Oι «γίγαντες» των κοντέινερ διακόπτουν τις αποστολές στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oι «γίγαντες» των κοντέινερ διακόπτουν τις αποστολές στη Ρωσία
Η MSC, η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, δήλωσε από τη Δευτέρα ότι οι ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες από και προς τη Ρωσία θα τεθούν «σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή μέτρα κυρώσεων».

Η ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων Ocean Network Express (ONE) ανέστειλε τη Δευτέρα τις κρατήσεις από και προς τη Ρωσία, ενώ η Maersk είπε ότι σκέφτεται να κάνει το ίδιο ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ONE πρόσθεσε ότι έχει επίσης αναστείλει τις κρατήσεις για το ρωσικό λιμάνι Νοβορσίσκ καθώς και για το ουκρανικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Οδησσού.

Άλλωστε, και η γερμανική Hapag Lloyd δήλωσε στις 24 Φεβρουαρίου ότι εξέδωσε προσωρινή αναστολή των κρατήσεων για τη Ρωσία και διέκοψε τα δρομολόγια προς την Ουκρανία.

Η MSC, η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, δήλωσε από τη Δευτέρα ότι οι ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες από και προς τη Ρωσία θα τεθούν «σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή μέτρα κυρώσεων».

«Κρατήσεις για επιτρεπόμενα φορτία που σχετίζονται με τη Ρωσία θα γίνονται δεκτές μόνο με διεξοδική διαδικασία ελέγχου από την MSC με προπληρωμή που απαιτείται για όλες τις εισαγωγές στη Ρωσία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση της.

«Αναμένουμε ότι οι αποστολές φορτίου που σχετίζονται με τη Ρωσία θα επηρεαστούν από έναν αυξανόμενο αριθμό επιθεωρήσεων και ελέγχων σε ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή λιμάνια».

Εν τω μεταξύ, η Maersk δήλωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί στενά τις ταχέως εξελισσόμενες κυρώσεις και περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και προετοιμάζεται για να συμμορφωθεί με αυτές.

«Οι προετοιμασίες μας περιλαμβάνουν μια πιθανή αναστολή των κρατήσεων της Maersk από και προς τη Ρωσία στον ωκεανό και την ενδοχώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Maersk, η οποία διαχειρίζεται περίπου ένα στα έξι εμπορευματοκιβώτια που αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο, είπε ότι επικεντρώνεται στη διαφύλαξη εκείνων των τύπων εμπορευματοκιβωτίων και υπηρεσιών όπως της εφοδιαστικής αλυσίδας προϊόντων ψύξης ψυκτικής αλυσίδας που «περιλαμβάνουν σημαντικά αγαθά όπως είδη παντοπωλείου και φαρμακευτικά προϊόντα».

Η Maersk είπε ότι οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις πάνω από τον ρωσικό εναέριο χώρο θα επηρεάσουν τις αεροπορικές της υπηρεσίες.

Η εταιρεία πέρυσι απέκτησε περίπου το 2,5% των συνολικών εσόδων της από τη Ρωσία. Εκτελεί δρομολόγια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προς την Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, το Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα και προς το Βλαδιβοστόκ και το Βοστότσνι στην ανατολική ακτή της Ρωσίας.

Η Maersk δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1992.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία διέκοψε όλες τις λιμενικές υπηρεσίες στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και έκλεισε το κεντρικό της γραφείο στην Οδησσό, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η MSC είπε ότι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα ουκρανικά λιμάνια από τις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία λέει ότι οι ενέργειές της στην Ουκρανία δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταλάβουν εδάφη αλλά για να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητες του νότιου γείτονά της και να συλλάβουν αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider