ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Προωθεί έργα 3,5 δισ. – Τα ΣΔΙΤ, οι φυλακές, η υγεία, το ΑΙΓΙΣ, το Antinero, το ΟΑΚΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Προωθεί έργα 3,5 δισ. – Τα ΣΔΙΤ, οι φυλακές, η υγεία, το ΑΙΓΙΣ, το Antinero, το ΟΑΚΑ
Ποιες μεγάλες δράσεις – παρεμβάσεις ξεχωρίζουν στο «καλάθι» της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη. Πώς προχωρούν διαδικασίες για τα νοσοκομεία, την δασική θωράκιση, την πολιτική προστασία. Τι έρχεται για Φυλακές, Πρωτοδικείο Αθήνας, Πάρκο Φυλής. Η αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και τα άλλα projects

Έργα συνολικού ύψους περίπου 3,5 με 3,6 δισ. ευρώ έχει αναλάβει να ωριμάσει και να δημοπρατήσει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Εντεταλμένο Σύμβουλο του Ταμείου.

Πρόκειται για έργα στρατηγικής σημασίας, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που σχετίζονται με την αντιπυρική θωράκιση της χώρας, με την δημιουργία μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με κτηριακά projects και χώρους logistics, οι μονάδες υγείας κ.α., όπως, για παράδειγμα, τα προγράμματα ΑΙΓΙΣ ή Antinero, η μετεγκατάσταση Φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, το logistics center / επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή κ.α..

Εκτός από αυτά βέβαια, το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της μονάδας PPF, περιμένει το «πράσινο φως» για περαιτέρω ωρίμανση διαδικασιών και για άλλα projects, όπως η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία logistics center (επένδυση έως 250 εκατ. ευρώ), η μετεγκατάσταση υπουργείων και υπηρεσιών του δημοσίου στην πρώην Πυρκάλ σε Δάφνη – Υμηττό (μέσω ΣΔΙΤ).

Υπενθυμίζεται ότι στο «καλάθι» της μονάδας PPF του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενταχθεί projects όπως τα βιομηχανικά πάρκα (αναμένεται η δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την χώρα), η κατασκευή του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου στην Αττική Ριβιέρα από την Καλλιθέα έως και τη Βούλα, ο καθαρισμός δασών, η εκπόνηση μελετών για τις αναγκαίες εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την κατασκευή / επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων, η υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη ΔΙΜΕΑ, η αναβάθμιση των εθνικών χερσαίων Συνοριακών Σημείων Διέλευσης, η αναβάθμιση λιμένων, σχέδιο για την αντικατάσταση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας και μείωση του αποτυπώματος κ.α.

Οι επενδύσεις αυτές συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στη μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο και ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο. Πρόκειται για έργα με μεγάλη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική σημασία, δεδομένου ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών, και βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Η μετεγκατάσταση Φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο

Όπως έχουμε αναφέρει, ο διαγωνισμός για την ανέγερση και λειτουργία ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στον Ασπρόπυργο είναι σε εξέλιξη από το PPF για λογαριασμό του Υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Τον Μάρτιο ξεκίνησε η Β φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο. Αναμένεται η διενέργεια Μελέτης Σκοπιμότητας, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ μελετάει τη σκοπιμότητα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό, με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής. Κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το σενάριο για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου. Το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ και έχει προϋπολογισμό 617 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη.

Η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών στόχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά στην αναμόρφωση της Σωφρονιστικής Πολιτικής. Η συμβολή του έργου στην εθνική οικονομία θα είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Για το έργο είχαν δείξει ενδιαφέρον οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Διενεργούσα Αρχή το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη (4 έτη κατασκευή και 26 έτη συντήρηση) από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ).

Το νέο κτήριο Εισαγγελίας και Πρωτοδικείου Αθηνών

Ένα άλλο κτηριακό έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί επίσης με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ διάρκειας 25 ετών), είναι αυτό που αφορά στη μελέτη, ανέγερση, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων και λειτουργικών κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Για το έργο, με προϋπολογισμό που αναμένεται να κυμανθεί από 223,5 έως 254,5 εκατ. ευρώ, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από τα εξής σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT – ΤΕΚΑΛ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την υποβολή προσφορών.

Σκοπός της Σύμβασης είναι η κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στην υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν, ο εκσυγχρονισμός για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, η αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες, και η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.

Δημιουργία κέντρου Logistics στη Φυλή

Όπως έχει επίσης αναφέρει το insider.gr, εντός Απριλίου αναμένεται να εκκινήσει ο διαγωνισμός για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πράσινου κέντρου Logistics στη Φυλή. Ο διαγωνισμός θα αφορά στη σύναψη σύμβασης παραχώρησης, ύψους έως 250 εκατ. ευρώ, με ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου.

Ο σκοπός της επένδυσης είναι η μετεγκατάσταση των διαμεταφορικών επιχειρήσεων στη Φυλή, οι οποίες είναι τώρα στην περιοχή του Ελαιώνα, κίνηση που θα δώσει και «ανάσα» στον Κηφισό καθώς αυτές οι εταιρείες εκτιμάται ότι «βγάζουν» στον οδικό άξονα περί τα 4.000 φορτηγά. Για τον σκοπό αυτόν έχουν εξασφαλιστεί οικονομικά κίνητρα ύψους 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη περισσότεροι από 200 διαμεταφορείς, επί συνόλου σχεδόν 400, έχουν δεσμευθεί ότι θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις στους στον νέο υποδοχέα.

Το νέο πάρκο, σε έκταση 450 στρεμμάτων, θα χρησιμεύσει ως κόμβος για όλες οι μεταφορικές εταιρείες σκορπισμένες σε όλη την Αττική. Θα προσελκύσει επενδύσεις που θα υπερβαίνουν (εκτιμώμενο δευτερογενές αποτέλεσμα) το 1 δισ. ευρώ.

Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Αναμφίβολα, πάντως, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα projects που έχει αναλάβει η μονάδα PPF και τη σημαντικότερη πρωτοβουλία για την ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα απευθύνεται στην παγκόσμια βιομηχανία για τη μαζική προμήθεια εξοπλισμού Πολιτικής Προστασίας με ανοιχτές διαδικασίες. Το PPF έχει αναλάβει να ωριμάσει και να διενεργήσει για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαγωνισμούς ύψους 970 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην προμήθεια νέων οχημάτων, 97 drones, 25 αμφίβιων αεροσκαφών, την αναβάθμιση του στόλου των Canadair και την προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για 22 αρχαιολογικούς χώρους. Πρόκειται για παρεμβάσεις που σχετίζονται την προμήθεια Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων, οχημάτων με ειδικό εξοπλισμό, πυροσβεστικών, αεροπλάνων, ελικοπτέρων, drones και άλλου είδους εξοπλισμού στο πλαίσιο της ενίσχυσης και αναβάθμισης των δυνατοτήτων της χώρας να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, καταστροφές από κακοκαιρίες ή πυρκαγιές, προκειμένου να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή δυνατότητα ειδικών σωμάτων στο τομέα της πρόληψης. Επί της ουσίας, το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ένα σύνολο παρεμβάσεων για την ενίσχυση των υποδομών και του τεχνικού εξοπλισμού, την ενσωμάτωση Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Ποιο είναι το πρόγραμμα AntiNero

Η μεγαλύτερη οργανωμένη δράση καθαρισμού κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, η οποία υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις δασικές υπηρεσίες, έχει τον κωδικό «Antinero». Την τριετία 2022 – 2024 η Πολιτεία έχει αναθέσει στο PPF τη διενέργεια εκατοντάδων διαγωνισμών με προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό δασών σε όλη τη χώρα, τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλοι οι σχετικοί διαγωνισμοί και έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ. Τα έργα έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο. Η εργασία συνεργείων μέσα στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο λειτουργεί θετικά, δεδομένου ότι μπορούν να συμβάλλουν στον γρήγορο εντοπισμό και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών.

Η αναβάθμιση υποδομών Δημόσιας Υγείας

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών της Δημόσιας Υγείας που έχει γίνει ποτέ. Όταν ολοκληρωθεί, οι πολίτες και οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικότερες υπηρεσίες Υγείας, ενώ το ΕΣΥ θα είναι καλύτερα εξοπλισμένο να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις.

Συνολικά το PPF έχει αναλάβει την ωρίμανση και διενέργεια 146 διαγωνισμών προϋπολογισμού 530 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και την κατασκευή νέων σε 80 νοσοκομεία και πάνω από 150 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 69 διαγωνισμοί και έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 237 εκατ. ευρώ. Ακόμα 35 διαγωνιστικές διαδικασίες με προϋπολογισμό 135,8 εκατ. ευρώ είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ανέγερση κτηρίων για την προσθήκη νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων Κλινικών και Μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία και την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Πολυδύναμων Ιατρείων.

Η αναβάθμιση του ΟΑΚΑ

Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το ΤΕΕ, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου στη σημαντικότερη ολυμπιακή υποδομή της χώρας.

Για τον σκοπό αυτόν στις 21 Μαρτίου το ΤΑΙΠΕΔ με το ΤΕΕ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ταχύτερη και ασφαλή επαναλειτουργία του κεντρικού σταδίου. Τα προβλήματα στατικότητας αναδείχθηκαν έπειτα από εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, την οποία δημοπράτησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο τέλος Απριλίου ολοκληρώνεται η αφαίρεση των πολυκαρβονικών φύλλων από το στέγαστρο του κεντρικού σταδίου και αναμένεται η επαναλειτουργία του, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν με το στάδιο σε λειτουργία.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει επίσης το έργο της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου του ΟΑΚΑ και την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και την κατάρτιση στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ΟΑΚΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η μεγάλη τουριστική/real estate επένδυση «Sitia Bay Resort» στην Κρήτη που αναζητάει αγοραστή ή συνεπενδυτή

ΕΤΑΔ: Αποτιμημένα μόλις 2.900 ακίνητα με αξία 1,5 δισ – Ο διαγωνισμός για τα 36 χιλ. real estate assets

Αθανασίου (Lamda Development): Στο Ελληνικό δημιουργούμε έναν παραδειγματικό τρόπο ζωής

gazzetta
gazzetta reader insider insider