Υπερταμείο: Ετοιμάζει σχέδιο για την ολιστική αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερταμείο: Ετοιμάζει σχέδιο για την ολιστική αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών για την παροχή υπηρεσιών στον τομέα ακινήτων. Τι περιλαμβάνει το έργο του συμβούλου.

Ολοένα πιο ενεργό, όπως και σημαντικό, ρόλο αρχίζει να διαδραματίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΕΣΥΠ, ή αλλιώς το «Υπερταμείο», στο μέτωπο της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της. Ήδη ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, έχει δώσει δείγματα γραφής για τις προθέσεις του (πρόσφατη περίπτωση η εκκίνηση διεργασιών για τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, με βασικότερο όλων αυτό της Καλαμάτας) όσον αφορά στην προώθηση διαδικασιών ή το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων.

Και απ’ ότι φαίνεται, η ΕΕΣΥΠ, η οποία έχει την ευρύτερη εποπτεία σημαντικών φορέων όπως το ΤΑΙΠΕΔ ή η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) κινεί διαδικασίες για έναν ακόμα μεγάλο ευρύτερο τομέα, αυτόν της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Αλλωστε, μόνο στις δύο παραπάνω θυγατρικές, ιδίως στην ΕΤΑΔ, αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ που έχει από καιρό «βρει βηματισμό», υπάρχει σημαντική «μάζα» εκτάσεων, οικοπέδων, assets στο real estate με πάσης φύσεως χρήσεις που κάποια στιγμή πρέπει να αξιοποιηθούν, ιδίως σε μια περίοδο στην οποία η αγορά ακινήτων δείχνει να έχει «πατήσει στα πόδια της», ενώ σημαντικοί τομείς της έχουν και πάλι αναθερμανθεί ή αναδύονται στην επιφάνεια (μεταξύ αυτών και τα logistics).

Μάλιστα, εδώ και λίγες μόλις ημέρες η ΕΕΣΥΠ έχει απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την ΕΕΣΥΠ σχετικά με τον επικείμενο σχεδιασμό ολιστικής στρατηγικής για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, με σκοπό την επαύξηση της αξίας και τη βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς και τη δημιουργία εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Οι προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη σχετική απόφαση (27/05/2021), η ΕΕΣΥΠ σε συνεργασία με τον μέτοχό της, το Υπουργείο Οικονομικών, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία σχεδιασμού μίας Ολιστικής Στρατηγικής για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, η οποία θα έχει ως βασικούς άξονες τους εξής:

• Την προστασία της

• Την ορθή διαχείρισή της

• Την επενδυτική αξιοποίησή της

Έχει δε για το σκοπό αυτό συσταθεί εντεταλμένη Ομάδα Εργασίας η οποία καθορίζει τις βασικές παραμέτρους και τους κύριους άξονες της Ολιστικής αυτής Στρατηγικής. Η ΕΕΣΥΠ θα αναθέσει σε εξειδικευμένο Σύμβουλο το σχεδιασμό της Ολιστικής Στρατηγικής.

Λόγω του πολύπλευρου χαρακτήρα του επικείμενου έργου και για την ορθή προετοιμασία της ανάθεσης αυτής, ζητούνται μέσω του παρόντος οι εξής υπηρεσίες:

1. Ανάλυση του φυσικού αντικειμένου του επικείμενου έργου

2. Διαστασιολόγηση του επικείμενου έργου

3. Προσχέδιο των παραδοτέων της ολιστικής στρατηγικής και των κομβικών δράσεων.

Ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, η ζητούμενη πληροφόρηση καθώς θα εξετάσει όλους τους άξονες της Ολιστικής Στρατηγικής, θα περιλαμβάνει προϋπολογισμό έργου, σχέδιο έργου (project plan), διάρκεια, διαστάσεις του εκάστοτε άξονα της στρατηγικής, κ.α. Η ζητούμενη καίρια αυτή πληροφόρηση θα αναπτυχθεί, ανά κύριο άξονα της μελέτης καθώς και συγκεντρωτικά όπου κριθεί πως υπάρχουν τυχόν συνέργειες ή επικαλύψεις. Για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών, η ΕΕΣΥΠ θα παρέχει στον Σύμβουλο που θα επιλεγεί, κατά το πρώτο στάδιο του έργου, όλη την απαραίτητη πληροφορία για το επικείμενο έργο.

Η σύμβαση παροχής υπηρεσιών θα είναι μέγιστης διάρκειας δύο (2) μηνών συνολικά, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής της. Ο μέγιστος προϋπολογισμός για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών «καίριας πληροφόρησης σχετικά με τον επικείμενο σχεδιασμό ολιστικής στρατηγικής για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία» ανέρχεται σε €60,000,00 (εξήντα χιλιάδες ευρώ), μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να είναι οργανισμοί, εταιρείες ή κοινοπραξίες νομικών προσώπων ή επαγγελματιών και πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαθέτουν και να μπορούν να αποδείξουν και να παράσχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την εις βάθος γνώση της αγοράς και την εξειδίκευσή τους σε παρόμοιες αναθέσεις. Πρότερη εμπειρία σε έργα σχετικά με την Ελληνική Δημόσια Ακίνητη Περιουσία αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Να σημειωθεί ότι προωθούνται αλλαγές στο Δ.Σ. όχι μόνο του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της ΕΤΑΔ όπου ήδη έχει λήξει η θητεία μελών του, ενώ πληροφορίες της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρχουν αλλαγές και σε κομβικές θέσεις της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider