Το «στοίχημα» για το λιανεμπόριο μετά το «πράσινο φως» για το άνοιγμα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «στοίχημα» για το λιανεμπόριο μετά το «πράσινο φως» για το άνοιγμα
Για «ώρα ευθύνης» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου μετά την απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων.

To λιανεμπόριο έλαβε το πολυπόθητο πράσινο φως για την επαναλειτουργία του ωστόσο το επόμενο «στοίχημα» για τον εμπορικό κόσμο είναι η αγορά να λειτουργήσει ομαλά, με ασφάλεια και χωρίς εικόνες που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα και να οδηγήσουν σε νέο κλείσιμο των καταστημάτων, ενόψει μάλιστα της πασχαλινής περιόδου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη ο οποίος αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά τόνισε πως «τώρα είναι στιγμή ευθύνης για όλους μας ώστε όχι απλώς να μη βρεθούμε μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά με εμάς ως παράδειγμα, σύντομα να επανέλθουν στην κανονικότητα όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι «είναι η ώρα διαχείρισης της επανεκκίνησης, ώστε όποια επιχείρηση ανοίξει να μην ξανακλείσει, αλλά και να αντιμετωπίσει μια κανονικότητα, διαφορετική από αυτή που βιώναμε προ πανδημίας. Είναι στο χέρι όλων να σεβαστούμε τις υποδείξεις των ειδικών για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όχι μόνο για την υγεία των πολιτών αλλά και για την οικονομία της χώρας. Είναι “ώρα ευθύνης” ώστε από τη παρούσα γραμμή επανεκκίνησης να φτάσουμε όλοι στη γραμμή τερματισμού της πανδημίας».

Με τους περιορισμούς που θα ισχύουν από τη Δευτέρα στα καταστήματα, δηλαδή αγορές κατόπιν ραντεβού με τις μεθόδους click away και click inside καθώς και νέο sms με χρονικό περιορισμό 3 ωρών, μία φορά ημερησίως, κυβέρνηση και ειδικοί εκτιμούν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω επιδημιολογικά την κατάσταση. Άλλωστε όλοι θέλουν να αποφευχθούν εικόνες αντίστοιχες με εκείνες του Ιανουαρίου, δηλαδή ουρές έξω από μεγάλα καταστήματα και συνωστισμό σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, που έφεραν στη συνέχεια και το κλείσιμο του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, εκτιμάται ότι το λιανεμπόριο προσθέτει κατά 6% στο αριθμό των επαφών ενός ανθρώπου που μπαίνει μέσα σε ένα κατάστημα και κατά 4% αντίστοιχα το click away. «Για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια πρέπει να βρούμε τρόπο να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το 6% με κάποιο μηχανισμό» τόνισε. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα χαρακτήρισε καταλυτικό τον ρόλο των self tests που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα ενώ πρότεινε και την τοποθέτηση μηχανισμών για την απολύμανση αέρα στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Oι έμποροι πάντως δηλώνουν έτοιμοι να φροντίσουν ώστε να τηρηθούν τα μέτρα στις επιχειρήσεις τους, ζητώντας από την Πολιτεία να προχωρήσει από την πλευρά της σε αυστηρούς ελέγχους, ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία των καταστημάτων από εδώ και πέρα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που πέρασε ο κλάδος «μέχρι εδώ φτάσαμε σχεδόν όλοι». Επεσήμανε ωστόσο ότι εάν τα καταστήματα ανοίξουν και χρειαστεί να κλείσουν ξανά είναι βέβαιο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε συνθήκες ασφυξίας.

Η πρώτη εβδομάδα ανοίγματος της αγοράς θα είναι σε κάθε περίπτωση αναγνωριστική για όλους ενώ σε μεγάλο βαθμό, μια καλή εικόνα στη λειτουργία του λιανεμπορίου θα αποτελέσει «σήμα» και για τη επανεκκίνηση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider