Bloomberg για 10ετές ομόλογο: Το απίστευτο που έγινε πραγματικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg για 10ετές ομόλογο: Το απίστευτο που έγινε πραγματικότητα
Το Bloomberg σχολιάζοντας τις εξελίξεις της Τετάρτης, κατά τις οποίες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου «έσπασε» προς τα κάτω το φράγμα του 1% για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Από τη «στρατόσφαιρα» στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, πλέον οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κάτω από 1% για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Και όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας τη χθεσινή ιστορική μέρα, κατά την οποία η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου «έσπασε» προς τα κάτω το φράγμα του 1%, με τους επενδυτές να δείχνουν πως αποτιμούν πολύ χαμηλά τον ελληνικό κίνδυνο.

«Οι επενδυτές βλέπουν πλέον να γίνεται πραγματικότητα κάτι που παλαιότερα έμοιαζε απίθανο: Μια απόδοση… σχεδόν μηδενική για τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της χώρας που πρόσφατα ήταν ο ‘μεγάλος ασθενής’ της Ευρωζώνης», γράφει το Bloomberg.

Εκείνοι που κάποτε στοιχημάτιζαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, έχουν από καιρό αλλάξει γνώμη, συνεχίζει το πρακτορείο. Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη το 2019, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν στο εγχείρημα ανάκαμψης της Ελλάδας και διψούν για αποδόσεις.

Πώς μπορεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να φτάσει στο 0%

Αυτό που τώρα χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να εξασφαλίσει το πολυπόθητο «εισιτήριο» για το QE της ΕΚΤ.

Εάν αυτό συμβεί, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από το 0,93% σήμερα, μπορεί να φτάσει στο μηδέν. Κάτι που, όπως εξηγούν οι αναλυτές, είναι δύσκολο να γίνει πραγματικότητα το 2020… αλλά μπορεί και όχι.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2012, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων είχαν σκαρφαλώσει στο 45%.

«Τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ευρωπαϊκή κρίση έχει επιτέλους τελειώσει», γράφει σε έτερο δημοσίευμά του το Bloomberg, αναφερόμενο και αυτό στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider