Σημαντικές προσδοκίες για την αγορά ελληνικών εταιρικών ομολόγων στο μέλλον καλλιέργησε, την Τετάρτη, το ποδαρικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Πιστή στις δεσμεύσεις της η ΕΚΤ ξεκίνησε την Τετάρτη να αγοράζει εταιρικά ομόλογα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο – στο μέλλον – και για αγορές ελληνικών εταιρικών ομολόγων.
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Η συμμετοχή στο QE θα ακολουθήσει από τι στιγμή που η Ελλάδα αποπληρώνει τα ομολόγα που διακρατά η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Ιουλίου. «Έχω την πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο στη ποσοτική χαλάρωση έως το Σεπτέμβριο», είπε αναφερόμενος στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, δεδομένης της πρεμιέρας της ΕΚΤ στην αγορά εταιρικών ομολόγων, αμέσως μόλις η κεντρική τράπεζα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, είναι βέβαιο πως σε δεύτερο στάδιο θα στραφεί και στα εγχώρια εταιρικά ομόλογα.
«Έχω την αίσθηση ότι από το φθινόπωρο, όταν οι άνθρωποι αισθανθούν ότι τα πράγματα πάνε καλά, θα αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Το «ποδαρικό»
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ έκανε «πρεμιέρα» την Τετάρτη αγοράζοντας ομόλογα συνολικής αξίας 3 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποία εκδόσεις της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie, 10 ομόλογα της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica και τίτλους του κορυφαίου ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου Assicurazioni Generali.
Στην ομιλία του στις 2 Ιουνίου, ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi είχε ανακοινώσει ότι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 80 δισ. ευρώ θα συμπεριληφθούν στο εξής και εκδόσεις εταιρειών κορυφαίας αξιολόγησης. Μέχρι πρότινος, το QE περιλάμβανε αγορές κρατικών ομολόγων, καλυμμένα ομόλογα και τίτλους που εξασφαλίζονται με στοιχεία ενεργητικού.
Μετά τις εξαγγελίες, οι επενδυτές «έπεσαν με τα μούτρα» στα εταιρικά ομόλογα, προσβλέποντας σε αύξηση της τιμής τους. Πράγματι, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι αποδόσεις τους έχουν υποχωρήσει, ακόμη και σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, η μέση απόδοση των ομολόγων σε ευρώ υποχώρησε στο 0,98% την Τρίτη, καταγράφοντας χαμηλό έτους.
Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, ανταποκρίθηκαν στην υψηλή ζήτηση εκδίδοντας ομόλογα με συνολική ονομαστική αξία πάνω από 50 δισ. ευρώ τον Μάιο, όπως υποδεικνύουν τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.
Η πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να βρει επαρκή ποσότητα ομολόγων που εκδίδονται από εταιρείες με κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα, σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στην αγορά. Όπως εξηγεί η Victoria Whitehead, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου της BNP Paribas Investment Partners στο Παρίσι, «η λογική είναι ότι αν η ΕΚΤ δεν βρίσκει να αγοράσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, το πρόγραμμα θα θεωρείται αποτυχημένο».
Οι αναλυτές της CreditSights επισημαίνουν ότι αν η ΕΚΤ αγοράζει τελικά 5 δισ. ευρώ μηνιαίως, η αγορά ομολόγων θα λάβει σημαντική ώθηση. Αν, όμως, το QE απορροφά 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα απογοητευτούν. Τόσο η Commerzbank όσο και η Morgan Stanley, πάντως, δεν πιστεύουν ότι οι μηνιαίες αγορές θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.
«Ανησυχούμε ότι δεν θα βρουν τις ποσότητες που θέλουν», προειδοποιεί ο διαχειριστής κεφαλαίων Tim Winstone από τη Henderson Global Investors Ltd στο Λονδίνο. «Αν οι αγορές ομολόγων δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών, υπάρχει κίνδυνος μαζικών ρευστοποιήσεων», σημειώνει.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg, η ΕΚΤ μπορεί να διαλέξει σήμερα ανάμεσα σε 1.049 εκδόσεις ύψους 620 δισ. ευρώ. Η CreditSights υπολογίζει το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς στα 628 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη Morgan Stanley ανέρχεται στα 675 δισ. ευρώ.
Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα αγοράζουν ομόλογα εκ μέρους της ΕΚΤ από τις εταιρείες της εκάστοτε χώρας στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η ΕΚΤ. Για να συμπεριληφθούν στις αγορές του QE, τα εταιρικά ομόλογα θα πρέπει να έχουν ταξινομηθεί στην κατηγορία του επενδυτικού βαθμού (investment grade) τουλάχιστον από έναν οίκο αξιολόγησης.
Τις περισσότερες επιλογές έχει η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, καθώς το 1/3 των επιλέξιμων ομολόγων εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Ακολουθούν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Στις 18 Ιουνίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τους εκδότες των εταιρικών ομολόγων που έχει στη διάθεσή της και θα επικαιροποιεί τη λίστα κάθε Δευτέρα.