A. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Ανακοίνωση νέων εξαγορών ΑΠΕ σε λίγες εβδομάδες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
A. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Ανακοίνωση νέων εξαγορών ΑΠΕ σε λίγες εβδομάδες
Έπειτα από την εξαιρετικά καλή επίδοση του πρώτου τριμήνου, ο CEO του Ομίλου σημείωσε στο χθεσινό conference call ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα είναι πιο ασθενές, λόγω της εξισορρόπησης των περιθωρίων διύλισης, αλλά και του μερικού shut-down του διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Αισιοδοξία για ανάκαμψη στα δύο επόμενα τρίμηνα του έτους, ενδεχομένως όχι στα επίπεδα των 12 μηνών που προηγήθηκαν.

Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) θα ανακοινώσει νέες εξαγορές μονάδων ΑΠΕ, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους. Όπως πρόσθεσε, μερικά από τα asset που θα αποκτηθούν θα έχουν άμεση επίπτωση στα αποτελέσματα – βέβαια, σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τη διύλιση και την εμπορία.

Η αναφορά αυτή «φωτογραφίζει» το γεγονός ότι τουλάχιστον μία από τις εξαγορές αφορά έργα εν λειτουργία. Αναφερόμενος στη στρατηγική της Helleniq Energy στις ανανεώσιμες πηγές, ο κ. Σιάμισιης παρομοίασε την ενίσχυση της θέσης του Ομίλου με «ταξίδι, που είναι μεγαλύτερο από αγώνα δρόμου 100 μέτρων». Τόνισε ότι οι εξαγορές ΑΠΕ γίνονται με γνώμονα τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου που θα φέρει προστιθέμενη αξία, και όχι υπό τη πρίσμα της απόκτησης asset αδιακρίτως, απλώς και μόνο επειδή η Helleniq Energy διαθέτει ρευστότητα.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ο Όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 20 MW στην Κύπρο, πραγματοποιώντας έτσι την «είσοδό» του στην αγορά ΑΠΕ του νησιού και παράλληλα βήμα για την «πράσινη» επέκτασή του εκτός συνόρων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αναφορά του CEO περιλάμβανε και τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η αύξηση του portfolio ΑΠΕ του Ομίλου (με τα εν λειτουργία έργα να ανέρχονται πλέον σε 341 MW) αποτελεί έναν από τους στόχους που τέθηκαν και επιτεύχθηκαν κατά την πρώτη φάση υλοποίησης της στρατηγικής μετασχηματισμού «Vision 2025». Η επιτάχυνση της περαιτέρω διείσδυσης στις ΑΠΕ περιλαμβάνεται όμως και στους τέσσερις πυλώνες του «Vision 2025» στους οποίους θα δώσει εφεξής έμφαση η Helleniq Energy.

Εκτιμήσεις για τα επόμενα τρίμηνα

Ο κ. Σιάμισιης μίλησε για «εξαιρετικά καλή επίδοση» κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, στο οποίο συνεχίστηκε το θετικό περιβάλλον διύλισης που ξεκίνησε από πέρυσι, με συνέπεια τα περιθώρια να είναι αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. «Σύμμαχος» ήταν επίσης η μακροοικονομική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που παράλληλα καταγράφεται βλέπουμε αύξηση της ζήτησης καυσίμων – λόγω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, αλλά και του γενικότερου θετικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Αρνητική εξέλιξη πάντως αποτελεί η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά, τους τελευταίους μήνες έχει αποκλιμακωθεί παράλληλα η ενεργειακή κρίση, γεγονός που είναι θετικό για την ευρωπαϊκή οικονομία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί το τρίτο τρίμηνο του έτους, ειδικά αν χρειαστεί να αυξηθεί η κατανάλωση αερίου για την παραγωγή ενέργειας.

Σε σχέση με το υπόλοιπο 2023, πρόσθεσε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πιο ασθενές, κατ' αρχάς λόγω της εξισορρόπησης των περιθωρίων διύλισης. Σημαντικός επίσης λόγος θα είναι και το μερικό shut-down του διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία πως οι επιδόσεις του Ομίλου θα ανακάμψουν το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους – ενδεχομένως, όμως, όχι στα επίπεδα των 12 μηνών που προηγήθηκαν.

Δέσμευση άνθρακα και «πράσινο» υδρογόνο

Στους τέσσερις πυλώνες του «Vision 2025» που θα δώσει πλέον βάρος η Helleniq Energy περιλαμβάνεται και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις δραστηριότητες πετρελαιοειδών. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε υφιστάμενη μονάδα του διυλιστηρίου Ελευσίνας, για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου (δηλαδή υδρογόνου από φυσικό αέριο, από το οποίο ωστόσο έχει δεσμευθεί το CO2 που παράγεται ως παραπροϊόν).

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι για το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει υποβληθεί αίτηση στο Innovation Fund, για χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως πρόσθεσε, πάντως, η επενδυτική απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί άμεσα, με σημαντική αιτία το γεγονός ότι θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνίσει η Ευρώπη στη στάση της απέναντι στο «μπλε» υδρογόνο.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σιάμισιη, αν αποκλειστεί το «μπλε» υδρογόνο από το ενεργειακό μίγμα, οι κλιματικοί στόχοι θα επιτευχθούν μόνο στην περίπτωση που βάλουν λουκέτο όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους εκτός Ε.Ε.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον CEO της Helleniq Energy, ο Όμιλος βρίκσεται κοντά στη λήψη επενδυτικής απόφασης για πιλοτική μονάδα «πράσινου» υδρογόνου στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, ενώ στις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης η επένδυση για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονόμηση ενέργειας: Οι επιδοτήσεις που «τρέχουν» και εκείνες που έρχονται

Ρεύμα: Επίσημα η παράταση του «διχτύου προστασίας» για τους καταναλωτές - Μέχρι τον Σεπτέμβριο

Το club των 5 ισχυρών κατασκευαστών προχωρούν για το «δικαστικό ΣΔΙΤ» του ΤΑΙΠΕΔ αξίας 205 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider