Κατατέθηκε το νέο ΕΣΠΑ στις Βρυξέλλες – Νέα πρωτιά, επιχείρηση έγκρισής του τον Ιούλιο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκε το νέο ΕΣΠΑ στις Βρυξέλλες – Νέα πρωτιά, επιχείρηση έγκρισής του τον Ιούλιο
Πρώτο ανάμεσα στα σχέδια όλων των κρατών μελών της ΕΕ κατατέθηκε στις Βρυξέλλες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Τροχάδην με στόχο να εγκριθεί εντός του μήνα. Μετά παίρνουν σκυτάλη τα προγράμματα για να έρθουν οι προκαταβολές.

Πρώτο ανάμεσα στα σχέδια όλων των κρατών μελών της ΕΕ κατατέθηκε πριν από λίγη ώρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Θα μοιράσει περίπου 21 δισ. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων, οι οποίες μαζί με την εθνική δαπάνη θα ξεπεράσουν σε αξία τα 26 δισ. ευρώ.

Πλέον, οι διαπραγματεύσεις που θα συνεχισθούν από τις υπηρεσίες του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Τσακίρη όλο το επόμενο διάστημα θα έχουν ως στόχο να εγκριθεί (εκτός απροόπτου) μέσα στον Ιούλιο. Για να πάρουν «σκυτάλη» τα Επιχειρησιακά Προγράμματα υπουργείων και περιφερειών.

Η κατάθεση αναμενόταν να γίνει σήμερα και προηγήθηκαν πολυήμερες διαβουλεύσεις σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο για να συγκλίνουν οι 2 πλευρές, Ελλάδα και Επιτροπή, στο τελικό σχέδιο.

Η κατάθεση έρχεται μία ημέρα πριν την πολιτική έγκριση του Ελλάδα 2.0 των 30,5 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας το «σερί» καλών ειδήσεων για την προετοιμασία της επόμενης γενιάς επενδύσεων με στήριξη από την ΕΕ.

Με βάση το προσχέδιο που κατατέθηκε τον Μάιο η «Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης 2021-2027» όπως επισήμως ονομάζεται αφορά σε κοινοτικά κονδύλια περίπου 21 δισ. ευρώ τα οποία μαζί με εθνικούς πόρους 5,58 δισ. ευρώ οδηγούν σε επενδύσεις αξίας πάνω από 26 δισ. ευρώ (σ.σ. ενδεχομένως να υπάρχουν αλλαγές στα τελικά ποσά αλλά και στην κατανομή τους προς όφελος της Περιφέρειας).

Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει και σε αυτήν την προγραμματική περίοδο το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα--Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (που σήμερα επιβαρύνεται με τα πιο πολλά μέτρα στήριξης πέραν των επενδύσεων), αλλά και η Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Μεγάλο είναι και το ποσό για το Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Περιβάλλον-Ενέργεια-Κλιματική Αλλαγή. Αντίθετα, μικρότερα είναι τα ποσά για Υποδομές-Μεταφορών.

Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα στόχος είναι να ενεργοποιηθεί πρώτο γιατί πρέπει να έρθουν πληρωμές, αφού ήδη έργα θα αρχίσουν να τρέχουν με προχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Προτεραίοτητα δίδεται και σε άλλα προγράμματα που θα έχουν έργα «γέφυρες» όπως το υποδομών και το περιβάλλοντος.

Στο ΕΣΠΑ – εν αντιθέσει με το Ελλάδα 2.0 – η προκαταβολή είναι πολύ μικρή και έρχεται με την έγκριση κάθε επί μέρους Επιχειρησιακού Προγράμματος. Επίσης απαιτούνται να γίνουν αιτήσεις πληρωμών για ενταγμένα έργα προκειμένου να έρθουν εισροές κονδυλίων.

Επίσης στο ΕΣΠΑ η δαπάνη για επενδύσεις δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Καθώς λοιπόν λόγω της πανδημίας πολλά προγράμματα στη τρέχουσα περίοδο έχουν υπερεκτέλεση, είναι αναγκαίο να αρχίσουν να εντάσσονται έργα στη νέα περίοδο και να έρθει κάλυψη εντός του έτους.

Τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και οι Τσακίρης-Σκάλκος

Νωρίτερα, με βάση δελτίο Τύπου από το υπουργείο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά:

«Όπως είχαμε θέσει ως στόχο, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα που υπέβαλε επίσημα προς έγκριση στις ευρωπαϊκές αρχές το σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ. Με την υποβολή αυτή ολοκληρώνουμε και το τελευταίο βήμα πριν από την επίσημη κατάρτιση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και την οριστική έναρξη του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027. Στόχος μας είναι να προσθέσουμε άμεσα επιπλέον ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και να συμπράξουμε μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης σε μία μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και τους συνεργάτες μου για τη σημερινή αυτή εθνική επιτυχία».

Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:

«Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές, με ένα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία. Τα έργα /δράσεις που προσανατολιζόμαστε να χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, το νέο ΕΣΠΑ θα αποτελέσει ένα βασικό βήμα για τον οριστικό μετασχηματισμό της οικονομίας και τη γόνιμη μετάβαση σε μια βιώσιμη, ψηφιακή, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη, ενώ μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης θα σηματοδοτήσουν την Ελλάδα του αύριο, της οικονομικής ανάταξης και της κοινωνικής ευημερίας και ακόμη πιο σημαντικά την Ελλάδα της ανθεκτικότητας σε πιθανές παγκόσμιες κρίσεις που θα έρθουν».

Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε:

«Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027 αποτυπώνει τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της Χώρας και θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής προστασίας. Η έγκαιρη προετοιμασία μας για την έγκριση των νέων Προγραμμάτων θα συμβάλει στην ανάταξη της οικονομίας μετά την πανδημική κρίση και σε συνδυασμό με τους πόρους του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 θα συμβάλλουν στην εκκίνηση ενός νέου κύκλου ευημερίας για όλους μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τετραήμερο διαβουλεύσεων «κορυφής» με θεσμούς για ρύθμιση οφειλών, Ελλάδα 2.0 & νέο ΕΣΠΑ

Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα δεν προκαλεί μόνο πίεση για εμβολιασμούς αλλά και… για επενδύσεις με κοινοτικό χρήμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider