Διεθνής ανησυχία για την τουρκική επέμβαση στη Συρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής ανησυχία για την τουρκική επέμβαση στη Συρία
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη» τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μπαράζ αντιδράσεων ξεσήκωσε διεθνώς η επίσημη έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στα εδάφη της Βόρειας Συρίας.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι μετά την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», της Τουρκίας στην Συρία, αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Πέμπτη (10 Οκτωβρίου). Συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, όπως τόνισαν οι διπλωμάτες.

Αντιδρώντας στις ραγδαίες εξελίξεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη Βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη βόρεια Συρία με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, το απόγευμα της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider