Ελλάδα
08-10-2021 | 08:33

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμών - Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

Newsroom
Μοιράσου το
Θεοκλής Ζαούτης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικό και ασφαλές και δεν είναι πια νέο καθώς έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ζαούτης έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και προσθέτοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για τα εμβόλια.

Όσον αφορά στο εάν οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για αύξηση των εμβολιασμών, απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα το κίνητρο να είναι να μην αρρωστήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση με τα μέτρα αυτά οι ανεμβολίαστοι θα προστατευθούν.

Οι αρνητικές συνέπειες στα παιδιά ξεπερνούν τη νόσο

Για το ενδεχόμενο εμβολιασμών σε παιδιά από 5 έως 11 ετών, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια έγκριση ακόμα αλλά αναμένεται το επόμενο διάστημα. Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη από εκείνη που χορηγείται στους ενήλικες.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνολικότερες αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στα παιδιά, που ξεπερνούν, όπως είπε, τη νόσο. Με το κλείσιμο των σχολείων, σχολίασε πως αυξήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα, το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ μελέτες αναφέρουν ότι αλλάζει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής από τις συνέπειες της πανδημίας. Τέλος τόνισε πως η πιθανότητα για long covid στα παιδιά είναι 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.