Απάντηση στην προκλητικότητα Ερντογάν ο διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απάντηση στην προκλητικότητα Ερντογάν ο διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας
Η Ελληνική πλευρά θεωρεί πως η κινητοποίηση των τελευταίων δυο εβδομάδων, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, απέδωσε καρπούς.

Με μια περιοδεία πέντε ημερών που έχει σημείο εκκίνησης την Γενεύη και τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ξεκινάει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τις τουρκικές προκλήσεις να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Η περιοδεία θα καταλήξει την Παρασκευή στη Ρώμη όπου ο κ. Δένδιας θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Ντι Μάγιο, που έχει έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Ιταλία με το καθεστώς Σάρατζ στη Λιβύη.

Η Ελληνική πλευρά θεωρεί πως η κινητοποίηση των τελευταίων δυο εβδομάδων απέδωσε καρπούς και πως η Αθήνα πέτυχε την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας μετά την υπογραφή της συμφωνίας χάραξης θαλασσίων ζωνών με την Τρίπολη. Αυτό αποτυπώθηκε σε τρία στάδια: Πρώτον στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν το μνημόνιο συνεννόνησης Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, αφού όπως είπαν «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη». Δεύτερον, στην ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων από τους διεθνείς παίκτες, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ. Και τρίτον, από την άρνηση της πλευράς του στρατάρχη Χαφτάρ να αναγνωρίσει το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του Στρατηγού Σαράτζ.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές

Η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει και αυτή την εβδομάδα τον διπλωματικό γύρο επαφών, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, που φέρεται έτοιμος να στείει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σαράτζ, μια θέση την οποία επανέλαβε το Σάββατο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες των δυο ανδρών θα εστιασθούν σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

“Θα συνεχίσουμε μέχρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η παραβατικότητα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, τη διεθνή απομόνωση”, είπε χθες στη βουλή, στη διάρκεια των Προγραμματικών δηλώσεων ο Νίκος Δένδιας και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα στις συναντήσεις τους με τους ομολόγους του. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου), όπου θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα. Την Παρασκευή θα βρεθεί στη Ρώμη και θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Ντι Μάγιο.

Όλα αυτά την ώρα που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφραζε την εκτίμηση ότι η Τουρκία απομονώνεται διπλωματικά μετά την υπογραφή του παράνομου συμφώνου με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, την ώρα πάντως που δηλώνει στη γερμανική Bild πως ο ίδιος δεν φοβάται “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία. “Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου”.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider