Τα ηλεκτρικά και υβριδικά ξεπέρασαν τα ντίζελ στην Ευρώπη τον Αύγουστο - Σε πτώση η αγορά

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ηλεκτρικά και υβριδικά ξεπέρασαν τα ντίζελ στην Ευρώπη τον Αύγουστο - Σε πτώση η αγορά
Σημαντική ανατροπή στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, που παρουσιάζει πτώση λόγω έλλειψης ημιαγωγών, δείχνουν τα στοιχεία της JATO για τον Αύγουστο του 2021.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, τον φετινό Αύγουστο οι πωλήσεις ηλεκτρικών και PHEV αυτοκινήτων ήταν περισσότερες από των πετρελαιοκίνητων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO, το μερίδιο των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων έφτασε στο 21% των συνολικών πωλήσεων, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό των πετρελαιοκίνητων έπεσε στο 20%.

Ο Φελίπε Μουνιόζ, διεθνής αναλυτής της JATO Dynamics, σχολίασε τη μετατόπιση αυτή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: «Παρόλο που οι συμφωνίες και τα κίνητρα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης, είδαμε μια θεμελιώδη αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες καθώς ελκυστικότερα μοντέλα έχουν εισέλθει στην αγορά και οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη που συνδέονται με τα ηλεκτρικά οχήματα».

Η έλλειψη ημιαγωγών φέρνει πτώση στις πωλήσεις

Η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε κάμψη, καθώς σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων φέτος, στις 26 χώρες από τις οποίες έχει δεδομένα η JATO, έπεσαν κατά 18%, ενώ η πτώση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ωστόσο, οι πωλήσεις συνολικά του 8μήνου (Ιανουάριος – Αύγουστος) παραμένουν αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 κατά 13%.

Η πτώση αυτή εξηγείται από την έλλειψη ημιαγωγών, που έχει προκαλέσει προβλήματα στη βιομηχανία παγκοσμίως, όπως εξηγεί ο Μουνιόζ: «Η έλλειψη τσιπ ήταν μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τους κατασκευαστές, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τα προβλήματα παραγωγής και οι καθυστερήσεις στην παράδοση νέων αυτοκινήτων έχουν βλάψει τις πωλήσεις και η έλλειψη διαθεσιμότητας στις αντιπροσωπείες αναγκάζει πολλούς καταναλωτές είτε να αναζητήσουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είτε απλά να καθυστερήσουν την αγορά τους. Σε συνήθεις συνθήκες, οι καταναλωτές μπορεί να περιμένουν πολλούς μήνες για μια νέα Ferrari, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν την ίδια καθυστέρηση για τα κανονικά μοντέλα».

Το Dacia Sandero διατηρεί την πρωτιά

Όπως και τον προηγούμενο μήνα, το Dacia Sandero ήταν το μοντέλο που πρώτευσε σε πωλήσεις τον Αύγουστο στην Ευρώπη. Και πάλι ξεπέρασε το «κραταιό» Volkswagen Golf, που είδε τις πωλήσεις του να πέφτουν κατά 38% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Το Toyota Yaris βρέθηκε στην 3η θέση ενώ στην 4η θέση βρίσκουμε άλλο ένα μοντέλο της Dacia, το Duster. Στα plug-in υβριδικά πρώτο στη σχετική λίστα ήταν το Ford Kuga, Στα αμιγώς ηλεκτρικά είχαμε μεγάλη μάχη ανάμεσα στο VW ID.3 και στο Tesla Model 3, με το γερμανικό μοντέλο να επικρατεί με πολύ μικρή διαφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider