Πότε θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στο δημόσιο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στο δημόσιο
Πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. 

Για το 2023 υπολογίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών την απόφαση περί κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και στο δημόσιο. Και τούτο, όπως αναφέρουν, με δεδομένο πως είναι ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Άρα, εξηγούν, απαιτεί να είναι γνωστοί οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες (κάτι που θα γίνει προς το τέλος του έτους), και να αρθεί το καθεστώς της ρήτρας διαφυγής και των προσωρινών μέτρων (που θα γίνει από το 2023), με αναμονή της εξέλιξης και για το θέμα της δικαστικής προσφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές εξηγούν πως τα καλύτερα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού το 2021, που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θόδωρος Σκυλακάκης δεν σημαίνουν και πιο μεγάλο περιθώριο για παροχές φέτος.

Σημειώνεται πως πρέπει επίσης να βρεθεί ο «χώρος» για τη διατήρηση και το 2023 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα (κόστος 1,65 δισ. ευρώ), πριν επεκταθεί το μέτρο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δημόσιο-συνταξιούχους.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανατιμήσεις και «Ο» χαράσσουν σενάριο «Β» στον Προϋπολογισμό - Τα δύο «ατού» και οι αντοχές για μέτρα στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider