Netflix: Mαζικές μηνύσεις από Ρώσους συνδρομητές για την διακοπή των υπηρεσιών του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Netflix: Mαζικές μηνύσεις από Ρώσους συνδρομητές για την διακοπή των υπηρεσιών του
Το Netflix, το οποίο έχει μόνο περίπου 1 εκατομμύριο συνδρομητές στη Ρωσία, ανέστειλε τις υπηρεσίες του τον Μάρτιο και σταμάτησε να «αγοράζει» ή να παραγγέλνει ταινίες και σειρές ρωσικής παραγωγής.

Mήνυση ενάντια στην εταιρεία streaming Netflix καταθέτουν Ρώσοι χρήστες καθώς η πλατφόρμα ανέστειλε την λειτουργία της στην χώρα ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Το Netflix, το οποίο έχει μόνο περίπου 1 εκατομμύριο συνδρομητές στη Ρωσία, ανέστειλε τις υπηρεσίες του τον Μάρτιο και σταμάτησε να «αγοράζει» ή να παραγγέλνει ταινίες και σειρές ρωσικής παραγωγής.

Μια δικηγορική εταιρεία ξεκίνησε ομαδική νομική αγωγή κατά του Netflix, το οποίο έχει περισσότερους από 220 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως, για λογαριασμό Ρώσων χρηστών που πιστεύουν ότι η απόφαση αποκλεισμού της πρόσβασης τους στην πλατφόρμα αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Με κόστος συνδρομής στα 599-799 ρούβλια το μήνα για πρόσβαση σε περιεχόμενο όπως το Bridgerton ή το Don't Look Up, απαιτούν αποζημίωση 60 εκατ. ρουβλιών ή 560.200 αγγλικών λιρών, αναφέρει ο Guardian.

«Σήμερα, μια δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των χρηστών του Netflix υπέβαλε ομαδική αγωγή κατά της αμερικανικής υπηρεσίας Netflix στο περιφερειακό δικαστήριο Khamovnichesky της Μόσχας», δήλωσε η δικηγορική εταιρεία Chernyshov, Lukoyanov & Partners, σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων RIA. «Ο λόγος της αγωγής ήταν η παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρώσων χρηστών λόγω της μονομερούς άρνησης του Netflix να παρέχει υπηρεσίες στη Ρωσία».

Τον Φεβρουάριο, το Netflix ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί να «φιλοξενήσει» 20 ρωσικά κανάλια που κατηγορούνται για προβολή κρατικής προπαγάνδας κάτι που επρόκειτο να γίνει βάσει ενός νέου νόμου της 1η Μαρτίου. «Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, δεν σκοπεύουμε να προσθέσουμε αυτά τα κανάλια στην υπηρεσία μας», ανακοίνωσε η εταιρεία το επίμαχο διάστημα.

Μπλόκο στα δυτικά social media

Τον Δεκέμβριο, η ρωσική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης, Roskomnadzor, πρόσθεσε το Netflix στο μητρώο της για οπτικοακουστικές υπηρεσίες, επειδή έφτανε τους 100.000 συνδρομητές.

Τον περασμένο μήνα, εν μέσω της σαρωτικής καταστολής του Κρεμλίνου στα δυτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε το Facebook και το Instagram στη χώρα, χαρακτηρίζοντας τη μητρική εταιρεία των πλατφορμών, Meta, «εξτρεμιστική».

Η πρόσβαση στο Facebook και το Instagram είχε ήδη περιοριστεί νωρίτερα μέσα στον μήνα, αφού η Meta επιβεβαίωσε ότι χαλαρώνει τις πολιτικές της σχετικά με τη ρητορική μίσους προς τους Ρώσους στρατιώτες και τον Πούτιν σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Meta διευκρίνισε αργότερα ότι οι πιο χαλαροί κανόνες θα ισχύουν μόνο για άτομα που στέλνουν από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόβει δεσμούς με τη Ρωσία η Netflix -Το ίδιο και οι KPMG, PwC και American Express

Το Netflix εξετάζει επιπλέον χρέωση για το μοίρασμα των κωδικών πρόσβασης

Netflix ή Facebook - Meta; Οι προβληματισμοί μετά το κραχ

gazzetta
gazzetta reader insider insider