Επτά φορές που τα tweets του Μασκ «ταρακούνησαν» τις μετοχές της Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επτά φορές που τα tweets του Μασκ «ταρακούνησαν» τις μετοχές της Tesla
Aκόμη και για τα δεδομένα του Έλον Μασκ –ο οποίος είπε το 2019 ότι το feed του στο Twitter είχε καταντήσει μια ανοησία- η δημοσκόπηση του τελευταίου Σαββατοκύριακου για το αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla, ήταν παράξενη.

Aκόμη και για τα δεδομένα του Έλον Μασκ –ο οποίος είπε το 2019 ότι το feed του στο Twitter είχε καταντήσει μια ανοησία- η δημοσκόπηση του τελευταίου Σαββατοκύριακου για το αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla, ήταν παράξενη.

Μετά από μια καθαρή πλειοψηφία 58% από 3,5 εκατομμύρια χρήστες που ψήφισαν «ναι», η μετοχή της Tesla κατρακύλησε σε χαμηλό 8 μηνών την Τρίτη, χάνοντας 12%. Το μερίδιο του θα τιμολογούνταν στα 21 δισ. δολάρια με βάση τα 170,5 εκατομμύρια μετοχές της Tesla τις οποίες κατέχει.

Η κίνηση που τράβηξε την προσοχή ήταν απλώς η πιο πρόσφατη σε μια μακρά προϊστορία του Μασκ, ο οποίος χρησιμοποιεί το Twitter και τις «λεγεώνες» των θαυμαστών του στην πλατφόρμα για να κεντρίσει το ενδιαφέρον για την Tesla και τα άλλα εγχειρήματά του, μερικές φορές προκαλώντας με tweets που συχνά είναι σκόπιμα εξωφρενικά.

Δεν ήταν επίσης η πρώτη φορά που οι σκέψεις του στο Twitter «κούνησαν» τις μετοχές της Tesla, με το περιβόητο tweet «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» να προκαλεί την οργή των αρχών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο 50χρονος να συμφωνήσει το 2018 πως πρέπει να εξασφαλίζει έγκριση από δικηγόρο της Tesla πριν κοινοποιήσει ουσιώδεις πληροφορίες στους επενδυτές ως μέρος ενός διακανονισμού με τις αρχές των ΗΠΑ.

Ακολουθούν έξι άλλες φορές που ο Μασκ «ταρακούνησε» την αγορά με τα tweets του:

1. Ο Μασκ προέβη σε αυτό μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη συμφωνία της Hertz να αγοράσει 100.000 αυτοκίνητα Tesla για τον στόλο ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων της και υποβαθμίζοντας τη συμφωνία των 4,2 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Tesla υποχώρησε 3% την επόμενη μέρα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μασκ προκάλεσε την αντίδραση της αγοράς. Στις 25 Οκτωβρίου, έγραψε στο Twitter ότι η αλλαγή στην αποτίμηση της Tesla -οι μετοχές εκτινάχθηκαν κατά 12%- ήταν «περίεργη» επειδή είπε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα με την παραγωγή και όχι τη ζήτηση.

2. Τον Μάιο του προηγούμενου έτους, ο Μασκ εξαπέλυσε μια «καταιγίδα» tweet με τα οποία είπε ότι πουλά σχεδόν όλα τα υπάρχοντά του και ότι δεν θα έχει σπίτι, και εξέφρασε την ασυνήθιστη άποψη για έναν CEO ότι η μετοχή της εταιρείας του ήταν πολύ υψηλή. Οι μετοχές υποχώρησαν αμέσως 10%. Ωστόσο, η διολίσθηση ήταν βραχύβια, με όλες τις απώλειες να ανακτώνται τις επόμενες τρεις ημέρες.

3. Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Μασκ διόρθωσε μια πρόβλεψη για το πόσα αυτοκίνητα θα κατασκεύαζε η Tesla εκείνη τη χρονιά, λίγες ώρες μετά το tweet ότι η ετήσια παραγωγή θα έφτανε περίπου τα 500.000 οχήματα. Ο πρωτοπόρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είπε ότι σκόπευε να αναρτήσει στο Twitter ότι η Tesla αναμένει να κατασκευάζει αυτοκίνητα με ετήσιο ρυθμό περίπου 400.000 μέχρι το τέλος του 2019. Σε απάντηση, η μετοχή έπεσε 3,7%.

4. Αναμφίβολα, το πιο διάσημο tweet του Μασκ δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2018, πυροδοτώντας εβδομάδες πυρετωδών εικασιών σχετικά με την πρόθεση του να μετατρέψει σε ιδιωτική την Tesla, αποσύροντας την από την Wall Street. H μετοχή εκτινάχθηκε 11%, πριν εξαλείψει τα κέρδη τις επόμενες ημέρες καθώς οι αμφιβολίες πολλαπλασιάστηκαν σχετικά με την ικανότητα του να πάει εις πέρας την συμφωνία.

Στο τέλος, όλα φάνηκαν να είναι ένα μάλλον ανόητο αστείο.

Ο Μασκ κατέληξε να πληρώσει πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων για να διακανονίσει τις κατηγορίες για απάτη και έπρεπε να παραιτηθεί από την προεδρία για τρία χρόνια. Η Tesla πλήρωσε επίσης πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων. Ο Μασκ ήταν αμετανόητος, αφού αργότερα έγραψε στο Twitter ότι το πρόστιμο «άξιζε τον κόπο».

Η «προσφορά» αποτίμησε την Tesla στα 82 δισ. δολάρια, ένα κλάσμα της κεφαλαιοποίησης των 1,17 τρισ. δολαρίων που έχει τώρα.

5. Μέσα στις φρενήρεις εικασίες σχετικά με την προσφορά ιδιωτικοποίησης, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι είχε επιστρατεύσει τα μεγάλα όπλα, προσλαμβάνοντας την Goldman Sachs και τη διάσημη εταιρεία εξαγορών της Silicon Valley, Silver Lake Management, ως συμβούλους.

Ωστόσο, αυτό δεν έκανε και πολλά για να καθησυχάσει τους αμφισβητίες και οι μετοχές συνέχισαν την πτωτική τους τροχιά, σημειώνοντας μια τετραήμερη πτώση 15%.

6. Ένα πρωταπριλιάτικο αστείο το οποίο απέτυχε, το tweet του Μασκ ότι η Tesla έχει χρεοκοπήσει «ολοκληρωτικά και εντελώς» ήρθε μετά από μια σειρά κακών ειδήσεων για την αυτοκινητοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων ελλείψεων παραγωγής, ρυθμιστικού ελέγχου του συστήματος υποβοήθησης αυτόματου πιλότου και περαιτέρω πιστωτικής υποβάθμισης της αξιολόγησης σε junk από τη Moody's.

Όλα αυτά σε συνδυασμό, οδήγησαν τη μετοχή σε πτώση έως και 8,1%.

Και φυσικά, υπάρχει επίσης η επιρροή που ασκεί ο Μασκ στις αγορές κρυπτονομισμάτων, κάνοντας την τιμή του bitcoin, του dogecoin και του Shiba Inu να αυξάνεται και να βυθίζεται με τις τοποθετήσεις του.

Photo: GettyImages/Ideal image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η διήμερη «κατρακύλα» 199 δισ. για την Tesla και 50 δισ. δολαρίων για τον Μασκ

Νέα «βουτιά» 10% για την Tesla - Απώλειες 14,5% από την Παρασκευή

Έλον Μασκ: Σκέφτεται να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla - Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος

gazzetta
gazzetta reader insider insider