Τράπεζες: Πώς θα δώσουν δάνεια σε νέους από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - Τα επιτόκια και τα λοιπά έξοδα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Πώς θα δώσουν δάνεια σε νέους από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - Τα επιτόκια και τα λοιπά έξοδα
Την υποβολή αιτήσεων από νέους 25 – 39 ετών και νέα ζευγάρια για την απόκτηση στέγης μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», θα δέχονται από σήμερα, Δευτέρα 3 Απριλίου, οι τράπεζες. η συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου είναι κατά 75% άτοκα από το χρηματοδοτικό μέσο και κατά 25% από τα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα.

Την υποβολή αιτήσεων από νέους 25 – 39 ετών και νέα ζευγάρια για την απόκτηση στέγης μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», θα δέχονται από σήμερα, Δευτέρα 3 Απριλίου, οι τράπεζες. Το Πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί με κεφάλαια εξ ολοκλήρου από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και το διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), η οποία μπαίνει έτσι και στις εγγυήσεις στεγαστικών δανείων.

Το ανώτατο ποσό δανείου που θα χορηγεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου», θα ανέρχεται σε 90% του ποσού του συμβολαίου αγοραπωλησίας και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου είναι 3 – 30 χρόνια, ενώ η συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου είναι κατά 75% άτοκα από το χρηματοδοτικό μέσο και κατά 25% από τα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα.

Η υπογραφή της σύμβασης του δανείου και η εκταμίευση του συνολικού ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει από τον ενδιαφερόμενο εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την ΕΑΤ. Σε περίπτωση που το ανωτέρω διάστημα παρέλθει άπρακτο, η ενταγμένη αίτηση απεντάσσεται από το Χαρτοφυλάκιο. Μόνο σε περιπτώσεις που υπάρξει επιβεβαιωμένη καθυστέρηση μετεγγραφής του ακινήτου δύναται ο ενδιαφερόμενος να αιτηθεί παράταση του χρόνου υπογραφής Σύμβασης Τελικού Αποδέκτη και Εκταμίευσης κατά δύο επιπλέον μήνες κατ’ ανώτατο, εφόσον η σχετική αίτηση για εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός της προθεσμίας των έξι μηνών.

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται τα επιτόκια με τα οποία θα δανείζουν οι τράπεζες.

Τα λοιπά έξοδα που χρεώνουν οι τράπεζες είναι τα κάτωθι. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παρέχει κάλυψη του διαχειριστικού κόστους του δανειακού φακέλου κατά την εκταμίευση του δανείου που χρεώνει το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα τον δανειολήπτη. Παράλληλα, τα δάνεια θα παρέχονται χωρίς την εφαρμογή της εισφοράς του Ν. 128/75, που ανέρχεται σήμερα σε 0,12%.

Alpha Bank: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. εφόσον απαιτηθεί Παραστατικό), Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 420 ευρώ.

Eurobank: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300€ πλέον Φ.Π.Α. (εφόσον υπόκειται σε απόδοση Φ.Π.Α.), Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου από 500 ευρώ, το οποίο μεταβάλλεται υπό προϋποθέσεις (π.χ. προσαυξήσεις για περιοχές εκτός έδρας μηχανικού, νησιά, κλπ.). Έως 650 ευρώ σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου σε παραπάνω από 1 ακίνητα. Για κάθε επιπλέον ακίνητο, για το οποίο θα πραγματοποιηθεί Τεχνικός-Νομικός έλεγχος το κόστος ανέρχεται σε 350 ευρώ ανά ακίνητο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος η συνολική χρέωση, δε θα υπερβαίνει τα 650 ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. εφόσον απαιτηθεί Παραστατικό), Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου κατ’ ελάχιστον 246 ευρώ. Σε ειδικές περιπτώσεις όπου πραγματοποιηθεί αλλαγή ακινήτου και χρειαστεί να πραγματοποιηθούν νέοι έλεγχοι ακινήτου, θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για την ολοκλήρωση του Νομικού και του Τεχνικού Ελέγχου. Στα ως άνω έξοδα δεν περιλαμβάνονται λοιπά έξοδα που σχετίζονται με την εγγραφή του βάρους επί του ακινήτου όπως, δαπάνη για την έκδοση της δικαστικής απόφασης εγγραφής προσημείωσης υποθήκης επί ακινήτου, τέλος για την εγγραφή της προσημείωσης υποθήκης, έξοδα για την υποβολή αίτησης έκδοσης πιστοποιητικών, την περίληψη της δικαστικής απόφασης και την έκδοση των πιστοποιητικών, έξοδα για τη δήλωση των δικαιωμάτων προσημείωσης, εφόσον λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, έξοδα άρσης προσημείωσης. Αυτά θα καταβάλλονται από τον πιστούχο.

Παγκρήτια Τράπεζα: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ. Κόστος Νομικού Ελέγχου: 1) 86,80 ευρώ που αφορά σε: έξοδα ελέγχου τίτλων ακινήτου προκειμένου να χορηγηθεί η έγκριση του δανείου και δεν περιλαμβάνει έξοδα εγγραφής προσημείωσης και τυχόν άλλα έξοδα που αφορούν στην εμπράγματη εξασφάλιση τα οποία βαρύνουν εξολοκλήρου τον δανειολήπτη. Συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ, σήμερα 24%. Σε περίπτωση μετάβασης δικηγόρου σε υποθηκοφυλακείο εκτός της έδρας του ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τα έξοδα μετακίνησης (€ 0,25/χλμ) καθώς και με τυχόν άλλα πραγματικά έξοδα μετάβασης και διαμονής. Τα εν λόγω έξοδα αφορούν ανά ελεγχόμενο ακίνητο, εισπράττονται πριν από τη διενέργεια των αντίστοιχων ελέγχων και δεν επιστρέφονται εφόσον οι έλεγχοι πραγματοποιηθούν. 2) 148,80 ευρώ που αφορούν σε έξοδα εκτίμησης ακινήτου προκειμένου να χορηγηθεί η έγκριση του δανείου. Συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ, σήμερα 24%. Σε περίπτωση μετάβασης του εκτιμητή σε απόσταση πέραν των 30χλμ από την έδρα του ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τα έξοδα μετακίνησης (€ 0,25/χλμ) καθώς και με τυχόν άλλα πραγματικά έξοδα μετάβασης και διαμονής. Τα εν λόγω έξοδα αφορούν ανά ελεγχόμενο ακίνητο, εισπράττονται πριν από τη διενέργεια των αντίστοιχων ελέγχων και δεν επιστρέφονται εφόσον οι έλεγχοι πραγματοποιηθούν.

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 400 ευρώ, Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 400 ευρώ.

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 350 ευρώ, Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 300 ευρώ.

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ, Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 350 ευρώ + ΦΠΑ.

Attica Bank: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ, Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου: Δαπάνη εκτίμησης Γης - Οριζόντιας ή Αυτοτελούς Κατοικίας : Πάγιο 175 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Η δαπάνη εκτίμησης περιλαμβάνει έλεγχο πολεοδομικής νομιμότητας ακινήτων εκτιμηθείσας αξίας έως 600.000 ευρώ. Για εκτιμώμενα ακίνητα οδικής απόστασης > 40χλμ από την έδρα του εντολέα καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα με χρέωση € 0,25/χλμ. Επίσης καταβάλλονται έξοδα εισιτηρίων, πορθμείων, διοδίων σύμφωνα με τα παραστατικά που θα προσκομίζονται από τον εκτιμητή με μέγιστη αμοιβή το ποσό των 80 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Σε περιπτώσεις διανυκτέρευσης του εκτιμητή θα εκδίδεται τιμολόγιο και μέχρι του ποσού των 70 ευρώ (διανυκτέρευση και πρωϊνό) με μέγιστη αμοιβή το ποσό των 120 ευρώ / ημέρα πλέον ΦΠΑ και μία διανυκτέρευση. •Δαπάνη Νομικού Ελέγχου: 80 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε καμία περίπτωση το συνολικό ποσό των εξόδων νομικού και τεχνικού ελέγχου ανά τελικό αποδέκτη δεν θα υπερβεί το ποσό των 650 ευρώ. Τα ανωτέρω έξοδα εισπράττονται ανά ακίνητο.

Τράπεζα Πειραιώς: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ, πλέον ΦΠΑ εφόσον η αμοιβή δεν απαλλάσσεται από ΦΠΑ με βάση τις τρέχουσες διατάξεις. Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η αμοιβή αφορά μέγιστο ποσό για ένα ακίνητο και δεν περιλαμβάνει τυχόν οδοιπορικά που ενδέχεται να επιβαρύνουν λόγω ακινήτου σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υφίσταται κατάστημα της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Από την Δευτέρα 3 Απριλίου οι αιτήσεις για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Αγορά σπιτιού με επιδότηση στεγαστικού δανείου κατά 75% - Τα «μυστικά» για τη διαδικασία της αίτησης

«Σπίτι μου»: Η χαρτογράφηση των διαθέσιμων ακινήτων, έως 150.000 και 200.000 ευρώ - Ερωτηματικά και ανάγκη διεύρυνσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider