Μαραθώνια η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαραθώνια η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
Ευρωομόλογο, πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων και ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕπ θα διεκδικήσει η ελληνική πλευρά από το σημερινό, κρίσιμο Eurogroup.

Μαραθώνια είναι η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα κρίνει αν θα υπάρξει μια συντονισμένη μεγάλης κλιμακας δράση από την ΕΕ για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τηλεδιάσκεψη έχει διακοπεί από τις 20:00 και πιθανότατα θα συνεχιστεί στις ώρα 00:00, ενώ καθυστέρησε μία ώρα ξεκινώντας τελικά στις 17:00.

Τι διεκδικεί η Ελλάδα

Τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος, αναμένεται να διεκδικήσει η Ελλάδα από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank).

Όσον αφορά τον ESM η χώρα μας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προσέλθει στη συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.

Διακόπηκε για μια ώρα η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης

Για μία ώρα διακόπηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και αναμένεται να συνεχιστεί στις 9 ώρα. Αξίζε να σημειώσουμε πως η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη καθυστέρησε μία ώρα ξεκινώντας τελικά στις 5 το απόγευμα.

Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη

Τα ανωτέρω συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Α. Σκέρτσου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στ. Πέτσα, του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, του επικεφαλής του ΣΟΕ κι εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιx. Αργυρού και της Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή.

Σεντένο: Ανάγκη συντονισμένης απάντησης μεγάλης κλίμακας κατά του κορονοϊού

Να αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης της Ευρωομάδας.

Στη δήλωσή του ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η συντονισμένη απάντηση με τη χρήση πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup

«Σήμερα καλώ τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια τολμηρή απάντηση στην επιδημία του covid-19. Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό και φιλόδοξο πακέτο που εκπόνησε ποτέ το Eurogroup. Βασίζεται σε πρωτοφανείς προσπάθειες που έχουν ήδη αναληφθεί από τις κυβερνήσεις και τις νομισματικές αρχές. Τώρα χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για να βοηθήσουμε στην προστασία των πιο πληγέντων και να διασφαλίσουμε ότι η ενιαία αγορά θα βγει αλώβητη από την κρίση αυτή.

1. Ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Η Επιτροπή πρότεινε το πρόγραμμα 100 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας της απασχόλησης.

2. Ένα δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρότεινε εγγυήσεις ύψους 200 δις ευρώ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ιδίως των ΜΜΕ.

3. Ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες. Το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πρότεινε προληπτική πιστωτική γραμμή ύψους 240 δις ευρώ για να εξασφαλίσει ότι όλες οι χώρες διαθέτουν επαρκείς πόρους για να ανταποκριθούν.

Αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα προστατεύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό μας καθώς βυθίζόμαστε σε ύφεση. Αλλά δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ανάκαμψη που θα διαμορφώσει την Ένωση για τα επόμενα χρόνια. Δεν πρόκειται μονο για την επιβίωση από τον ιό. Πρόκειται για την ανόρθωση των οικονομιών μας για να σταθούμε στα πόδια μας.

Σήμερα θα καλέσω επίσης τους υπουργούς να δεσμευθούν ξεκάθαρα σε ένα συντονισμένο και αξιόλογο σχέδιο ανάκαμψης. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ώρα για πολιτική τύπου «business as usual». Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τους προστατεύει».

Τρία διαφορετικά σχέδια χρηματοδότησης

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, επισήμως στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup βρίσκονται τρεις λύσεις. Το κορονο - ομόλογο, ένα συνδυασμένο πακέτο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 500 δισ. ευρώ και ένας σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ προβλέπει τη χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με πιο ελαστικές προϋποθέσεις, την άντληση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

Οι Ευρωπαίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα

Μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας για το κορονο-ομόλογο, οι Ευρωπαίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα βρίσκονται οι πρωτεύουσες του Βορρά που στηρίζουν τις γερμανικές θέσεις ακυρώνοντας την πρόταση για το ευρωομόλογο και στο άλλο οι πρωτεύουσες του Νότου που ζουν μια ασύλληπτη τραγωδία με την πανδημία ζητώντας μια λύση που δεν θα είναι βαρίδι για τις οικονομίες τους. Ο Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι «η συζήτηση για το κορονο- ομολογο είναι ανοιχτή» και ότι θέλει αυτή «να είναι ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνδεθεί με την επόμενη φάση, που θα αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

Η Γαλλία έχει προτείνει ένα υβριδικό σχήμα. Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, χρηματοδοτούμενου από φόρους, το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, το Ταμείο θα είναι διάρκειας πέντε έως δέκα ετών, θα είναι υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό «φόρο αλληλεγγύης» ή έκτακτες εισφορές από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ερωτηθείς χθες για τις αποφάσεις που καλείται να λάβει σήμερα το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως οι συζητήσεις εστιάζονται γύρω από το ταμειακό κομμάτι, ήτοι γύρω από το πως θα βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες δαπάνες.

«Μέχρι την ώρα που μιλάμε δεν έχει υπάρξει συμφωνία», είπε, ενώ ερωτηθείς για το εάν η ιδέα του ευρωομολόγου «είναι νεκρή», τόνισε πως «η ιδέα του ευρωομολόγου δεν είναι νεκρή , είναι στο τραπέζι» και πως υπάρχουν προτάσεις για αμοιβαιοποίηση του χρέους, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα εργαλείο που θα βοηθήσει χώρες που πλήττονται από την κρίση και στην ουσία θα είναι ένα ταμείο αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider