Μπόρις Τζόνσον: Κανένα νέο μέτρο πριν τα Χριστούγεννα, τίποτα δεν αποκλείεται για μετά - Κυβερνητική διχόνοια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόρις Τζόνσον: Κανένα νέο μέτρο πριν τα Χριστούγεννα, τίποτα δεν αποκλείεται για μετά - Κυβερνητική διχόνοια
Σε ένα μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός είπε ότι ενώ η κατάσταση είναι περίπλοκη, κατανοεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν σχέδια για τα Χριστούγεννα.

Kανένας νέος περιορισμός για τον Covid δεν θα επιβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα στην Αγγλία, επιβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν σκληρότερα μέτρα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον σημαίνει ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν περιορισμοί μετά τις 25 Δεκεμβρίου. Σε ένα μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός είπε ότι ενώ η κατάσταση είναι περίπλοκη, κατανοεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν σχέδια για τα Χριστούγεννα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Όμικρον συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτητα σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει έως τώρα», είπε. «Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αλλά αναγνωρίζω επίσης ότι ο κόσμος περιμένει να ακούσει εάν τα χριστουγεννιάτικα σχέδιά του θα επηρεαστούν.

«Επομένως, αυτό που μπορώ να πω απόψε, είναι ότι φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα – και θα παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

«Αλλά εν όψει της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για πολλά πράγματα – τη σοβαρότητα της Όμικρον, την αβεβαιότητα σχετικά με το ποσοστό νοσηλείας ή τον αντίκτυπο της κυκλοφορίας του εμβολίου ή των ενισχυτικών δόσεων, δεν πιστεύουμε σήμερα ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν τυχόν σκληρότερα μέτρα πριν Χριστούγεννα».

Η δήλωση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα οι περιορισμοί μετά τα Χριστούγεννα, αλλά εκτός εάν οι εξελίξεις κινηθούν γρήγορα, αυτό φαίνεται τώρα λιγότερο πιθανό.

Αν και αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προχωρήσουν με τα εορταστικά τους σχέδια, ο Τζόνσον είπε ότι «θα παροτρύνει όλους να είναι προσεκτικοί, να συνεχίσουν να προστατεύουν τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, ειδικά τους ευάλωτους». Οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τεστ για Covid πριν επισκεφτούν ευάλωτα άτομα και να βεβαιωθούν ότι υπάρχει σωστός αερισμός, πρόσθεσε.

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Στιβ Μπάρκλεϊ, είπε ότι γιορτάζει τα Χριστούγεννα «με επιφυλακτικό τρόπο», με περιορισμένες μόνο κοινωνικές επαφές.

Ενδοκυβερνητική διχόνοια

Η ανακοίνωση του Τζόνσον ακολουθεί έντονες εικασίες μετά από μια φαινομενικά διχασμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, μετά την οποία ο Τζόνσον είπε ότι περαιτέρω μέτρα ήταν ακόμη πιθανά, με τα δεδομένα για την απειλή της Όμικρον να παρακολουθούνται «ώρα με την ώρα».

Η αδυναμία λήψης μιας απόφασης, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να λένε ότι θέλουν να περιμένουν περισσότερα στοιχεία, έφερε εκκλήσεις από ορισμένους συντηρητικούς βουλευτές να υπάρξει πρώτα περισσότερη βεβαιότητα. Προσέθεσαν ότι η αναμονή επηρέαζε τα χριστουγεννιάτικα σχέδια των ανθρώπων και τον κλάδο της φιλοξενίας.

Πολλαπλές αναφορές μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περιέγραψαν εντελώς διαφορετικές απόψεις, με τον Σαζίντ Τζαβίντ, τον υπουργό Υγείας, και τη Ναντίν Ντόρις, τη γραμματέα Πολιτισμού, να είναι υπέρ της ταχείας δράσης.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρους, ο υπουργός Παιδείας, Ναντίμ Ζάχαβι, και ο πρόεδρος της Βουλής, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να δικαιολογηθούν νέα μέτρα.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider