Χρονιά των deals στο real estate το 2019 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρονιά των deals στο real estate το 2019 

Χρονιά που θα αλλάξουν χέρια σημαντικά χαρτοφυλάκια ακινήτων αναμένεται να είναι το 2019, με τους επενδυτές να αναμένουν πως θα βγει στην αγορά μεγάλος αριθμός ακινήτων είτε από τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, είτε από επιχειρήσεις με σημαντική ακίνητη περιουσία που θέλουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Στο μέτωπο των deals της αγοράς ακινήτων το 2019 ξεκίνησε δυνατά. Η Orilina Propeties, η νέα ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) της Brevan Howard, απέκτησε έναντι 25,5 εκατ. ευρώ το κτήριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμφωνία sale & leaseback καθώς ο κατασκευαστικός όμιλος θα συνεχίζει να μισθώνει τα γραφεία για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός πώλησης των ακινήτων της αργεντίνικης εταιρείας Grupo Dolphin αξίας τουλάχιστον 28 εκατ. ευρώ. Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνεται κτήριο προβολής επί της Βασιλίσσης Σοφίας το οποίο στο παρελθόν στέγαζε τα ελληνικά γραφεία της BNP Paribas και τώρα μισθώνει η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και πολυτελές συγκρότημα γραφείων στη Νέα Κηφισιά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία ξεκίνησε τη νέα χρονιά με ένα μίνι - μπαράζ επενδύσεων.

Τα χαρτοφυλάκια των developers

Σύντομα αναμένεται να κλείσει και η πώληση του χαρτοφυλακίου πέντε ακινήτων που ανήκαν στον όμιλο Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) από την Alpha Bank. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σημαντικά ακίνητα της άλλοτε κραταιάς εταιρείας real estate όπως το κτήριο γραφείων, επιφανείας 17.000 τ.μ. στο Χαλάνδρι που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Vodafone αλλά και τα γραφεία επί της Λ. Κηφισίας 24-26 που στεγάζουν τα κεντρικά της Samsung στη χώρα μας.

Όπως είναι φυσικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει όλες οι μεγάλες εταιρείες επενδύσεων της χώρας. Στην «κούρσα» έχουν μπει και funds όπως η αμερικανική Hines που έχει αγοράσει το ακίνητο που στέγαζε το πρώην Athens Lydra στη Συγγρού και το ακίνητο της BlackRock στην Ακαδημία Πλάτωνος, το Greco Fund της Dromeus Capital που πέρσι εξαγόρασε άλλα τρία ακίνητα της «Μπάμπης Βωβός» σε διαγωνισμό της Εθνικής Leasing, αλλά και το πρωτοεμφανιζόμενο fund Brook Lane Capital που αναζητεί ευκαιρίες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πωλητήριο αναμένεται να μπει και στο χαρτοφυλάκιο της Ektasis Development αν οι τρεις πιστώτριες τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς) κερδίσουν τη δικαστική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη και καταφέρουν να θέσουν την εταιρεία σε ειδική εκκαθάριση. Η εταιρεία real estate development παρά το σερί πωλήσεων που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο 31 ακινήτων που βρίσκονται κυρίως στα Βόρεια Προάστια με την εκτιμωμένη αξία τους να προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Π. Ευθυμίου πάντως αντιστέκεται στις πιέσεις. Το δικαστήριο έγινε τον Δεκέμβριο και αναμένεται η απόφαση.

Πωλητήρια σε εμπορικά και ξενοδοχεία

Σε διαδικασία πώλησης βρίσκονται και δύο εμπορικά κέντρα. Το ένα είναι το Athens Heart που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Το εν λόγω ακίνητο ανήκει στην Pasal Development της οικογένειας Θεοδωρίδη και αναμένεται να πωληθεί στην Hines. Το δεύτερο είναι το Avenue στο Μαρούσι, το οποίο βγαίνει τμηματικά σε πλειστηριασμό λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας Τρόπαια Συμμετοχική (πρώην Sanyo).

Σημαντικά deals αναμένονται φέτος και στο ξενοδοχειακό κλάδο, συνεχίζοντας την έντονη δυναμική που καταγράφηκε τους τελευταίους τρεις μήνες (Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος) όπου με κινητήρια δύναμη τις τράπεζες, είτε μέσω διαγωνισμών, είτε μέσω πλειστηριασμών καταγράφηκαν συναλλαγές συνολικής αξίας περί των 100 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο κυριαρχεί η πρόθεση της Τεχνικής Ολυμπιακής να βρει επενδυτές για το εμβληματικό ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, το Πόρτο Καρράς.

Προς πώληση βρίσκονται και σημαντικά ακίνητα προβληματικών επιχειρήσεων που πέρασαν στα χέρια των τραπεζών με χαρακτηριστικά παραδείγματα το κτήριο γραφείων στο Περιστέρι που στέγαζε τον όμιλο Κλωνατέξ καθώς και το κτήριο γραφείων του ομίλου Altec στο Μαρούσι που πωλούνται από την Πειραιώς Real Estate.

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια

Μια περαιτέρω αύξηση της προσφοράς αναμένεται από τα ακίνητα των «κόκκινων» δανείων που θα βγουν προς πώληση από τις τράπεζες. Οι θεσμικοί επενδυτές, όμως, κρατούν μικρό καλάθι καθώς θεωρούν πως τα πραγματικά ποιοτικά ακίνητα εισοδήματος που βρίσκονται σε αυτά τα χαρτοφυλάκια είναι ελάχιστα. Το ζητούμενο για πολλούς παράγοντες της αγοράς είναι το πότε θα βρεθούν οι πιο… γενναίοι επενδυτές που θα διεκδικήσουν ακίνητα που χρειάζονται ανακαίνιση/ανακατασκευή με στόχο να κερδίσουν από μελλοντικές υπεραξίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider