Μειώσεις φόρων παντού εκτός από την Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώσεις φόρων παντού εκτός από την Ελλάδα

Τάση για μείωση των φορολογικών συντελεστών παρατηρείται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τις φορολογικές πρακτικές εντός της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, πολλά κράτη έχουν ήδη προβεί σε μείωση του εταιρικού συντελεστή φόρου εισοδήματος, όπως ενδεικτικά η Κροατία, η Σλοβακία, η Ιταλία, ενώ μειώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί ή αναμένεται να γίνουν σε άλλα κράτη, όπως στο Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο.

Όσον αφορά στη φορολογία φυσικών προσώπων, παρατηρείται επίσης αυξημένη τάση για μείωση της φορολογίας. Έτσι, στην Κροατία έγινε μείωση όχι μόνο στους φορολογικούς συντελεστές αλλά επιπλέον και στον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων. Η Πορτογαλία σταδιακά εξαλείφει την επιβολή προσαύξησης αλληλεγγύης, ξεκινώντας από τις δύο χαμηλότερες φορολογικές κλίμακες. Η Φινλανδία προχώρησε σε μία γενικότερη αναμόρφωση, μειώνοντας τους χαμηλότερους και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και αυξάνοντας παράλληλα τις μειώσεις φόρου των φορολογουμένων.

-Στην Φινλανδία, ο ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας είναι στο 31,75% και εφαρμόζεται για εισοδήματα άνω των 72.300 ευρώ τον χρόνο.

-Στην Γερμανία, ο ανώτατος συντελεστής είναι μεν στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα (45%) αλλά εφαρμόζεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 254.446 ευρώ.

-Στην Ιταλία, ο ανώτατος συντελεστής του 43% εφαρμόζεται στο τμήμα εισοδήματος άνω των 75.000 ευρώ.

-Στην Ισπανία ο συντελεστής είναι στο 22,5% και εφαρμόζεται για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 60.000 ευρώ.

-Στη Μεγάλη Βρετανία ο ανώτατος συντελεστής του 45% εφαρμόζεται πάνω από τις 150.000 λίρες

-Στη Σλοβακία, ο ανώτατος συντελεστής είναι 25% και εφαρμόζεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 35.022 ευρώ.

Στην Ελλάδα, αν συνδυαστούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου, για έναν υπάλληλο που αμείβεται με το 167% του μέσου μισθού, οι συνολικές κρατήσεις φτάνουν στο 56,2%. Στην Γερμανία ο αντίστοιχος συντελεστής είναι 44,3% στη Δανία 55,8%, στην Εσθονία 41,2%, στην Αυστρία 41,3%, στην Ιρλανδία 54,4%, στην Ολλανδία 52,7%, στην Νορβηγία 53% και στην Ισπανία 37%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider