Εμφύλιος στο ΔΝΤ με… άρωμα Ελλάδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμφύλιος στο ΔΝΤ με… άρωμα Ελλάδας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κατηγορηθεί ανά τα χρόνια για… βυζαντινές ίντριγκες ανάμεσα στα διάφορα τμήματά του. Και τώρα μια καινούργια εσωτερική διαμάχη που έχει ένα κάνει και με την Ελλάδα ήρθε να αμφισβητήσει για άλλη μια φορά τη κουλτούρα του Θεσμού καθώς και την υπόσχεση του για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Όπως αναφέρουν οι Νew York Times το προηγούμενο καλοκαίρι το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office) του ΔΝΤ εξέδωσε μια έρευνα 86 σελίδων για την απόδοση του Ταμείου κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Στην έρευνα αυτή ασκούταν έντονη κριτική στο πως το ΔΝΤ χειρίστηκε το θέμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα δεν είδαν τα σημάδια κόπωσης της ελληνικής οικονομίας και δεν έκαναν αρκετά για να πιέσουν για αναδιάρθρωση του χρέους.

Αλλά δεν ήταν αυτό που προκάλεσε την οργή και την παρέμβαση των κορυφαίων αξιωματούχων του Ταμείου. Πριν την δημοσίευση της έρευνας, αξιωματούχοι ζήτησαν από το αυτόνομο τμήμα να χαμηλώσει τους τόνους και σε κάποιες περιπτώσεις να αφαιρέσει ολόκληρα κομμάτια στην έκθεση του που έλεγαν ότι το Ταμείο δεν τους έδινε πρόσβαση σε έγγραφα.

Το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι βάσει του καταστατικού του ΔΝΤ το συγκεκριμένο τμήμα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο χρειάζεται για να κάνει καλά την δουλειά του.

Ωστόσο, αναφέρουν οι ΝΥ Times, διευθυντές του ΔΝΤ στην Γερμανία και τη Γαλλία αλλά και ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη, Poul Thomsen αρχικά αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία (έγγραφα, emails, πρακτικά συνεδριάσεων) που ζήτησε το γραφείο αξιολόγησης. Στη συνέχεια τα παρέδωσαν αλλά ζήτησαν η έρευνα μην δοθεί στη δημοσιότητα.

Όπως παραδέχτηκε ο William Murray, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπάρχουν σαφώς τριβές με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν υπήρξε καμία συντονισμένη προσπάθεια παρακράτησης πληροφοριών.

Τελικά, ο Thomsen συνεργάστηκε με την ομάδα, δίνοντας χιλιάδες emails και έγγραφα, ενώ έδωσε και μια συνέντευξη τριών ωρών με στέλεχος που συνέταξε την έκθεση, τον Shinji Takagi.

Σε δήλωσή του, ο Thomsen είπε ότι το τμήμα του «συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα της ομάδας για πληροφορίες και έγγραφα, χωρίς εξαίρεση».

Οι εξεταστές όμως ήθελαν τα πρακτικά από άτυπες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπου οι αξιωματούχοι εξηγούσαν τις ενέργειές τους στους διευθυντές. Ζήτησαν επίσης έγγραφα που σχετίζονται με μια σειρά μυστικών συναντήσεων των στελεχών το 2010, όταν και συζητήθηκαν διαφορετικές στρατηγικές για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος.

Η επιτροπή έλαβε τεράστιο όγκο των πληροφοριών, αλλά οι αξιολογητές δεν είχαν πάρει αυτό που πραγματικά ήθελαν: τα στοιχεία και τις αναλύσεις που ρίχνουν φως στο πώς και γιατί το ταμείο ενέργησε.
Οι δικαιολογίες ποικίλλουν.

Μετά από σχεδόν 16 μήνες οι αξιολογητές έλαβαν περισσότερα από ό, τι είχαν ζητήσει.Ήταν τότε που τα στελέχη του ΔΝΤ άρχισαν να πιέζουν τους αξιολογητές να αφαιρέσουν αποσπάσματα της έκθεσης που εξηγούσαν πόσο δύσκολο ήταν να πάρει να λάβουν σημαντικά έγγραφα που χρειάζονταν.

Οι αξιολογητές έκαναν κάποιες αλλαγές, αλλά, επειδή πίστευαν ότι δεν είχαν λάβει όλα τα έγγραφα, διατήρησαν κάποια κρίσιμα αποσπάσματα για το πώς μερικά στελέχη αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

Στις αρχές Ιουλίου, η έκθεση και 11 σχετικά έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider