Τι ζητάει ο Μπάφετ στην ελληνική κτηματαγορά – Το deal και η τουριστική «βιομηχανία»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ζητάει ο Μπάφετ στην ελληνική κτηματαγορά – Το deal και η τουριστική «βιομηχανία»
Μετά την κρίση, το εγχώριο real estate προσδοκά σε ανάκαμψη. «Το πολυτελές ακίνητο, σε Αττική και βασικούς τουριστικούς προορισμούς, έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου», δηλώνουν στελέχη της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties.

Μπορεί ο τομέας ακινήτων να επηρεάστηκε και αυτός το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την πανδημία, ωστόσο, αφενός φαίνεται να έδειξε κάποιες αντοχές, αφετέρου, μάλλον η κτηματαγορά δείχνει να είναι σε θέση να επανακάμψει προσεχώς και να «πιάσει» εκ νέου την τάση που είχε διαμορφωθεί το 2019.

Αυτό φαίνεται να καταδεικνύει και η έναρξη δραστηριοποίησης στην Ελλάδα της Berkshire Hathaway HomeServices, του δικτύου franchise μεσιτικών γραφείων που διατηρεί ο όμιλος με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο έναν από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους επενδυτές παγκοσμίως, τον Γουόρεν Μπάφετ. H Berkshire Hathaway HomeServices ενέταξε στο δίκτυό της την ENEA Real Estate, δημιουργώντας το φιλόδοξο «γκρουπ» Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, προσθέτοντας ένα νέο γραφείο και 18 συμβούλους ακινήτων στο παγκόσμιο δίκτυό της με στόχο να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, καθώς και τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Το πιθανότερο είναι η Berkshire Hathaway HomeServices να ποντάρει στην τάση που και άλλοι εγχώριοι «παίκτες» ή δίκτυα στο real estate (Engel & Volkers, Aretha κ.α.) εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί: την ολοένα και μεγαλύτερη εμφάνιση ξένων αγοραστών/επενδυτών για εγχώρια assets, κυρίως τουριστικά, βίλες, εξοχικές κατοικίες, σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς και βέβαια, στην Αττική.

H Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties (πρώην ΕΝΕΑ Real Estate) καθίσταται ο αντιπρόσωπος της Berkshire Hathaway HomeServices στην Αττική και την Ελλάδα. Η εταιρία ετοιμάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Διαχειρίζεται ένα portfolio περίπου 1.500 ακινήτων το οποίο και εξελίσσεται δυναμικά με την καθημερινή προσθήκη νέων ακινήτων. Κατά βάση, διαχειρίζεται κυρίως οικιστικά ακίνητα στο νομό Αττικής. Για την ώρα διαθέτει γραφεία στο Περιστέρι, στα Νότια προάστια (ανάμεσα σε Αγ. Δημήτριο και Ελληνικό) ενώ αναμένεται και τρίτο στα Βόρεια προάστια (μάλλον Χαλάνδρι).

«Ο άμεσος στόχος της εταιρίας είναι η επέκτασή της και στα πολυτελή ακίνητα στην Αττική και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας», αναφέρουν άνθρωποι του γκρουπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο γκρουπ αναμένει σημαντική αύξηση τόσο της ζήτησης, όσο και των τιμών στο ελληνικό real estate. «Θεωρούμε ότι το πολυτελές ακίνητο, σε Αττική και βασικούς τουριστικούς προορισμούς, έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου όπως επίσης και οι τιμές των ακινήτων που απευθύνονται στην μεσαία τάξη», σημειώνουν στο insider στελέχη της εταιρείας.

Δεν είναι άσχετα τα παραπάνω με το γεγονός ότι γενικότερα, στελέχη της αγοράς και επικεφαλής μεσιτικών δικτύων κατά καιρούς έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι αναμένουν αγορές/συναλλαγές εκατοντάδων εκατ. ευρώ τα προσεχή χρόνια στο κομμάτι της εξοχικής κατοικίας αλλά και της κύριας, δευτερευόντως σε αυτήν, ιδίως από ξένους επενδυτές αλλά και την εκ νέου ενεργοποίηση εγχώριων ενδιαφερόμενων. Άλλωστε, η παροχή φορολογικών (και άλλων) κινήτρων, τα ειδικά προγράμματα (Golden Visa), οι νέες τάσεις (ψηφιακοί νομάδες), η προώθηση σημαντικών υποδομών αλλά και τουριστικών αναπτύξεων στην χώρα και βέβαια, πάνω απ’ όλα, η ομορφιά της Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για διεθνή επενδυτικά «πορτοφόλια».

Στην Ελλάδα αναμένονται μεγάλες αναπτύξεις στον οικιστικό τομέα, όπως βέβαια και στον τουριστικό, είτε στην Αττική (δεσπόζει βέβαια η ανάπτυξη στο Ελληνικό), είτε σε άλλες περιοχές της χώρας (Πελοπόννησο κ.α.), όπως βέβαια και σε σημαντικούς νησιωτικούς προορισμούς (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.α.). Επιπρόσθετα, στελέχη της κτηματαγοράς θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ευκαιρία λόγω και των χαμηλών τιμών που παρατηρούνται σε τομείς ακινήτων (π.χ. εξοχικά, πολυετείς κατοικίες) σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας αλλά και τις… «βαθιές τσέπες» πολλών ξένων υποψήφιων αγοραστών.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η είσοδος, έστω και με τον τρόπο που έγινε, ενός επενδυτικού φορέα συμφερόντων Μπάφετ στην… μικρή, για τα δικά του επενδυτικά μεγέθη, Ελλάδα.

Η Berkshire Hathaway HomeServices είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα franchise μεσιτικών γραφείων στον κόσμο, με περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες μεσίτες, περίπου 1.500 γραφεία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, με τον κύκλο εργασιών να υπερβαίνει τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο πωλήσεων ακινήτων. Το δίκτυο, ένα από τα λίγα που δικαιούνται να χρησιμοποιούν το παγκοσμίου φήμης σήμα Berkshire Hathaway, φέρνει στην αγορά μεσιτείας ακινήτων μια αδιαμφισβήτητη σφραγίδα εμπιστοσύνης, ακεραιότητας, σταθερότητας και μακροζωίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι για τη Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties; Όπως οι άνθρωποί της δηλώνουν, «η Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties ξεκίνησε με το όραμα να γίνει η πρώτη επιλογή στην αγορά μεσιτικών γραφείων της Ελλάδας, έχοντας ως στόχους την παροχή υπηρεσιών της υψηλότερης δυνατής ποιότητας, τη δημιουργία εμπιστοσύνης, την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα. Από τους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν σπίτι για πρώτη φορά έως τους αγοραστές ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, τις περιοχές μεσαίου επενδυτικού μεγέθους και το επαγγελματικό ακίνητο, οι σύμβουλοί της είναι πεπειραμένοι, ευέλικτοι και έχουν εξαίρετη γνώση των τοπικών συνθηκών, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται από ένα διεθνές όνομα το οποίο εμπιστεύονται οι αγοραστές και οι πωλητές, όχι μόνο στην τοπική αγορά αλλά και παγκοσμίως».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider