Επίδομα 800 ευρώ: Τα κρίσιμα κλικ για να γλυτώσετε δόσεις, δάνεια και ενοίκια

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 800 ευρώ: Τα κρίσιμα κλικ για να γλυτώσετε δόσεις, δάνεια και ενοίκια
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνοδεύεται από μια σειρά άλλες ευνοικές παροχές, όπως μείωση ενοικίου και αναστολή δόσεων σε εφορία και τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 3 υποβάλλουν σήμερα υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών, δίνεται σε όλους τους μισθωτούς σε αναστολή (εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη) και συνοδεύεται από μια σειρά άλλες παροχές, που προβλέπει η ΠΝΠ της κυβέρνησης με τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

1. Μείωση ενοικίου 40%: Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με κρατική εντολή δικαιούνται να καταβάλλουν το 60% του ενοικίου της κύριας κατοικίας τους εάν αυτή είναι Α’ κατοικία. Με ένα κλικ στην ψηφιακή υπεύθυνη στο πεδίο Γ (περιεχόμενο δήλωσης), θα πρέπει να συμπληρώσουν το κουτάκι «Μισθώνω κύρια κατοικία».

Στην συνέχεια να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του εκμισθωτή, όπως και την διεύθυνση του ακινήτου που μένουν.

2. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων: Όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή δικαιούνται αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων (πληρωτέες τέλη Μαρτίου) για 4 μήνες.

Αν για παράδειγμα έχουν ενεργή ρύθμιση από φόρο εισοδήματος με υποχρέωση καταβολής δόσης την 31η Μαρτίου, μπορούν να την πληρώσουν έως τις 31 Ιουλίου.

Στην ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση υπάρχει η φράση : «Επίσης αιτούμαι την υπαγωγή μου στα μέτρα στήριξης των διατάξεων των από 14.03.2020 ΠΝΠ (Α΄64) και 20.03.2020 ΠΝΠ (Α΄68)», οπότε η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί αυτόματα την ευεργετική διάταξη.

Όσοι ωστόσο επιλέξουν να πληρώσουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους στην προβλεπόμενη ημερομηνία, δηλαδή στις 31 Μαρτίου, αν και δικαιούνται αναστολή, θα έχουν έκπτωση 25% επί του ποσού που οφείλουν.

3. Αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων: Εργαζόμενοι που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και είναι συνεπείς δανειολήπτες, δικαιούνται αναστολή των δόσεων δανείων τους για 3 μήνες.

Η διαδικασία θα υλοποιηθεί από το πιστωτικό ίδρυμα που έχει το δάνειό του ο δικαιούχος, κατόπιν επικοινωνίας με τον ίδιο.

4. Πληρωμένες ασφαλιστικές εισφορές: Το κόστος των εισφορών όσων εισπράξουν το επίδομα, θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το κράτος και θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού τους μισθού για 45 ημέρες, δηλαδή για το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΕΡΓΑΝΗ, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider