Ένας κίνδυνος που οι αγορές ποτέ δεν υποτιμούν

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας κίνδυνος που οι αγορές ποτέ δεν υποτιμούν
Η ΕΚΤ υλοποιεί πρόγραμμα αυξημένων αγορών ομολόγων το Β' τρίμηνο. Αυτό που θα ακολουθήσει στο Γ' τρίμηνο και μάλιστα σε ένα περιβάλλον αυξημένων πληθωριστικών προσδοκιών, αλλάζει την αγορά. Ποιους αγγίζει στην Ελλάδα.

Το παράδοξο φαινόμενο της ταυτόχρονης αυξημένης παρέμβασης στήριξης της ΕΚΤ στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα με τις παρ’ όλα αυτά αυξανόμενες αποδόσεις και spreads, με τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα δεκαετίας να κινούνται σε επίπεδα 1,10% - 1,11%, έχει την εξήγησή του.

Η ανησυχία για το τι θα κάνει η ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση του κύκλου αυξημένων αγορών ομολόγων μέσω του PEPP του Β' τριμήνου, σε συνδυασμό με τις αυξημένες πιέσεις από την πλευρά των πληθωριστικών προσδοκιών έχει δημιουργήσει ένα νέο μίγμα αβεβαιότητας.

Και η αβεβαιότητα αυτή ενισχύεται περαιτέρω από τα ερωτηματικά για τις προθέσεις της Fed όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου

Το «αποτέλεσμα» αυτής της αβεβαιότητας «μετριέται» πλέον με μεγάλη ευκρίνεια στον νέο κύκλο ανόδου των τιμών του χρυσού που έχει αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο τιμών των τελευταίων τριών μηνών.

Η ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου πέραν του τι ακριβώς θα πει στις αγορές μετά το ΔΣ εκείνης της ημέρας, είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα στο οποίο έχει κατά κάποιο τρόπο παγιδευτεί. Θα συνεχίσει τις αυξημένες αγορές τίτλων του Β' τριμήνου και στο Γ' τρίμηνο ή θα αρχίσει να τις επαναφέρει σε χαμηλότερα επίπεδα; Και πως θα εξηγήσει αυτή την επιλογή της στις αγορές;

Η κα Λαγκάρντ δεν μπορεί να αποφύγει μία σαφή απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα. Και η απάντησή της θα έχει συνέπειες.

Αν η απόφαση της ΕΚΤ είναι να συνεχίσει τις αυξημένες αγορές, αυτό θα ισοδυναμεί με απόδειξη αμφισβήτησης για το αν και πώς η ευρω-οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως.

Επιπλέον αυτό θα σημάνει την προεξόφληση από πλευράς αγορών ότι η ΕΚΤ θα εξαντλήσει ολόκληρο το πακέτο των 1,850 τρισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και ίσως μάλιστα το επεκτείνει...

Αν πάλι η απόφαση είναι να αρχίσει την επιστροφή σε περιορισμένες αγορές, μέσω του PEPP στην παρούσα συγκυρία, τότε η τάση διεύρυνσης των επιτοκίων και των spreads θα δημιουργήσει ένα νέο ανησυχητικό περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Πολύ περισσότερο όμως τα ανησυχητικά νέα θα αφορούν τους εκδότες χρέους υψηλής απόδοσης, ήτοι των junk bonds. Υπόθεση που ήδη έχει αρχίσει να «σέρνεται» στις αγορές, με κάποια hedge funds να έχουν αρχίσει να «σορτάρουν» ένα αυξανόμενο αριθμό τίτλων, στοιχηματίζοντας σε επερχόμενη μείωση των τιμών των εταιρικών ομολόγων, λόγω επιτοκίων και πληθωρισμού. Σε διεθνή οικονομικά πρακτορεία έχουν ήδη δημοσιευθεί ρεπορτάζ τα οποία αναφέρουν ότι οι short τοποθετήσεις στα junk bonds έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008...

Ποιος πρέπει να ανησυχεί στην Ελλάδα

Σε αυτή την περίπτωση η πίεση που θα ασκηθεί στα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, τουλάχιστον προσωρινά, αφενός γιατί τα διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά ομόλογα είναι ελάχιστα και αφετέρου οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους είναι εξαιρετικά περιορισμένες και ήδη σχεδόν καλυμμένες.

Υπάρχει όμως το κομμάτι της αγοράς που θα υποφέρει και αυτό αφορά τα εταιρικά ομόλογα τόσο εκείνα που έχουν εκδοθεί όσο και εκείνα που έχουν ήδη μπει στην... ουρά προς έκδοση. Εκεί, σε περίπτωση σαν αυτή που περιγράφεται, οι συνέπειες θα «κοστίσουν».

Το κομμάτι που αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα, όσο και την οικονομία σαν σύνολο, έχει να κάνει με τον όγκο των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή Ι και ΙΙ, «χαρτιά» τα οποία στηρίζονται αφενός στην αποτελεσματικότητα του νέου πτωχευτικού κώδικα και αφετέρου στις επιπτώσεις στις αποδόσεις και τα spreads των κρατικών τίτλων, των αποφάσεων της ΕΚΤ που θα ανακοινώσει η κα Λαγκάρντ στις 10 Ιουνίου...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider