Επίδομα γέννησης: Στις 31 Μαρτίου καταβάλλεται η πρώτη δόση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα γέννησης: Στις 31 Μαρτίου καταβάλλεται η πρώτη δόση
Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου, δηλαδή την Τρίτη 31 Μαρτίου, θα γίνει η πρώτη καταβολή του επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου, δηλαδή την Τρίτη 31 Μαρτίου, θα γίνει η πρώτη καταβολή του επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, για όλα τα παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί Ιανουάριο – Φεβρουάριο και έχουν καταθέσει οι γονείς τους την αίτηση.

Το επίδομα γέννησης θα δοθεί αναδρομικά από 1/1/2020, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ, η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος είναι απλή και θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ για τους πολίτες τρίτων χωρών υπάρχουν κάποιες αλλαγές στα κριτήρια υπαγωγής.

«Δίνουμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1/1/2020. Το ποσό δίνεται σε δυο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ η καθεμία. Η πρώτη δόση δίνεται τον επόμενο μήνα της γέννησης - κατόπιν αιτήσεως του γονέα - και η δεύτερη δόση έξι μήνες ακριβώς μετά τη γέννηση του παιδιού», εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας.

Η κα Μιχαηλίδου τόνισε ότι οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ, είτε μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στην διεύθυνση www.epidomagennisis.gr. Για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα, θα δίνεται η δυνατότητα να καταθέτουν αιτήσεις και μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας.

Εξηγώντας γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη η πρώτη δόση στους δικαιούχους γονείς, η κα Μιχαηλίδου εξήγησε ότι μόλις υπεγράφη ο νόμος από τους αρμόδιους υπουργούς και τώρα είναι έτοιμη να κατατεθεί η υπουργική απόφαση.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής :

- Μόνη μητέρα χωρίς άλλα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ.
- Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.
- Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλο 1 ανήλικο παιδί – ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.
- Ζευγάρι με άλλο 1 ανήλικο παιδί – ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.
- Μονογονεϊκή με άλλα 2 ανήλικα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.
- Ζευγάρι με άλλα 2 ανήλικα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.
- Μονογονεϊκή με άλλα 3 ανήλικα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.
- Ζευγάρι με άλλα 3 ανήλικα παιδιά – ετήσιο εισόδημα έως 100.000 ευρώ.

Για κάθε επόμενο ανήλικο παιδί στην οικογένεια – μονογονεική ή ζευγάρι – το όριο αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ.

Οι αλλαγές για τους πολίτες τρίτων χωρών

Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση άλλαξε τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και των τριών επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας (γέννησης, στέγασης, παιδιού) σε πολίτες τρίτων χωρών. Για να λάβουν τα επιδόματα, θα πρέπει πλέον να ζουν στη χώρα μας 12 χρόνια, αντί για 5 που ίσχυε έως σήμερα.

«Για να πάρεις επίδομα από την κοινωνική και προνοιακή πολιτική της χώρας πρέπει μόνιμα και νόμιμα να ζεις στη χώρα μας τα τελευταία 12 χρόνια. Έτσι ώστε και να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα του συστήματος αλλά και να υπάρχει ένας βιοτικός δεσμός μεταξύ του πολίτη και του Έλληνα», τόνισε η υφυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider