Λάρισα, η πόλη του καφέ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λάρισα, η πόλη του καφέ
Η Λάρισα, σήμερα διαθέτει πάνω από 1.600 καφετέριες, αριθμός αρκετός εντυπωσιακός για την πόλη των 146.000 κατοίκων και από εκεί έχουν ξεκινήσει οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ.

Δεν είναι τυχαίο που η Λάρισα έχει ονομαστεί η «πόλη του καφέ». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη θεσσαλική πόλη υπάρχουν πάνω από 1.600 καφετέριες, ενώ όλες οι μεγάλες αλυσίδες που αποτέλεσαν τα success stories των τελευταίων ετών, ξεκίνησαν από εκεί...

Ο αριθμός των 1.600 καφετεριών είναι αρκετά εντυπωσιακός για την πόλη των 146.000 κατοίκων (απογραφή του 2011).

Από τη Λάρισα άλλωστε έκαναν το ντεμπούτο τους αλυσίδες καφέ, όπως τα Mikel, τα Bruno και SICILY CAFE που μετά από μερικά χρόνια κατάφεραν να κατακτήσουν τόσο την ελληνική αγορά όσο και τις αγορές του εξωτερικού.

Mikel

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1996 ως υπάλληλος καφετέριας στην Λάρισα. Ο Λευτέρης Κυριακάκης, γιος μιας δωδεκαμελούς οικογένειας, είχε πάντα ως όνειρο να ανοίξει την δική του καφετέρια.

Με εφόδιο την εμπειρία του, στα 29 του άνοιξε το πρώτο κατάστημα Mikel στη Λάρισα. Η ανταπόκριση και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον ώθησαν να επεκτείνει σταδιακά το εγχείρημά του και σε άλλες πόλεις, με δεύτερο σταθμό το Βόλο.

Mikel

Το πρώτο μαγαζί με δικαιόχρηση (franchise) ξεκίνησε το 2012, ενώ στο τέλος της ίδιας χρονιάς η αλυσίδα απαριθμούσε ήδη 10 μαγαζιά franchise. Το 2013 αποτέλεσε χρονιά ραγδαίας ανάπτυξης, καθώς στο τέλος της χρονιάς η αλυσίδα αποτελούνταν από 60 καταστήματα στην Ελλάδα, άνοιξε το πρώτο της μαγαζί στην Αθήνα, ενώ εισήλθε και στην αγορά της Κύπρου.

Το 2015 ιδρύθηκε η εταιρεία Mikel Coffee Company LTD με έδρα το Λονδίνο, με σκοπό τη διεθνή ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ ένα χρόνο αργότερα άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Από το 2017 άρχισε η εξάπλωση της αλυσίδας με ραγδαίους ρυθμούς στη Κύπρο, απαριθμώντας πλέον 12 καταστήματα. Το Μάρτιο του 2018 ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1ο κατάστημα στο κέντρο του Λονδίνου ενώ η χρονιά αυτή σηματοδοτεί την επέκταση της αλυσίδας σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο Σαουθάμπτον της πολιτείας Μασαχουσέτης των ΗΠΑ καθώς και στη Βουλγαρία.

Η εταιρία στοχεύει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της διεθνώς, με στόχο, φέτος που συμπληρώνει μια δεκαετία ζωής, να έχει παρουσία σε όλες της ηπείρους του πλανήτη.

Βruno

Καλός καφές, απολαυστικά γλυκά και σνακ, φιλική εξυπηρέτηση, ζεστή ατµόσφαιρα. Αυτοί είναι οι 4 πυλώνες της φιλοσοφίας της αλυσίδας cafe Bruno Coffee Stores, που ξεκίνησε 2008 στη Λάρισα, με τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου από τον ιδρυτή της αλυσίδας Κώστα Αναστασίου.

Bruno

Πριν ακόμη την έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματος είχαν αφιερωθεί εκατοντάδες από εργατοώρες σε έρευνα και δοκιμές για τη δημιουργία των μοναδικών και αποκλειστικών συνταγών, με βάση τις οποίες παρασκευάζονται τα ροφήματα, τα γλυκά και τα snacks που απαρτίζουν τον κατάλογο του Bruno.

Αφιερώθηκε χρόνος για συνδυασμούς πρώτων υλών, μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και εξοπλισμού σερβιρίσματος, πριν να καταλήξουν στις συγκεκριμένες επιλογές που αποτελούν και τον κορμό της τεχνογνωσίας τους.

Σήμερα η αλυσίδα διαθέτει 36 καταστήματα εκ των οποίων τα πέντε αναμένεται να ανοίξουν άμεσα, σε Θεσσαλονίκη και Λευκωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έκλεισε όλα τα καταστήματα που είχε ανοίξει στην Αθήνα καθώς θεωρεί την αγορά υπερκορεσμένη.

Τα Bruno επεκτείνονται κυρίως με τη μέθοδο του franchise, με τιμές που ξεκινούν από 60.000 ευρώ για 30- 50 τ.μ.(Coffee spot), ενώ στα μεγάλα καταστήματα (100-160 τ.μ.) το κόστος έχει ως βάση εκκίνησης τις 140.000 ευρώ.

SICILY CAFE

H αλυσίδα SICILY CAFE ξεκίνησε την πορεία της στη Λάρισα το 2006 δημιουργώντας το πρώτο take away café της πόλης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έμφαση στο design. Σύντομα η επιτυχία τους τα οδήγησε να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για Street Καφέ, καταστήματα ανοικτά στο δρόμο και στους περαστικούς, ιδανικά για μια σύντομη στάση για έναν καφέ. Απευθύνονται στον σύγχρονο καταναλωτή του οποίου η μέρα χαρακτηρίζεται από ταχείς ρυθμούς. Η φιλοσοφία των SICILY CAFE, βασίζεται στο τρίπτυχο «Διαφοροποίηση – Άριστες πρώτες ύλες – Σεβασμός στον καταναλωτή».

Sicily Cafe

Η αλυσίδα, πριν από μερικά χρόνια άνοιξε στη Λάρισα και το πρώτο Container café στην Ελλάδα, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, παρέχοντας ταυτόχρονα μια ακόμα διαφοροποιημένη επενδυτική πρόταση.

Η SICILY CAFE αριθμεί αυτή τη στιγμή 11 καταστήματα, πέντε εταιρικά και έξι franchise.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider