Attica Bank: Στην τελική ευθεία η συμφωνία μετόχων –Άρχισαν οι επαφές για τις πωλήσεις NPLs

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Στην τελική ευθεία η συμφωνία μετόχων –Άρχισαν οι επαφές για τις πωλήσεις NPLs
Attica Bank
Κλίμα συναντίληψης για την υπογραφή εντός του Μαρτίου μιας νέας συμφωνίας μεταξύ ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Thrivest ενόψει της ΑΜΚ της Τράπεζας. Η Thrivest μοναδικός «παίκτης» στο τερέν των αδιάθετων μετοχών. Πόσο θα υποχωρήσουν τα ποσοστά ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ. Αρχές Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir I.

Επιταχύνονται οι εξελίξεις ενόψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, χθες η Διοίκηση της Τράπεζας άνοιξε το VDR στους επενδυτές για την διενέργεια ελέγχου του προς πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, Astir. Την ίδια στιγμή, το due diligence στην Attica Bank που διενεργεί η Thrivest έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, οι συζητήσεις με το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ έχουν ξεκινήσει και διαπιστώνεται κλίμα συναντίληψης για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας μετόχων.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, η Thrivest έθεσε δύο προαπαιτούμενα για την υπογραφή συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους της Attica Bank και την είσοδό της στην ΑΜΚ, συνολικού ύψους 490 εκατ. ευρώ. Αφενός, η καταβολή των κεφαλαίων για την συμμετοχή της στην ΑΜΚ της Attica Bank να συντελεσθεί αφού πρώτα προηγηθεί απόφαση για συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank. Αφετέρου, ως νέος ιδιώτης μέτοχος, η Thrivest να μην επωμιστεί τις ζημίες των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων της Attica Bank.

Και οι δύο αυτοί όροι φαίνεται πως γίνονται κατανοητοί και αποδεκτοί από το ΤΧΣ, ενώ ενήμερο για τις συζητήσεις ενόψει της ΑΜΚ της Attica Bank είναι και το ΤΜΕΔΕ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι νυν και ο υποψήφιος νέος μέτοχος στοχεύουν στην υπογραφή συμφωνίας εντός του Μαρτίου και στο πλαίσιο αυτό έχουν θέσει επί τάπητος:

α) τον τρόπο με τον οποίο η Thrivest θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και σε ποια τιμή,
β) με ποιους όρους θα γίνει η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας,
γ) πόσο θα ελαφρύνει ο ισολογισμός της Attica Bank από τα κόκκινα δάνεια. Αναφορικά με τη συμμετοχή της Thrivest στην ΑΜΚ της Attica Bank, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει μοναδικός «παίκτης» στο τερέν των αδιάθετων μετοχών στην ΑΜΚ της Τράπεζας να είναι η Thrivest. Στο πλαίσιο αυτό, η Thrivest και μόνον θα αγοράσει τις αδιάθετες μετοχές που θα προκύψουν από την μη άσκηση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων επενδυτών στο σκέλος της ΑΜΚ που πραγματοποιείται υπέρ των παλαιών μετοχών για ποσό 473,3 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή που έχει «κλείσει» με το ΤΧΣ, θα εξετάσει και τον ρόλο του ΤΜΕΔΕ ως μελλοντικού μετόχου, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσοστό του να περιοριστεί ίσως και χαμηλότερα του 12%. Το εν λόγω ποσοστό ήταν αυτό που κατείχε το ΤΜΕΔΕ αυτούσια κατά την σύμπραξή του με την Ellington, ενώ μετά την αποχώρηση της τελευταίας από την Attica Bank, «κληρονόμησε» επιπλέον ποσοστό 8%.

Αυτή τη στιγμή η μετοχική σύνθεση της Attica Bank έχει ως εξής: ΤΧΣ 69,5%, ΤΜΕΔΕ 20,11%, ΕΦΚΑ 8,40%. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο (ΤΧΣ) δεν θα ασκήσει και τα warrants που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας της ΑΜΚ κατά το υπόλοιπο ποσό μέχρι να συμπληρωθούν τα προβλεπόμενα νέα κεφάλαια των 490 εκατ. ευρώ. Έτσι, μετά την επικείμενη ΑΜΚ, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Attica Bank αναμένεται να μειωθεί ακόμη και κάτω του 35%.

Το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ της Αttica Bank έχει υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η έγκρισή του αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Στόχος είναι τα νέα κεφάλαια στην Τράπεζα να μπουν πριν τα τέλη Απριλίου.

Κομβικό κομμάτι για τη συμφωνία των μετόχων είναι η εξυγίανση της Attica Bank από τα κόκκινα δάνεια, καθώς τα 300 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ζημίες από την δραστική μείωση των NPLs. Όπως είχε γράψει το insider.gr, το χαρτοφυλάκιο Astir I, ύψους 320 εκατ. ευρώ, το οποίο απαρτίζεται από επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, θα ανοίξει τις πωλήσεις NPLs, με Bain και Fortress να δείχνουν διερευνητικό ενδιαφέρον. Τα δύο funds οδεύουν πλέον στην ευθεία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες η Διοίκηση της Αttica Bank άνοιξε το Virtual Data Room για τους επενδυτές και αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν και την έναρξη διερευνητικών επαφών για τα χαρτοφυλάκια Omega και Μetexelixis, ύψους περίπου 1,2 δισ. και 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόροι: 8 στα 10 ευρώ πληρώνονται στην ώρα τους. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider