Ιδιωτικοποιήσεις: Μετά από τις ΔΕΠΑ έρχονται τα δίκτυα ηλεκτρισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιδιωτικοποιήσεις: Μετά από τις ΔΕΠΑ έρχονται τα δίκτυα ηλεκτρισμού
Από φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της πώλησης του 49% των δικτύων της χαμηλής και μέσης τάσης σε στρατηγικό επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρηθούν και ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

Μετά από το καλοκαίρι αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις των δικτύων ηλεκτρισμού. Όπως προμηνύουν οι τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά, φαίνεται ότι αφού πρώτα περάσουν στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, αναμένεται ότι θα βάλει το ΤΑΙΠΕΔ σε ρότα υλοποίησης τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Για τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις βέβαια, το Ταμείο κρατά …μεγάλο καλάθι, λόγω του εγγυημένου ρυθμιζόμενου εσόδου των δικτύων, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αξιών.

Ειδικότερα, από φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της πώλησης του 49% των δικτύων της χαμηλής και μέσης τάσης σε στρατηγικό επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρηθούν και ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Ήδη έχει πιάσει δουλειά η Goldman Sachs ως σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, η οποία θα καταρτίσει και την απαραίτητη μελέτη μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής ανήκει στα …ασημικά της ΔΕΗ καθώς εκτός από την υψηλή αξία των παγίων, αναμένεται να επεκταθεί και στην τεχνολογία των δικτύων 5G, ανεβάζοντας, έτι περαιτέρω, την προίκα του.

Όσο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των δικτύων της υψηλής τάσης, η υπόθεση έχει πολλές παραμέτρους. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η κρατική κινεζική εταιρεία State Grid, η οποία κατέχει σήμερα το 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, (το 50,1% ελέγχει το Δημόσιο), διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης για το ποσοστό που θα παραχωρηθεί.

Η εξίσωση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη διότι η κυβέρνηση προτιμά την είσοδο ενός ευρωπαίου διαχειριστή, ώστε να βρίσκεται σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που θέλουν να περιορίσουν τον ρόλο των Κινέζων στις ενεργειακές υποδομές. Από την πλευρά της, η διοίκηση της State Grid δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει έτσι εύκολα τα δικαίωματά της στον ΑΔΜΗΕ και, όπως αναφέρουν με έμφαση στελέχη της κυβέρνησης, έχει καταστήσει σαφές στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι, σε κάθε περίπτωση δεν θα αφήσει αναξιοποίητο το δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

Πάντως, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει το πρόβλημα στην κινεζική πλευρά, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ΕΕ. Ως εναλλακτική φαίνεται ότι έχουν βάλει στο τραπέζι την πώληση στους Κινέζους μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους, πάντως, έμειναν στη μέση λόγω της COVID-19. Τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε ακύρωση προγραμματισμένου ταξιδιού του υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά στην Κίνα, που είχε προγραμματιστεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και είχε ως βασικό σκοπό να εξαντλήσει η Ελλάδα κάθε περιθώριο για συναίνεση με την κινεζική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ είναι σημαντικό, με δεδομένο το μεγάλο επενδυτικό πλάνο των περίπου 5 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Ο Διαχειριστής έχει προγραμματίσει την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων όλων των νησιών έως το 2030 ανοίγοντας παράλληλα και ένα μεγάλο κεφάλαιο για νέα έργα «καθαρής» ενέργειας στο Αιγαίο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ALPHA Finance, σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Μαΐου, 2020, αναφέρει ότι, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ σε βάθος δεκαετίας δίνουν την δυνατότητα της ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων καθιστώντας τον Διαχειριστή ως βασικό πυλώνα υλοποίησης και “enabler” για την μετάβαση στην «Πράσινη Συμφωνία» και τις προϋποθέσεις τουΕθνικό Σχεδίου για την Ενέργεια και το Περιβάλλον (ΕΣΕΚ).

Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει πως το σημαντικό επενδυτικό πλάνο επενδύσεων και το ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο ενέργειας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια μέση ετήσια ανάπτυξη των εσόδων του ΑΔΜΗΕ κατά 8% για την περίοδο 2021-2030. Αντίστοιχα, σε επίπεδο κερδοφορίας η χρηματιστηριακή «βλέπει» μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 4% (κέρδη ανά μετοχή), ενώ τονίζει και τη ελκυστική μερισματική απόδοση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με το μέρισμα ανά μετοχή να παρουσιάζει μέση ετήσια αύξηση 8% για την αντίστοιχη περίοδο.

Ήδη η διοίκηση του Διαχειριστή της υψηλής τάσης είχε σειρά επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές (πριν την κρίση του επέφερε στον πλανήτη ο SARS-CoV-2) όπως με τους ευρωπαίους διαχειριστές δικτύων της ιταλικής Terna, του διαχειριστή του Βελγίου Elia, αλλά και της γαλλικής RTE. Πάντως, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο διαγωνισμός για την περαιτέρω αποκρατικοποίησή του ΑΔΜΗΕ δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, με το πιθανότερο σενάριο να μεταθέτει την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών στις αρχές του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider