Καταθέσεις 20 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταθέσεις 20 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες
Η ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ανοίγει τον δρόμο για άρση των capital controls τον προσεχή Οκτώβριο.

Περισσότερα από 20 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015 -μια τάση που ενισχύεται, όπως υποδηλώνει η αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε μηνιαίο επίπεδο.

Όπως επισημαίνει η Moody’s στην πρόσφατη έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, η συνολική ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες να ενισχύεται σταθερά μετά την επιβολή των capital controls το 2015. Τον Ιούνιο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων ανήλθαν στα 112,515 δισ. ευρώ, από 111,529 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ από σε βάθος ενός χρόνου έχουν εισρεύσει στα ταμεία των τραπεζών περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

«Οι θέσεις ρευστότητας των τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχουν αρχίσει να επιστρέφουν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και οι τράπεζες έχουν επιστρέψει στις χρηματαγορές», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης. Χάρη στην επιστροφή των καταθέσεων, όλες οι συστημικές τράπεζες μηδένισαν τον δανεισμό τους από τον ακριβό ELA εντός του 2019 και μείωσαν την εξάρτησή τους από τη φθηνή, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα, σημαντική βελτίωση έχει σημειωθεί και στις συνθήκες χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις αγορές, με αποκορύφωμα την απόδοση-ρεκόρ 1,9% στο επταετές ομόλογο που εκδόθηκε στα μέσα Ιουλίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε και αυτή κάτω από το 2%, για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Σε αυτές τις ενδείξεις, οι οποίες επισφραγίζουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, βασίζεται η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να εισηγηθεί την πλήρη άρση των capital controls από τον Οκτώβριο, όπως έχει αναφέρει ήδη το insider.gr.

«Η εξέλιξη αυτή ήταν ευνοϊκή για τη ρευστότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά συνέπεια οι περιορισμοί στο τραπεζικό σύστημα χαλάρωσαν τρεις φορές στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, με πιο πρόσφατη την πλήρη απελευθέρωση της ανάληψης μετρητών από τον Οκτώβριο του 2018. Παραμένουν περιορισμοί όσον αφορά τις διεθνείς πληρωμές και τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό», επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δημοσίευσε τον Ιούνιο.

Με την άρση των περιορισμών, η χώρα θα απαλλαχθεί από μια ιδιαίτερα «μελανή σελίδα» για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, στην πορεία της προς την επιστροφή στην κανονικότητα, ανοίγοντας την πόρτα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider