Πολιτική Προστασία: Ποιες παρεμβάσεις και δαπάνες θα καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτική Προστασία: Ποιες παρεμβάσεις και δαπάνες θα καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό
Παρεμβάσεις για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών αλλά και για καίριες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να καλύψει ο φετινός προϋπολογισμός.

Παρεμβάσεις για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών αλλά και για καίριες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να καλύψει ο φετινός προϋπολογισμός. Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού το Σάββατο, το 2024 προβλέπονται σημαντικά υψηλότερα κονδύλια τα οποία περιλαμβάνουν δαπάνες για πρόσληψη προσωπικού, αγορά εξοπλισμού, δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης και κρατικές αποζημιώσεις. Ήδη έχουν ανακοινωθεί η ανάληψη νέων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών μέσω του Προγράμματος Αιγίς συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ και κρατικές αποζημιώσεις προς τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές μέσω του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Προεδρικού Διατάγματος η σύνθεσή του.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στις προσλήψεις, προβλέφθηκαν 17,5 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση της μισθοδοσίας κατά 4% στο Υπουργείο, για να προσλάβει 650 δασοκομάντος επταετούς θητείας, 240 πυροσβέστες και 50 αξιωματικούς μέσω πανελλήνιων εξετάσεων, 10 πιλότους, 30 αξιωματικούς με ειδικότητα μηχανικού, και 10 ιατρούς. «Στο σύνολο 990 νέα στελέχη για το Πυροσβεστικό Σώμα. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη στη δύναμη την οποία θα έχουμε για την χρονιά η οποία έρχεται», σημείωσε σχετικά ο κ. Κικίλιας.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ έχει επίσης καταγράψει πρόοδο, σύμφωνα με το υπουργείο, καθώς οι εγγεγραμμένες πιστώσεις σε σχέση με το απελθόν έτος παρουσιάζουν αύξηση 188,24% σε ότι έχει να κάνει με το RRF, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο και χρηματοδοτεί δράσεις του Αιγίς με ορόσημο ολοκλήρωσής του τον Δεκέμβριο του 2025. Στο ίδιο πλαίσιο, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ και σε ό,τι αφορά το ΑΙΓΙΣ, η αύξηση των δαπανών και των πιστώσεων για το 2024 σε σχέση με το 2023 είναι της τάξης του 150%. Άρα το παραπάνω συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού που αφορά το 2024 και το Υπουργείο μας, αντανακλά νομίζω τα σημαντικά βήματα προόδου στην ωρίμανση έργων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των αντίστοιχων αναγκών χρηματοδότησης για το 2024.

«Έχει γίνει πολύ σκληρή δουλειά αυτούς τους μήνες στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ωριμάσουν και να ολοκληρωθούν και να μην χαθούν κονδύλια και να αξιοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ των Ελλήνων φορολογούμενων. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη της κυβέρνησής μας για τη χώρα, για τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται και για τις νέες γενιές μια που θα έχει τη δυνατότητα επιτέλους να έχει πολιτική προστασία, το πυροσβεστικό σώμα αλλά και όλα τα άλλα σώματα, εναέρια μέσα δικά της, αεροσκάφη, τα καναντέρ, ελικόπτερα βαρέως τύπου, μεσαίου τύπου, αμφίβια, τεχνητή νοημοσύνη, drones, σένσορες, κάμερες, χρήσεις δορυφορικών δικτύων, κεντρικούς εγκέφαλους συλλογής πληροφοριών», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού, αύξηση κατέγραψε η χρηματοδότηση για κομμάτια μισθολογικού ενδιαφέροντος και επιχορηγήσεων τα οποία αφορούν ενδεχομένως και δήμους της εκλογικής σας Περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρούνται και η αύξηση επιχορηγήσεων στους δήμους όλης της χώρας με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων αποκατάστασης μετά από συντέλεση φυσικών καταστροφών και η αύξηση των πιστώσεων που αναφέρονται στη μίσθωση εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης.

Τέλος, προβλέπεται σημαντική χρηματοδότηση για την ενεργοποίηση και ανάπτυξη του εθνικού μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης μέσω μίσθωσης εναέριων μέσων και τη χειμερινή περίοδο. Όπως εξήγησε ο υπουργός, αυτό αφορά «στη δυνατότητα που θα έχουμε ολοκληρωμένα, όχι μόνο πάνω από τη νησιωτική αλλά πάνω και από την ηπειρωτική χώρα. Εκεί που αισθανόμασταν ότι αυτό δεν είναι δυνατό, τώρα και σε ενδεχόμενα ατυχήματα σε ορεινούς όγκους, όπως δυστυχώς έχει συμβεί και στη μνήμη αυτού του παιδιού αφιερώνεται αυτός ο εθνικός μηχανισμός εναέριας διάσωσης “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος”, θα υπάρχει η η δυνατότητα να γίνεται διακομιδή και πρωτογενώς και δευτερογενώς, δηλαδή και από τον τόπο ενός δυστυχήματος ή ατυχήματος στο πλησιέστερο νοσοκομείο το οποίο θα έχει οριστεί, αλλά και από ένα νοσοκομείο σε άλλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολιτική Προστασία: Νέες επενδύσεις και μέτρα για την αντιπυρική προστασία

Συνεχίζεται η θωράκιση της χώρας για την πρόληψη φυσικών καταστροφών - Οι νέες επενδύσεις και τα επόμενα βήματα

Πολιτική Προστασία: Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider