Εμβολιασμοί: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό του 70% μέσα στο καλοκαίρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβολιασμοί: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό του 70% μέσα στο καλοκαίρι
Η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι στο 86% και της AstraZeneca στο 66%, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας.

Ξεκινώντας, η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε ότι το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην μάχη κατά της πανδημίας, αλλά η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η ινδική μετάλλαξη (μετάλλαξη Δέλτα) με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί μία ανησυχία για τη δημιουργία τέταρτου κύματος, όμως η ένταση ενός τέτοιου κύματος θα είναι ασθενέστερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer έναντι της ινδικής μετάλλαξης είναι στο 86% και της AstraZeneca στο 66%.

Για το σκεύασμα της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε πως συστήνεται και οι δύο δόσεις να γίνουν με το ίδιο εμβόλιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις θρομβώσεων στην πρώτη δόση εγκρίνεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο.

Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως βάσει της πορείας του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι σήμερα και ανάλογα με τις παραδόσεις σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, είναι εφικτός ο εμβολιασμός του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι σήμερα πάνω από 4.550.000 Έλληνες έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, ενώ άνω των 3 εκατ. πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της νόσου.

Αναφέρθηκε στις παραδόσεις που εξελίσσονται κανονικά, αλλά και στα ραντεβού που έχουν ανοίξει για όλα τα εμβόλια με αποτέλεσμα κάποιος να κλείνει ραντεβού σήμερα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εμβολιάζεται.

"Εισερχόμαστε πλέον στην τρίτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου. Έχουμε ανοίξει πολλά διαθέσιμα ραντεβού στη χώρα και αυτή τη στιγμή οι πολίτες μπορούν να βρουν διαθέσιμα ραντεβού για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στην συντριπτική πλειονότητα της χώρας μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια. Με το εμβόλιο της Pfizer υπάρχουν ραντεβού από τις 25 Ιουνίου. Χαρακτηριστικά στην Αττική, που δεχόμασταν τη μεγαλύτερη πίεση το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού με το συγκεκριμένο εμβόλιο στις 30 Ιουνίου ή με Moderna αύριο 23 Ιουνίου", δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τα ποσοστά προσέλευσης για εμβολιασμό με AstraZeneca κατά την τελευταία εβδομάδα, σημείωσε ότι από την περασμένη Τρίτη μέχρι σήμερα κινήθηκαν από το 93 έως το 98%, με μέσο όρο για τις ημέρες αυτές το 97%. Αντίστοιχα, για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna τα ποσοστά ανήλθαν στο 98% και στο 97% γι' αυτό της Johnson & Johnson.

Επίσης, αναφέρθηκε στα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών. Το ποσοστό συμμετοχής του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ ανέρχεται στο 86%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα στο 91%. Στο νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου τομέα το ποσοστό είναι 69% και στον ιδιωτικό τομέα 73%. Όσον αφορά στο λοιπό προσωπικό, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι στο 66% και το αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα στο 70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider