Επαφές Τσακαλώτου με τραπεζίτες για το σχέδιο του ΤΧΣ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαφές Τσακαλώτου με τραπεζίτες για το σχέδιο του ΤΧΣ

Γύρο διερευνητικών επαφών με τις τραπεζικές διοικήσεις πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με το σχέδιο που έχει προτείνει το ΤΧΣ με βάση το ιταλικό μοντέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών μετέβησαν σήμερα οι κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας όπου ερωτήθηκαν από τον υπουργό σχετικά με την πορεία των κόκκινων δανείων αλλά και την άποψή τους για το μοντέλο GACs το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιταλία συμβάλλοντας στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs).

Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τοποθετήθηκαν καταρχήν θετικά όσον αφορά στο σχέδιο που κατέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν από έναν περίπου μήνα και το οποίο βρίσκεται πλέον στα «χέρια» της JP Morgan που επεξεργάζεται την τελική μορφή του.

Επισήμαναν ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα πρέπει το προτεινόμενο σχήμα να εξεταστεί για κάθε τράπεζα χωριστά, καθώς δεν ξεκινούν όλες από την ίδια βάση κεφαλαιακής επάρκειας αλλά ούτε έχουν και το ίδιο μείγμα κόκκινων δανείων. Πρότειναν, μάλιστα, να «τρέξει» κάθε τράπεζα άσκηση προσομοίωσης προκειμένου να εκτιμηθεί η ακριβής επίπτωση στον ισολογισμό της και να αξιολογηθούν οι ωφέλειες αλλά και τα «αγκάθια».

Τονίζεται ότι η Eurobank είναι πρωτοπόρος στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων, στην οποία βασίζεται το σχέδιο του ΤΧΣ, αφού είναι η πρώτη τράπεζα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που επιχειρεί κάτι παρόμοιο. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο τιτλοποίησης κόκκινων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ και έχει ήδη αποστείλει τις προσφορές σε 30 ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πηγές με γνώση των διαδικασιών επισημαίνουν, πάντως, ότι η εν λόγω συναλλαγή δεν θα προλάβει να ενταχθεί στο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, σε περίπτωση που τελικώς εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα, πιθανότατα στο τέλος του α' τριμήνου του 2019.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος προωθεί το δικό της σχέδιο το οποίο βασίζεται στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και τη μεταφορά τους σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Attica Bank «τρέχουν» ήδη ασκήσεις προσομοίωσης για το «σχέδιο Στουρνάρα».

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι τέτοιου είδους σχήματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και θα χρειαστούν μήνες για να λάβουν την τελική μορφή τους, τη στιγμή μάλιστα που θα πρέπει να πάρουν το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp).

Στην περίπτωση του ιταλικού μοντέλου, ο δρόμος θεωρείται πιο στρωμένος, καθώς έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ιταλία, ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα θεωρηθεί ότι εμπεριέχει κρατική βοήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider