Ελλάκτωρ: Ενισχύει την ΑΚΤΩΡ με υγιή περιθώρια κέρδους

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Ενισχύει την ΑΚΤΩΡ με υγιή περιθώρια κέρδους
Το ανεκτέλεστο, τα βελτιωμένα margins σε σχέση με το παρελθόν, η πορεία της Αττικής Οδού και η αναμονή για τη δημόσια πρόταση.

Το «χτίσιμο» ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων αλλά πλέον με υγιή περιθώρια κέρδους σε σχέση με το παρελθόν προωθεί η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται εν αναμονή των εγκρίσεων για την έναρξη της δημόσιας πρότασης στην οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προχωρά.

Η επικέντρωση του ομίλου στον κατασκευαστικό τομέα, μέσω της ΑΚΤΩΡ, θα περάσει και μέσα από την υγιή ανάπτυξη του ανεκτέλεστου σε ετήσια βάση, σημείωσε χτες το βράδυ η διοίκηση της Ελλάκτωρ κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης αναλυτών.

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, Ευ. Μπουλούτα, η Ελλάκτωρ διαθέτει 2,6 δισ. ευρώ έργων (+53% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021) συμβασιοποιημέναν που μεταφράζονται σε μερίδιο 28% επί του συνόλου των έργων που «τρέχουν» στην ελληνική επικράτεια στην παρούσα φάση. Δεδομένης της οριακής λειτουργικής κερδοφορίας που πέτυχε ο τομέας στο α’ τρίμηνο του 2022 (το οποίο αποτελεί εποχιακά το πλέον αδύναμο), ο κ. Μπουλούτας σημείωσε ότι οι νέες συμβάσεις έχουν βελτιωμένα margins. Αυτή η παράμετρος εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει την πρόβλεψη για θετική λειτουργική κερδοφορία του τομέα μέσα στο 2022, βάζοντας το γκρουπ σε νέα εποχή. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από την κατάληξη και τις συνθήκες στο μέτωπο της διεκδίκησης νέων έργων αλλά και από τον παράγοντα ανατίμησης κόστους σε υλικά και ενέργεια.

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική ανάκαμψη του τομέα των Παραχωρήσεων, με κυριότερο asset την Αττική Οδό, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 45% έναντι του α' τριμήνου του 2021, αν και ακόμα παραμένουν 6% χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» (κόστισε συνολικά 9 εκατ. ευρώ στο γκρουπ αλλά η διοίκηση της Ελλάκτωρ εκτιμά ότι τα 7 εκατ. ευρώ είναι ανακτήσιμα μέσω των ασφαλιστικών καλύψεων που διαθέτει η Αττικές Διαδρομές, ενώ έγιναν νομικές πρωτοβουλίες έφεσης για το πρόστιμο των 2 εκατ.).

Όπως επίσης ανέφερε ο κ. Μπουλούτας σχετικά με το deal στον κλάδο των ΑΠΕ, η προσφορά από τη Motor Oil κατατέθηκε στο Δ.Σ. στις 11 Μαΐου και συζητήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ, το οποίο έχει ήδη προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να εκδώσει ανεξάρτητη γνώμη για τo δίκαιο του τιμήματος. Η συμφωνία προβλέπει πως η Motor Oil θα αποκτήσει το 75% μιας νέας εταιρείας στην οποία θα μεταβιβαστεί ο τομέας ανανεώσιμων πηγών της Ελλάκτωρ που αποτιμήθηκε, σε όρους επιχειρησιακής αξίας, στο ένα δισ. ευρώ.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης θα υπάρξει έγκριση του πληροφοριακού σημειώματος από την ΕΚ για την έναρξη της περιόδου της δημόσιας πρότασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιστροφή στην Κερδοφορία για τον Όμιλο μετά από 11 ζημιογόνα τρίμηνα / Καθαρή Κερδοφορία από το 2019

Χρ. Παναγιωτόπουλος (REDS-ΑΚΤΩΡ): Πώς προχωρούν 4 εμβληματικά έργα ανάπτυξης στο real estate – «Ψηλά στη λίστα» το τουριστικό «κομμάτι»

Ελλάκτωρ: Εγκρίθηκε το stock option 2022 από το Διοικητικό Συμβούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider