Τράπεζες: Έσοδα ρεκόρ, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα έδειξαν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Έσοδα ρεκόρ, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα έδειξαν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου
Από τόκους και προμήθειες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν έσοδα σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο. Τι έδειξαν οι ανακοινώσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ολοκληρώθηκαν χθες.

Έσοδα ρεκόρ, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, ξεχωρίζουν στην «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Από τόκους και προμήθειες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν έσοδα σχεδόν 4,5 δις. ευρώ το α΄ εξάμηνο. Σύμφωνα με την σειρά ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, οι τράπεζες παρουσίασαν τα εξής:

Τράπεζα Πειραιώς

Για την Τράπεζα Πειραιώς, το α΄ εξάμηνο 2023, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 58% σε ετήσια βάση. Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 263 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2022. Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 141 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2023, αυξημένα κατά 16%, τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Tα έσοδα από μισθώματα είχαν ισχυρή επίδοση, ενώ άλλοι συντελεστές της αύξησης ήταν η δανειακή παραγωγή, τα έσοδα από κίνηση κεφαλαίων και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, ο δείκτης CET1 ενισχύθηκε στο 12,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17%, τον Ιούνιο 2023. Σε pro forma επίπεδο για τη μείωση σταθμισμένων βάσει κινδύνων στοιχείων ενεργητικού από τις πωλήσεις NPE που θα ολοκληρωθούν την προσεχή περίοδο, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,1%. Η Τράπεζα διαθέτει ισχυρό προφίλ ρευστότητας, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 233% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 61%. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν στα 58,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2023 (+ 4% σε ετήσια βάση και + 2% σε τριμηνιαία).

Eurobank

Στη Eurobank, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 56,2% έναντι του α ́ εξαμήνου 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,043 δις. ευρώ λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των νέων χορηγήσεων, των επιτοκιακών εσόδων από ομόλογα και παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε κατά 88 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 2,63%.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 270 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις χορηγήσεις, αντιστοιχώντας σε 68 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το ́ εξάμηνο 2023.

Από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, ο δείκτης CET1 της Eurobank διαμορφώθηκε σε 16,3% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας σε 19%. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. το α ́ εξάμηνο 2023, στα 55,9 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,6% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 174,2%.

Εθνική Τράπεζα

Στην Εθνική Τράπεζα, τα καθαρά έσοδα από τόκους διατήρησαν τη θετική δυναμική τους, ανερχόμενα σε 529 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2023 από 474 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, επωφελούμενα από την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ (αύξηση 13% σε τριμηνιαία βάση στα καθαρά έσοδα από τόκους εξυπηρετούμενων δανείων) και την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας προς χρεόγραφα με υψηλότερες αποδόσεις (αύξηση 12% σε τριμηνιαία βάση στα έσοδα από ομόλογα).

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 87 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2023 από 83 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στις προμήθειες Λιανικής και Εταιρικής Τραπεζικής, με αιχμή του δόρατος τις προμήθειες σχετιζόμενες με κάρτες, πληρωμές και δάνεια. Συνολικά τα έσοδα από τόκους και προμήθειες ανήλθαν σε 616 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο. Σε επίπεδο α΄ εξαμήνου, έσοδα από τόκους και προμήθειες ανήλθαν σε 1,174 δις. ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα, ο δείκτης κύριων βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 ανήλθε στο 17,3% το β’ τρίμηνο 2023, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται σε 18,4%. Όσο για τη ρευστότητα της Τράπεζας, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, στα 55,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 57% σε επίπεδο Ομίλου, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) να ανέρχεται σε 254%, ο υψηλότερος στην Ελλάδα και στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης.

Alpha Bank

Για την Alpha Bank, το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 16,5 εκατ. ή 3,9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 440,1 εκατ. ευρώ. Η επίδοση του τριμήνου επηρεάστηκε θετικά κατά 4,7 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά +2,7%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χορηγήσεων και των εσόδων χρεογράφων, τα οποία αντιστάθμισαν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων, ενώ το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ παρέμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, καθώς το αυξανόμενο κόστος των διατραπεζικών συναλλαγών (repos) αντιστάθμισε τα έσοδα από καταθέσεις στην ΕΚΤ.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 97,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,5% ή 9,2 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, προερχόμενα από την αύξηση των προμηθειών χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των εκταμιεύσεων νέων δανείων, καθώς και της συνεισφοράς από την αύξηση των προμηθειών πιστωτικών καρτών και πληρωμών. Το α’ εξάμηνο, τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 10,7%, σε συγκρίσιμη βάση, λαμβανομένης υπόψη της απόσχισης του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών, ως αποτέλεσμα της αύξησης των προμηθειών χορηγήσεων, των προμηθειών πιστωτικών καρτών καθώς και της υψηλότερης συνεισφοράς των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Συνολικά τα έσοδα τόκων και προμηθειών για την Τράπεζα ανήλθαν σε 537,2 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, ενώ συνολικά στο α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 1,048 δις. ευρώ.

Στην Alpha Bank, o δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 13,6% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας σε 18%. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 51,8 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 75%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ενισχύθηκε στο 176%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς η Morgan Stanley

«Καμπάνα» Moody's στην Ιταλία: Credit negative ο φόρος στα κέρδη των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider