Γάζα: Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι, 24 συνολικά - Ελεύθεροι και 39 Παλαιστίνιοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι, 24 συνολικά - Ελεύθεροι και 39 Παλαιστίνιοι
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απελευθέρωσης των πρώτων Ισραηλινών ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τελευταία ενημέρωση 22.40

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας (Σιν Μπετ) παρέλαβαν τους 13 Ισραηλινούς ομήρους που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθεροι από την Χαμάς, δήλωσε μια πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσαν πως συνολικά 24 όμηροι διαφόρων εθνικοτήτων απελευθερώθηκαν. Αντίστοιχα, την απελευθέρωση των ομήρων ακολούθησε και αυτή 39 Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε απόψε την απελευθέρωση των 13 συμπατριωτών του διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.

Σύμφωνα με το Reuters το πρώτο κύμα αφορούσε 13 ομήρους (γυναίκες και παιδιά), ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης απελευθερώθηκαν και 12 υπήκοοι της ασιατικής χώρας.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων (ανάμεσα τους και τέσσερις Γερμανοισραηλινοί) παραδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις 4 το μεσημέρι στα χέρια του προσωπικού της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα προς την έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.

Οι Ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς, μεταφέρθηκαν αρχικά στην Αίγυπτο, μετέδωσα ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Και το CNN μετέδωσε πως οι Ισραηλινοί όμηροι έχουν παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό στην Αίγυπτο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ από την πλευρά του ανακοίνωσε πως συνολικά 24 όμηροι – 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του.

«Μεταξύ των απελευθερωθέντων ομήρων είναι 13 ισραηλινοί πολίτες – ορισμένοι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα – 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι, συμπληρώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης «39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές».

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς επιβεβαιώνουν την απελευθέρωση 13 ομήρων

Δύο πηγές που πρόσκεινται στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς επιβεβαίωσαν σήμερα ότι όμηροι που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

«Εδώ και μισή ώρα, οι όμηροι παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, που θα τους οδηγήσει στους Αιγύπτιους» μέσω του συνοριακού σταθμού της Ράφα, κατόπιν στους Ισραηλινούς, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εξ αυτών των πηγών.

Οι Ισραηλινοί όμηροι «παραδόθηκαν στην αιγυπτιακή πλευρά», συμπλήρωσε η πηγή.

Επιπλέον, μια πηγή στις τάξεις της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, επιβεβαίωσε την πληροφορία ενός δημοσιογράφου του AFP.

«Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ διεξήγαγαν την επιχείρηση (…), πρόκειται για την πρώτη ομάδα βάσει της συμφωνίας».

Επιπλέον, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ισλαμιστική οργάνωση απελευθέρωσε «επίσης Ταϊλανδούς» πολίτες σήμερα, επιπροσθέτως των Ισραηλινών ομήρων, παρουσιάζοντας αυτές τις απελευθερώσεις ως μια «χειρονομία».

Οι Ταϊλανδέζοι όμηροι δεν αναφέρονταν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο πλευρές αποφάσισαν να απελευθερώσουν 50 ομήρους με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατουμένους, ωστόσο ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως 12 εξ αυτών «απελευθερώθηκαν».

Υπενθυμίζεται πως από τις 7 το πρωί της Παρασκευής έχει τεθεί σε εφαρμογή η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και Παλαιστίνιων καταδίκων από ισραηλινές φυλακές που θα μεταφερθούν στην παλαιστινιακή Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας, η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το Reuters, το Ισραήλ την Παρασκευή θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανάμεσά τους 24 γυναίκες και 15 έφηβους από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP, Haaretz, Al Jazeera, Times of Israel

Photo: GettyImages/Ideal Image

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Γάζα: Η εκεχειρία είναι μια σύντομη παύση, δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

    Ηγέτης Χαμάς: Δεσμεύομαι στην εκεχειρία και την ανταλλαγή ομήρων όσο δεσμεύεται και το Ισραήλ

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider