Ελλάδα
19-02-2021 | 16:49

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκατάσταση σχεδόν όλων των βλαβών μέχρι το βράδυ – Ζημιές σε 250 χλμ. γραμμών μέσης τάσης στη Βόρεια Αττική

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκατάσταση σχεδόν όλων των βλαβών μέχρι το βράδυ – Ζημιές σε 250 χλμ. γραμμών μέσης τάσης στη Βόρεια Αττική

Έως τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής είχαν αποκατασταθεί οι βλάβες στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης αποκατάσταση, όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ενημερωτικό του σημείωμα. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, αυτή τη στιγμή 153 συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από 683 άτομα εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών, με πάνω από 300 οχήματα και μηχανήματα έργου.  

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάστηκαν περίπου 100.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Από την περασμένη Κυριακή, όταν ξεκίνησε η κακοκαιρία, και έως το απόγευμα της Κυριακής, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί 97.500 νοικοκυριά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά βλάβες που οδήγησαν σε διακοπές ηλεκτροδότησης, σημειώθηκαν στη Βόρεια Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, τα νησιά των Σποράδων και στην περιοχή των Ιωαννίνων

Ειδικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της «Μήδειας», παρουσιάστηκαν βλάβες σε τμήματα 87 γραμμών Μέσης Τάσης (ΜΤ). Τα καιρικά φαινόμενα κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου. Ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει ότι εκείνο το διάστημα υπήρξαν βλάβες σε περίπου 70.000 παροχές (νοικοκυριά). Ο αντίστοιχος αριθμός βλαβών σε παροχές το βράδυ της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε σε 30.000. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βλάβες αφορούσαν στα ίδια σπίτια. 

Η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών οφείλεται σε πτώσεις κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων στις γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης. Μόνο στην Αττική, περίπου 1.500 δέντρα έπεσαν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Συνολικά, υπήρξαν βλάβες σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις γραμμές μέσης τάσης (ΜΤ). 

Είναι  ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 50 στύλοι ΜΤ έσπασαν, κόπηκαν περίπου 40 αγωγοί ΜΤ, ενώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές πάνω από 40 υποσταθμοί ΜΤ. Αντίστοιχα, στο δίκτυο χαμηλής τάσης (ΧΤ), από την έναρξη της κακοκαιρίας, σημειώθηκαν περισσότερες από 3.000 βλάβες και καταστράφηκαν περισσότερα από 5.000 μέτρα καλωδίων στην Αττική.

Στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και στα νησιά των Σποράδων, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης ξεκίνησαν σταδιακά από το βράδυ της Κυριακής, 14 Φεβρουαρίου. Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της «Μήδειας», επηρεάστηκαν 20.000 νοικοκυριά

Για την αποκατάσταση των προβλημάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησαν 500 παρεμβάσεις.  Αντικαταστάθηκαν περίπου 6 χιλιόμετρα δικτύου (ΜΤ και ΧΤ) και 70 στύλοι. 

Όσον αφορά την Ήπειρο, τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή των Ιωαννίνων. Συνολικά προέκυψαν βλάβες σε μήκος δικτύου 94 χιλιομέτρων, επηρεάζοντας σχεδόν 2.500 σπίτια. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ (91 άτομα) έκαναν 537 παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων και αντικατέστησαν 8 στύλους.  

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγουν καταστήματα με εξοπλισμό θέρμανσης σε βόρεια και ανατολική Αττική

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.