Υπογραφή μνημονίου επέκτασης συνεργασίας μεταξύ ΕΔΥΤΕ ΑΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπογραφή μνημονίου επέκτασης συνεργασίας μεταξύ ΕΔΥΤΕ ΑΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο Οικολογικό (Πράσινο) Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ ΑΕ στον ποταμό Λούρο.

Οικολογικό πρόσημο στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού προσδίδει η υπογραφή μνημονίου επέκτασης συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET), και ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το μνημόνιο διασφαλίζει τη συνέχιση της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και υποδομών μεταξύ των δυο φορέων με επίκεντρο τη λειτουργία του πρώτου Οικολογικού (Πράσινου) Κέντρου Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ ΑΕ στον ποταμό Λούρο, στην Ήπειρο.

Το μνημόνιο υπέγραψαν οι Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ Καθ. Στέφανος Κόλλιας, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, κατά την επίσκεψή τους στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ στο Λούρο. Με βάση το Μνημόνιο που υπογράφηκε, επικυρώνεται η επιτυχής συνεργασία ετών. Έτσι, η ΕΔΥΤΕ θα συνεχίζει να παρέχει στη ΔΕΗΑΝ δικτυακές, τηλεπικοινωνιακές και υπολογιστικές υπηρεσίες για την προώθηση καινοτόμων δράσεων. Από πλευράς της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εξακολουθεί να παρέχει τον χώρο και «καθαρή» ενέργεια από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ για την υποστήριξη των δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δείχνοντας από κοινού το δρόμο της πράσινης ανάπτυξης στην Ψηφιακή αλλά και οικολογική ταυτόχρονα διακυβέρνηση.

Στο χώρο του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) «Λούρος» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΕΔΥΤΕ υλοποίησε το πρώτο «οικολογικό» (Green) Data Center, του οποίου η λειτουργία στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 70% και ψύχεται με νερό από τον ποταμό Λούρο. Το κέντρο δεδομένων παρέχει υπηρεσίες «Υπολογιστικού Νέφους» (cloud computing), κυρίως στην Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα, και είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με τα υφιστάμενα κέντρα δεδομένων και υπηρεσιών της ΕΔΥΤΕ στο ΥΠΑΙΘ και στην Κνωσσό, με λειτουργία ως εφεδρικό Κέντρο Δεδομένων σε απομακρυσμένο χώρο (geo protection disaster recovery).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη της ΕΔΥΤΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπεύθυνοι της λειτουργίας των υποδομών και εγκαταστάσεων και έγινε ξενάγηση στους χώρους του Οικολογικού Κέντρου Δεδομένων από τον Δημήτρη Μητρόπουλο, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Προηγμένων Υπολογιστικών και Δικτυακών Υποδομών και Υπεύθυνο Ασφάλειας Πληροφοριών και Δικτύων της ΕΔΥΤΕ.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Συνηθίζουμε να προσεγγίζουμε τα ψηφιακά εργαλεία μέσα από το πρίσμα της διευκόλυνσης της καθημερινότητας όλων των πολιτών. Σήμερα, μέσα από το μνημόνιο επέκτασης συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΔΥΤΕ, και ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβάλλεται μια επιπλέον προστιθέμενη αξία που διαθέτουν: η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των “πράσινων” πρωτοβουλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας έμπρακτα ότι μπορούμε και πρέπει να καινοτομήσουμε. Και το Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ ΑΕ στον ποταμό Λούρο αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον της χώρας – ένα μέλλον πρωτοπορίας και προσαρμογής στις διεθνείς ψηφιακές και οικολογικές εξελίξεις».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, Καθ. Στέφανος Κόλλιας δήλωσε: «Η ΕΔΥΤΕ νιώθει υπερήφανη που έχει υλοποιήσει εδώ στον Λούρο ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, οικολογικό «Πράσινο» Κέντρο Δεδομένων (Green Data Center). Το Κέντρο βασίζεται σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, οι οποίες μειώνουν τα ποσοστά ενέργειας που απαιτούνται, στοχεύοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση των λύσεων έγινε εξολοκλήρου στην Ελλάδα από Έλληνες επιστήμονες και ειδικούς σε τεχνολογίες κέντρων δεδομένων και συστημάτων κλιματισμού. Σήμερα με την υπογραφή του Μνημονίου, επεκτείνουμε την συνεργασία μας με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υποστηρίζοντας την υλοποίηση των στόχων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις νέες και πράσινες τεχνολογίες δεδομένων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος δήλωσε: «Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρωτοπορεί, ολοκληρώνοντας την ανακαίνιση του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Λούρου και φιλοξενώντας το πρώτο Οικολογικό -Πράσινο- Κέντρο Δεδομένων στην Ελλάδα. Οι δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης είναι στον πυρήνα του νεου επιχειρησιακού σχεδίου του ομίλου ΔΕΗ και η συγκεκριμένη είναι μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες των κριτηρίων ESG (Environmental/Social/Governance) στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη δυναμική παρουσία του ομίλου ΔΕΗ στις ΑΠΕ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider