Τράπεζες: «Μπουμ» ομολογιακών εκδόσεων στο ξεκίνημα του 2024 – Άντλησαν 2 δισ. ευρώ με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 7,5 δισ.

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: «Μπουμ» ομολογιακών εκδόσεων στο ξεκίνημα του 2024 – Άντλησαν 2 δισ. ευρώ με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 7,5 δισ.
Το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία αξιοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προχωρώντας σε λιγότερο από ένα μήνα (9/1 – 5/2) σε μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων.

«Μπουμ» ομολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες έφερε η επενδυτική βαθμίδα, με τις εκδόσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ξεκίνημα του 2024 και σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, να ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ. Οι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκδόσεις ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, με την έκδοση της Eurobank τον περασμένο Νοέμβριο που ήταν και η πρώτη τραπεζική ομολογιακή έκδοση μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται ότι συνολικά το 2023 είχαν προηγηθεί εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζικές ομολογιακές εκδόσεις του 2024 ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου από την Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ και η έκδοση καλύφθηκε πάνω από τρεις φορές. Αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης ήταν το επιτόκιο του ομολόγου να υποχωρήσει στο 7,375%, από την περιοχή του 7,75% που ήταν η αρχική εκτίμηση του αναδόχου, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικώς στο 7,25%.

Σημειώνεται ότι τη σκυτάλη για έκδοση ομολόγου είχε δώσει στην Τράπεζα Πειραιώς η Eurobank, η οποία είχε ολοκληρώσει στις 21 Νοεμβρίου 2023 έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο που ανέδειξε η έκδοση ανήλθε στο 5,875%, ενώ η συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση ήταν η πρώτη από τράπεζα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στις 19 Ιανουαρίου, η Eurobank επανήλθε μετά από δύο μήνες με έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ και με ετήσιο τοκομερίδιο 7%. Η συμμετοχή των επενδυτών στην έκδοση ήταν και πάλι ισχυρή, με τη συνολική ζήτηση να φτάνει τα 1,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης 2,5 φορές. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην Eurobank να μειώσει την προσφερόμενη απόδοση από 7,5% που ήταν η αρχική προσφορά σε 7,125%.

Η Τράπεζα συγκέντρωσε τελικές εντολές από 109 διαφορετικούς επενδυτές. H συμμετοχή από ξένους επενδυτές αντιπροσώπευσε περίπου το 71% του βιβλίου, προερχόμενη κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (30%) , την Ιταλία (13%) και τη Γαλλία (7%). Το 38% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), 37% σε Τράπεζες και Τράπεζες Ιδιωτών (Private Banks) και 16% σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Hedge Funds).

Με έκδοση ομολόγου ακολούθησε στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα. Το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης με πενταετή διάρκεια ήταν ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 4,5%. Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Λόγω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι αρχικής καθοδήγησης 5%. Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, η Alpha Bank ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο ομολογιακών εκδόσεων MREL από τις συστημικές τράπεζες, βγαίνοντας στις αγορές με senior preferred ομόλογο, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε συμπίεσε το τελικό επιτόκιο στο 5,125% από την περιοχή του 5,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο βιβλίο ξεπέρασαν τα 1,25 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό της έκδοσης κατά περισσότερες από 3,1 φορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Στις 14 Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων – «Γκάζι» στην αποεπένδυση του ΤΧΣ

FT: Tο Ιράν διακίνησε κρυφά χρήματα μέσω των βρετανικών τραπεζών Lloyds και Santander

Μισθό έως 1.000 ευρώ λαμβάνει το 54% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα - 8,5% αυξήθηκαν οι μέσες αποδοχές το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider