Μέστερ (Fed): Ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων αν επιμείνει υψηλά ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέστερ (Fed): Ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων αν επιμείνει υψηλά ο πληθωρισμός
Η Μέστερ, η οποία είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή της Fed που καθορίζει τα επιτόκια φέτος, είπε ότι θα υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής στις 16 Μαρτίου

To ενδεχόμενο η Fed να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό άφησε ανοιχτό η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, εάν οι μετρήσεις του πληθωρισμού παραμείνουν ισχυρές και αργότερα μέσα στο έτος.

Η Μέστερ, η οποία είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή της Fed που καθορίζει τα επιτόκια φέτος, είπε σε ψηφιακό συνέδριο ότι θα υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής στις 16 Μαρτίου, αποκλείοντας μια απροσδόκητη στροφή στην οικονομία, σύμφωνα με το Marketwatch.

Τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο;

Η πολιτική της Fed είναι πολύ «χαλαρή» αυτή τη στιγμή, υπό το φως των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, είπε.

Την τελευταία φορά που η Fed άρχισε να καταργεί τη νομισματική προσαρμογή το 2015, ήταν μια πολύ σταδιακή διαδικασία, με το επιτόκιο πολιτικής της Fed να φτάνει μόνο στο 2,3% τον Δεκέμβριο του 2018.

«Αυτή τη φορά, αναμένω ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το επιτόκιο κεφαλαίων με ταχύτερο ρυθμό, επειδή ο πληθωρισμός είναι σημαντικά υψηλότερος και οι αγορές εργασίας είναι πολύ πιο σφιχτές από ό,τι το 2015», είπε η Μέστερ.

Ο ακριβής ρυθμός θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία.

Εάν μέχρι τα μέσα του έτους, φαίνεται ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να μετριαστεί όπως αναμενόταν, «τότε θα υποστήριζα την απόσυρση της προσαρμογής με ταχύτερο ρυθμό κατά το β’ εξάμηνο του έτους», δήλωσε.

«Από την άλλη πλευρά, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο, τότε ο ρυθμός απόσυρσης θα μπορούσε να είναι πιο αργός το β’ εξάμηνο του έτους από ό,τι το α’ εξάμηνο», πρόσθεσε.

Είναι επίσης σκόπιμο να συρρικνωθεί ο ισολογισμός της Fed νωρίτερα και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι κατά τον τελευταίο κύκλο «σύσφιξης» το 2017-2018, είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider