Δρομέας: Η εταιρεία από τις Σέρρες που «κατέκτησε» τον γερμανικό στρατό

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δρομέας: Η εταιρεία από τις Σέρρες που «κατέκτησε» τον γερμανικό στρατό
Η ιστορία της ελληνικής εταιρείας επίπλων που κατάφερε να «κατακτήσει» μερικές από τις πλέον απαιτητικές αγορές τους εξωτερικού.

Με αφετηρία τις Σέρρες το 1979, η «Δρομέας ΑΒΕΕΑ» έφτασε την τελευταία δεκαετία να προμηθεύει με τα έπιπλά της διεθνείς οργανισμούς, αεροδρόμια και μεγάλες πολυεθνικές.

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, ανέλαβε την τελευταία δεκαετία έπειτα από διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων, τον εξοπλισμό με γραφεία των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του γερμανικού στρατού, του Cern στην Ελβετία και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα υπεγράφη άλλη μία σύμβαση με τον γερμανικό στρατό η οποία αφορά στην παραγωγή 60.000 ηλεκτρικά ρυθμιζόμενων γραφείων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Η νέα αυτή σύμβαση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη των 5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ειδικών ερμαρίων, που υπεγράφη επίσης με τον γερμανικό στρατό στις αρχές Νοεμβρίου 2019.

Η περίοδος της κρίσης δοκίμασε πάντως τις αντοχές της εταιρείας. «Πολλές φορές ήρθα σε απόγνωση, πιστεύοντας ότι κι εμείς δεν θα τα καταφέρουμε, όπως τόσες άλλες εταιρείες που έκλεισαν» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της «Δρομέας» Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου. Οι συμβάσεις τις οποίες έκανε με διεθνείς οργανισμούς «κράτησαν» ωστόσο την εταιρεία, σε μία περίοδο κατά την οποία η εγχώρια αγορά επίπλου υποχώρησε πάνω από 80%.

Για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Παπαπαναγιώτου αισιοδοξεί ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα αυξηθούν περαιτέρω, με δεδομένο το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργου το οποίο ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Για φέτος εξάλλου αναμένει τζίρο στα 18 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμά πως και η κερδοφορία θα είναι αισθητά βελτιωμένη.

Ο πρόεδρος της «Δρομέας» δεν κρύβει ωστόσο την ανησυχία του για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, αποκαλύπτοντας πως τα τελευταία χρόνια εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό. Όπως λέει, η επόμενη διετία και οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης σχετικά με τα όσα έχει εξαγγείλει για τη στήριξη των επιχειρήσεων θα είναι καθοριστικά για την τελική του απόφαση.

Παράγει η ίδια τα εξαρτήματα των επίπλων της

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της «Δρομέας» είναι η καθετοποιημένη παραγωγή της, καθώς παράγει η ίδια όλα τα εξαρτήματα των επίπλων της και έτσι δεν εξαρτάται από παραγγελίες και από άλλες εταιρείες.

Παράλληλα η καθετοποιημένη μονάδα δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να δημιουργεί τα προϊόντα από το μηδέν και σύμφωνα ακριβώς με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη της.

Το εργοστάσιό της αποτελείται από πέντε ανεξάρτητες εξειδικευμένες μονάδες παραγωγής σε µία έκταση 115 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή των Σερρών. Διαθέτει μονάδα επεξεργασίας και βαφής ξύλου, επεξεργασίας χάλυβα, χύτευσης αλουμινίου, βαφής και παραγωγής μεταλλικών εξαρτημάτων, χύτευσης πλαστικού και πολυουρεθάνης, ταπετσαρίας και κατασκευής καλουπιών.

ΔΡΟΜΕΑΣ

Η ιστορία της «Δρομέας»

Αρχικά η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1979 από τον Αθανάσιο Παπαπαναγιώτου και τα αδέλφια του, είχε ως αντικείμενο την παραγωγή τροχόσπιτων. Από το 1987 βλέποντας τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, αποφασίζουν να στραφούν στα έπιπλα γραφείου. Διατηρούν ωστόσο την ίδια επωνυμία, «Δρομέας».

Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία αναπτύσσεται, πραγματοποιεί επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό και αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την επίπλωση όλων των εμπορικών καταστημάτων του ΟΤΕ, συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ. Το 1999 υπογράφει συμφωνία για την παραγωγή σειράς καθισμάτων και επίπλωση όλων των ΔΟΥ και των τελωνείων της χώρας, με ειδικά έπιπλα αξίας 6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, το 2000 μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η διεθνής καταξίωση έρχεται το 2009, όταν κερδίζοντας σε διεθνή διαγωνισμό, η «Δρομέας» κατασκευάζει και εξοπλίζει τα γραφεία των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί ο εξοπλισμός με γραφεία, ερμάρια και βιβλιοθήκες, τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας, ενώ η εταιρεία καθίσταται και επίσημος προμηθευτής χυτοπρεσσαριστών εξαρτημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes.

Μεταξύ άλλων η εταιρεία έχει εξοπλίσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις διαμονής αθλητών και δημοσιογράφων το 2004, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς και διεθνή αεροδρόμια.

Από το 2012 μέσα από σχετικούς διαγωνισμούς αναλαμβάνει τον εξοπλισμό με έπιπλα του γερμανικού στρατού. Η πρώτη σύμβαση ήταν ύψους 500.000 ευρώ ενώ η πιο πρόσφατη έφτασε τα 15 εκατ.ευρώ.

Το 2013 ολοκληρώνεται και η επένδυσή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς η εταιρεία υλοποιεί φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 1 ΜW και η θυγατρική της, ΚΕΜ ΑΒΕΕ, αντίστοιχο 0.5 MW. Τα δύο έργα ανήλθαν στα 1,9 εκατ. ευρώ.

Η Δρομέας έχει αποσπάσει μία σειρά από πιστοποιήσεις – ISO 14001, EMAS, PEFC καθώς και σχετικές βραβεύσεις διεθνούς κύρους, βραβείο EMAS, Επιχειρηματική Αριστεία. Παράλληλα διαθέτει περισσότερες από 30 ευρεσιτεχνίες.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει δίκτυο επώνυμων καταστημάτων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Διαθέτει εκθεσιακό χώρο και κέντρο logistics στις Βρυξέλλες για την εξυπηρέτηση των συνεργατών και πελατών της στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και ιδιόκτητο εκθεσιακό χώρο και κέντρο διανομής στη Βουλγαρία και την Αλβανία για την εξυπηρέτηση των συνεργατών και πελατών των Βαλκανικών χωρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider