Στο μονοπάτι της ψηφιακής εποχής οι κεντρικές αγορές της χώρας - «Βόμβα» η ενεργειακή κρίση

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μονοπάτι της ψηφιακής εποχής οι κεντρικές αγορές της χώρας - «Βόμβα» η ενεργειακή κρίση
Ποια βήματα ακολουθούν για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης. Όλες οι δράσεις. Η θηλιά του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και το μεγάλο στοίχημα συγκράτησης των τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές. Τι δηλώνουν οι επικεφαλής των δύο εταιρειών, κ. κ. Απ. Αποστολάκος και Αν. Μπούρης. Τι συζητήθηκε σε ημερίδα του Υπερταμείου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Τον δρόμο της ψηφιοποίησης και μάλιστα με βήμα ταχύ ακολουθούν οι κεντρικές αγορές της χώρας, αφουγκραζόμενες τις ανάγκες που προστάζει ο ταχύτατα μεταλλασσόμενος κόσμος της βιομηχανίας τροφίμων και με τελικό όφελος, πάντοτε, υπέρ του καταναλωτή.

«Προχωράμε με την ψηφιοποίηση μας. Ως το τέλος του 2022 θα έχουμε οπτική ίνα σε όλα μας τα οργανικά σύνολα» αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Απόστολος Αποστολάκος, μιλώντας στην ημερίδα με αντικείμενο «Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης και περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα: Η στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε Real Estate, Υποδομές και Logistics» που διοργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. «Δίνουμε αξία στη λειτουργία μας μέσω της ψηφιοποίησης. Ωστόσο αυτό που απαιτείται είναι ρεαλισμός για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας», πρόσθεσε.

«Οι προτεραιότητές μας έχουν στραφεί στον ψηφιακό τομέα» παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), Αντώνης Μπούρης, εξηγώντας ότι ο οργανισμός έχει επικεντρωθεί στην αναβάθμιση του συνόλου των υπηρεσιών με τους συναλλασσόμενους, δρομολογώντας, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικών πληρωμών και την επέκταση της διαδικασίας αυτοματοποίησης και καταγραφής των οχημάτων μέσω αισθητήρων. «Στόχος μας είναι στο μέλλον η ΚΑΘ να καταστεί μια τεχνολογική εταιρεία», σημείωσε.

«Βόμβα» η ενεργειακή κρίση

«Η ενεργειακή κρίση είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη βόμβα για όλους μας καθώς επηρεάζει όλη τη διαδικασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής» τόνισε ο κ. Αποστολάκος, κληθείς να περιγράψει την επίδραση του ενεργειακού κόστους στον ΟΚΑΑ, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. «Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας συναλλάσσεται με χιλιάδες αγρότες και ψαράδες. Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να λάβει την προσοχή όλων μας», ανέφερε.

«Εξυπηρετώντας εκατοντάδες αγοραστές και προμηθευτές μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων επί καθημερινής βάσης, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης επιχειρεί να διαχειριστεί το ενεργειακό πρόβλημα μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και η μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα», σημείωσε ο κ. Μπούρης, κάνοντας λόγο για μια κερδοφόρα επιχείρηση που συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και με ένα ποσοστό άνω του 50% των πωλήσεών της να κατευθύνονται προς τις χώρες των Βαλκανίων, γεγονός που καταδεικνύει και την ευρύτερη σημασία που έχει η αγορά για την περιφερειακή οικονομία και την εξωστρέφεια της χώρας.

Το «στοίχημα» συγκράτησης των τιμών των τροφίμων

Την ώρα που το πέπλο της ακρίβειας έχει απλωθεί για τα καλά πάνω από την ελληνική αγορά, η συγκράτηση των τιμών των προϊόντων που εμπορεύονται οι κεντρικές αγορές, αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας.

«Εάν τα προϊόντα είναι λίγα, εάν σφάζονται κοπάδια λόγω της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, τότε οι τιμές που θα περάσουν στον τελικό καταναλωτή θα είναι αυξημένες. Εάν όμως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα καταστεί κυρίαρχη μέριμνα του κράτους, τότε και ο καταναλωτής θα λάβει λογικές τιμές», εξήγησε ο κ. Αποστολάκος. «Περισσότερες στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα θα έχουν αποτέλεσμα και για τους παραγωγούς, αλλά τελικά και για τους καταναλωτές καθώς θα προμηθεύονται τρόφιμα σε μια καλή σχέση ποιότητας και τιμής», συμπλήρωσε.

«Στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη συγκράτηση των τιμών των προϊόντων μέσω δύο οδών. Της επάρκειας των προϊόντων και της διασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού», ανέφερε, με τη σειρά του, ο κ. Μπούρης.

Το επιχειρηματικό μοντέλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Περιλαμβάνει την Κεντρική Λαχαναγορά στον Ρέντη και την Πάτρα, την Κρεαταγορά και την Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη καθώς και τις 11 Ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα (Ιχθυόσκαλα Πειραιά, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Χαλκίδας, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Χανίων, Καλύμνου, Πρέβεζας, Βόλου).

Οι 11 Ιχθυόσκαλες αφορούν σε επιλιμένιες υποδομές συνολικής έκτασης 88.400 τμ. Σε σύνολο 236 ιχθυεμπορικών επιχειρήσεων, διακινούνται ετησίως 70 εκατ. κιλά αλιευμάτων, ενώ οι ετήσιοι έλεγχοι παραστατικών ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια.

Οι κυριότερες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός της εταιρείας βρίσκονται σε ιδιόκτητο χώρο έκτασης 261.000 τετραγωνικών μέτρων στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη και 51.000 τετραγωνικών μέτρων στον Δήμο Πατρέων, καθώς και σε παραχωρημένα-μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο για τη λειτουργία των 12 Ιχθυοσκαλών.

Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων του ΟΚΑΑ αγγίζει τα 320.000 τμ, ενώ στις 735 επιχειρήσεις του (700 χονδρεμπορικές και 35 λιανεμπορικές) απασχολούνται 3.500 εργαζόμενοι. Ο οργανισμός εξυπηρετεί 8.500 αγοραστές ημερησίως, ενώ τα διερχόμενα φορτηγά – σε ημερήσια βάση – φτάνουν τα 6.500. Από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας διακινούνται ετησίως προϊόντα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Με βάση το καταστατικό, το κύριο αντικείμενό της είναι α) η διοίκηση, διαχείριση και εν γένει καλή λειτουργία Κεντρικών Αγορών, Ιχθυαγορών και Ιχθυοσκαλών, με σκοπό την επωφελέστερη για την παραγωγή και την κατανάλωση διακίνηση, εμφάνιση, τυποποίηση, εμπορία κλπ. οπωροκηπευτικών, κρεάτων, αλιευμάτων και γενικότερα τροφίμων, νωπών ή μεταποιημένων β) η εκμίσθωση και κάθε είδους εκμετάλλευση, έναντι μισθώματος ή άλλου ανάλογου τιμήματος, των καταστημάτων, εγκαταστάσεων, χώρων, διακριτών επιφανειών της και υπηρεσιών της, που συνδέονται με τη διακίνηση, διαλογή, συσκευασία, τυποποίηση, συντήρηση, εμπορία και ανάπτυξη αντίστοιχων ή συναφών ή επιβοηθητικών για την ανάπτυξη χονδρικής και λιανικής πώλησης.

Το πελατολόγιο της εταιρείας αποτελείται κυρίως από εμπόρους χονδρικής πώλησης φρέσκων λαχανικών, φρούτων, κρεάτων, αλιευμάτων, καθώς και παραγωγούς αλιευμάτων.

Σήμερα, ο ΟΚΑΑ ΑΕ αποτελεί ανώνυμη εταιρεία κοινής ωφέλειας που έχει ως μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επί της ουσίας είναι ο μεγαλύτερος «αφανής εταίρος» στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της χώρας διευκολύνοντας την τροφοδοσία του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού με φρούτα, λαχανικά, κρέατα και αλιεύματα. Διαθέτοντας εγκαταστάσεις διαρκώς εκσυγχρονιζόμενες για την ανάπτυξη του χονδρεμπορίου, σύγχρονη λιανεμπορική πτέρυγα για τους καταναλωτές, συσκευαστήρια και χώρους αποθήκευσης, θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πάρκων τροφίμων στα Βαλκάνια.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)

Οι εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης από το 1975 βρίσκονται στο 7ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Αθήνας. Πρόκειται για μια έκταση 247 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 43 στρέμματα καταλαμβάνουν στεγασμένοι χώροι, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

- τη λαχαναγορά με 280 καταστήματα κατανεμημένα σε τέσσερις πυρήνες εμβαδού 60 τμ το καθένα

- την κρεαταγορά, με 24 καταστήματα εμβαδού 165 τμ το καθένα, με σύγχρονο εξοπλισμό μεταφοράς και αποθήκευσης κρέατος.

Από τις εγκαταστάσεις της ΚΑΘ διακινούνται καθημερινά 600-800 τόνοι φρούτων και λαχανικών, καθώς και περίπου 600 τόνοι κρέατος σε εβδομαδιαία βάση. Ο αριθμός των εισερχόμενων οχημάτων ημερησίως ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 2.000 οχήματα (ΙΧ, αγροτικά, φορτηγά κτλ) ενώ ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται και επισκέπτονται την αγορά προσεγγίζει τις 5.000. Στους χώρους της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης λειτουργούν επίσης γραφεία μεταφορών, λογιστικά γραφεία, καταστήματα χαρτικών και ειδών συσκευασίας, εστιατόριο καθώς και κυλικεία.

Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. είναι ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα σκαριά δράσεις επέκτασης και υποστήριξης του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών

«Ακριβέ μου» Σεπτέμβρη: Αβεβαιότητα και… ανατιμήσεις που προκαλούν ίλιγγο στα τρόφιμα

«Πληγή» για τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος

gazzetta
gazzetta reader insider insider