Τέλος εποχής για το εργοστάσιο της Honda στο Σουίντον

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος εποχής για το εργοστάσιο της Honda στο Σουίντον
Το εργοστάσιο της Honda στο Σουίντον της Μ. Βρετανίας, με 3.000 εργαζόμενους, κλείνει στις 30 Ιουλίου ύστερα από 35 χρόνια λειτουργίας

Η Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 θα είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων της Honda στην πόλη Σουίντον της Μ. Βρετανίας. Το εργοστάσιο αυτό είναι το μοναδικό της Honda στην Ευρώπη, απασχολεί 3.000 εργαζόμενους και κατασκευάζει κυρίως το μοντέλο Civic, με παραγωγή περίπου 160.000 μονάδες το χρόνο.

Το κλείσιμο του εργοστασίου είχε ανακοινωθεί από τη Honda τον Φεβρουάριο του 2019. Οι λόγοι του κλεισίματος, σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία, είναι ο παγκόσμιος μετασχηματισμός της αγοράς αυτοκινήτων και η μετατόπισή της προς τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ οι άνθρωποι της Honda δηλώνουν ότι δεν έχει σχέση με το Brexit.

Το εργοστάσιο στο Σουίντον άνοιξε το 1985, σε μια έκταση που υπήρχε ένα παλιό εργοστάσιο της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF). Εκεί χτίστηκαν οι εγκαταστάσεις και οι αεροδιάδρομοι χρησιμοποιούνταν για τις δοκιμές των οχημάτων που έβγαιναν από τη γραμμή παραγωγής. Τα μοντέλα Accord, Jazz και CR-V παράχθηκαν εκεί αλλά το Civic ήταν το βασικότερο προϊόν.

Η εξέλιξη αυτή έχει προφανώς τεράστιες συνέπειες στους πάνω από 3.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο αλλά και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής καθώς σε διάφορους προμηθευτές του εργοστασίου, που προφανώς θα πληγούν σημαντικά από το κλείσιμό του, υπολογίζεται ότι εργάζονται άλλοι 1.800 άνθρωποι.

Το σωματείο των εργαζομένων από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου έκανε προσπάθειες να αλλάξει τη γνώμη της εταιρείας με διαπραγματεύσεις και διαμαρτυρίες, ακόμα και έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ωστόσο η απόφαση της Honda δεν άλλαξε. Ύστερα από αυτό, η προσπάθεια του σωματείου επικεντρώθηκε στο να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι οι εργαζόμενοι να λάβουν ως αποζημίωση πληρωμή που αντιστοιχεί σε 6,5 εβδομάδες εργασίας για κάθε έτος υπηρεσίας. Μαζί με αυτό θα υπάρξουν και κάποιες άλλες παροχές. Από τους 3.000 εργαζόμενους περίπου 200 θα συνεχίσουν να δουλεύουν για λίγο καιρό ακόμα για να βοηθήσουν στη διαδικασία κλεισίματος και παροπλισμού του εργοστασίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider