Λίντνερ: Κάλεσμα για επιστροφή σε δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για τους κανόνες της ΕΕ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίντνερ: Κάλεσμα για επιστροφή σε δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για τους κανόνες της ΕΕ
Σε «σκληρές» συζητήσεις για το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έδειξε» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση της Γερμανίας και ο ίδιος στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετά την πανδημία του κορονοϊού εποχή υπογράμμισε ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Προσερχόμενος στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, επικεφαλής του γερμανικού FDP συμπλήρωσε πως «οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι σημαντικοί γιατί χρειάζονται προκειμένου να ενισχυθούν οι αγορές και για να βοηθήσουν τη νομισματική πολιτική να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών».

«Για να χτίσουμε ξανά δημοσιονομικά μαξιλάρια ασφαλείας, χρειαζόμαστε βιωσιμότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο» υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε πως «είμαι υπέρ της μείωσης των κρατικών χρεών».

Στη συνέχεια, ο κ. Λίντνερ ανέφερε πως η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεκινήσει όταν η Κομισιόν δημοσιεύσει τις θέσεις της», κάτι που αναμένεται τον Ιούνιο.

Θέλοντας να δείξει τη στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε πως «οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι σημαντικοί και πρέπει να τονίσουμε τη σημασία τους».

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή στον «κανόνα χρέους» (μείωση κατά 1/20 ετησίως του υπερβάλλοντος του 60% επιπέδου του χρέους).

«Κάποια σημεία ευρύτερης συμφωνίας φαίνεται πως προκύπτουν για τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, όπως ο κανόνας 1/20.

Θέλουμε αξιόπιστα "μονοπάτια" για τη μείωση του χρέους, τα οποία θα είναι ρεαλιστικά και θα επιτρέπουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ» δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε πως «σήμερα δεν επαναλαμβάνουμε μια παλιά συζήτηση, είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση. Χρειαζόμαστε σταθερότητα, αλλά χρειαζόμαστε και ανάπτυξη. Οι συζητήσεις μας δεν θα τελειώσουν σήμερα, θα συνεχιστούν» πρόσθεσε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Όπως σημείωνε νωρίτερα το insider.gr, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στις πρώτες τοποθετήσεις του μετά την ανάληψη του υπουργικού θώκου έχει αφήσει κάποια (μικρά) σημάδια αισιοδοξίας για τις χώρες του Νότου. Επιμένοντας στην ανάγκη επιστροφής σε δημοσιονομικούς κανόνες αλλά με «παράθυρο» για τη στήριξη των επενδύσεων και αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή σε λογικές προτάσεις» στο θέμα της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Η ΕΕ οφείλει να παρατείνει την προσωρινή άρση της ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider