Ελλάδα
16-12-2020 | 12:20

Περιστέρης για target model: ΥΠΕΝ και ΡΑΕ να λάβουν μέτρα

Newsroom
Μοιράσου το
Περιστέρης για target model: ΥΠΕΝ και ΡΑΕ να λάβουν μέτρα

Στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας μετά από την έναρξη εφαρμογής του target model αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Περιστέρης πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

«Είναι αλήθεια ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του target model με ακραίες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης. Το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ είναι αρμόδιοι να βρουν τα αίτια αυτών των ανισορροπιών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων στρεβλώσεων κι ακραίων φαινομένων», υποστήριξε ο κ. Περιστέρης.  

Ο πρόεδρος του ομίλου επανέλαβε ότι αν υπήρχαν ήδη στο Σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησοταμίευσης, θα είχαν αποφευχθεί αυτά τα φαινόμενα ανωμαλίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, θα επιτυγχανόταν βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ θα παρέχονταν κι όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου. 

«Για το λόγο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την άμεση οριστικοποίηση κι εφαρμογή στην πράξη του θεσμικού πλαισίου για την κεντρική (μεγάλης κλίμακας) αποθήκευση, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση ώριμων έργων αντλησοταμίευσης», κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

Διανομές κερδών 132 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία

Αναφερόμενος στην επέκταση της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ, σημείωσε ότι αυτή «αποδείχθηκε καίρια και μας επέτρεψε αφενός να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ μας και αφετέρου να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη από την πώληση πάρκων που αναπτύξαμε στις ΗΠΑ. Έτσι, μπορέσαμε τα τελευταία χρόνια να ασκήσουμε μία εξαιρετικά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική».

Με βάση αυτά τα δεδομένα και συνυπολογίζοντας και την τελευταία διανομή, την τελευταία πενταετία η εταιρεία θα έχει προχωρήσει σε διανομές κερδών προς τους μετόχους συνολικού ύψους άνω των 132 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.