Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπέγραψε η Δανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπέγραψε η Δανία
Αντίστοιχες συμφωνίες με τις ΗΠΑ έχουν υπογράψει η Σουηδία και η Φινλανδία.

Μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η Δανία, κράτος μέλος του NATO, υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών χθες Πέμπτη.

Ο Δανός ΥΠΕΞ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν μονόγραψαν τη συμφωνία σε ειδική τελετή που οργανώθηκε στην Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν στρατεύματα και εξοπλισμό στον πιο βόρειο γείτονα της Γερμανίας. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσης πρόσβαση στις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις της Δανίας.

Η διμερής συνεργασία ενισχύει την ασφάλεια της Δανίας, της Ευρώπης και τη διατλαντική ασφάλεια, έκρινε ο κ. Λόκε, προσθέτοντας πως θεωρεί σημαντικό να διατηρηθεί η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ευρώπη την τρέχουσα περίοδο πολέμου και αβεβαιότητας.

Η Δανία και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν ευθύνες και αυτό προωθεί η συμφωνία, πρόσθεσε.

Για να τεθεί σε ισχύ το κείμενο, θα χρειαστεί να τροποποιηθεί μέρος της νομοθεσίας στη Δανία. Η νομοπαρασκευαστική διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει το 2024.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπλίνκεν επισήμανε ότι η Δανία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας θα αποδεχθεί «στρατηγική αποτυχία» της Μόσχας.

Οι δυο χώρες διαπραγματεύονταν τη συμφωνία για σχεδόν ενάμισι χρόνο. Η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόες, που ανήκουν στο βασίλειο της Δανίας, δεν εμπίπτουν σε αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider