startup

18:15

Revoil: Στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της επιχείρησης