Ρωσία: Ένοχος αξιωματικός που αγόρασε ακατάλληλο εξοπλισμό για τη γέφυρας της Κριμαίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Ένοχος αξιωματικός που αγόρασε ακατάλληλο εξοπλισμό για τη γέφυρας της Κριμαίας
Ο Βολκόφ φέρεται να αρνείται την ενοχή του, λέγοντας ότι ενήργησε με βάση τη νομοθεσία και ότι ο εξοπλισμός προοριζόταν στην πραγματικότητα για την προστασία των στρατευμάτων της Εθνοφρουράς σε διάφορες τοποθεσίες. 

Ένα δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό της Εθνοφρουράς σε έξι χρόνια κάθειρξης σε αποικία, κρίνοντας τον ένοχο ότι προχώρησε σε αγορά εξοπλισμού που δεν ήταν εφικτό να προστατεύσει τη γέφυρα της Κριμαίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο συνταγματάρχης Σεργκέι Βολκόφ είχε προχώρησε στην αγορά δύο συστημάτων αεροπορικής άμυνας που βασίζονται σε ραντάρ - εξοπλισμοί αξίας 395 εκατομμυρίων ρουβλίων (4,5 εκατομμύρια δολάρια) - τα οποία προορίζονταν για να καταρρίπτουν ουκρανικά επιθετικά drones παρεμβάλλοντας το σήμα τους.

Στρατοδικείο στη Μόσχα είχε κρίνει ότι ο εξοπλισμός - ο οποίος προοριζόταν επίσης για την προστασία ενός αγωγού φυσικού αερίου από τη νότια Ρωσία προς την Κριμαία - χρειαζόταν εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση για να είναι αποτελεσματικός και έκρινε τον Βολκόφ ένοχο για κατάχρηση της θέσης του. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 σε μια κίνηση που το Κίεβο και η Δύση δεν αναγνωρίζουν, κρίνοντας προσάρτηση αυτή παράνομη.

Ο Βολκόφ φέρεται να αρνείται την ενοχή του, λέγοντας ότι ενήργησε με βάση τη νομοθεσία και ότι ο εξοπλισμός προοριζόταν στην πραγματικότητα για την προστασία των στρατευμάτων της Εθνοφρουράς σε διάφορες τοποθεσίες. Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι η αμέλεια του Βολκόφ άφησε τη γέφυρα να βρίσκεται «εντός του βεληνεκούς των (ουκρανικών) πυρών». Η οδική και σιδηροδρομική γέφυρα ήταν ένα εμβληματικό έργο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία εγκαινίασε το 2018. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η γέφυρα έγινε από τους βασικούς στρατιωτικούς στόχους για τον ουκρανικό στρατό.

Η γέφυρα υπέστη σοβαρές ζημιές τον Οκτώβριο του 2022 από μια τεράστια έκρηξη. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα φορτηγό που εξερράγη κατά το πέρασμά του πάνω από τη γέφυρα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Τον Ιούλιο του 2023, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με κινέζους αξιωματούχους στο Νταβός

Εφορία: Ποιοι θα δουν να «ξεφουσκώνει» ο φορο-λογαριασμός του 2024

Πούτιν: Είναι αδύνατον να αφαιρεθούν από τη Ρωσία τα στρατιωτικά κέρδη στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider