Πώς αντιδρά η Wall Street στις μειώσεις επιτοκίων της Fed

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς αντιδρά η Wall Street στις μειώσεις επιτοκίων της Fed
Τη μείωση των επιτοκίων της Fed ακολουθεί ένα αρνητικό ρεκόρ που σχετίζεται με την αντίδραση των αγορών και ιδιαίτερα της Wall Street μετά από το Press Conference.

Δεν διέψευσε τις αγορές ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ μειώνοντας για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος των 2-2,25%.

Ο Dow Jones στη λήξη της συνδρίασης της Τετάρτης υποχώρησε περισσότερο από 300 μονάδες (-1,2%), ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 1,1% μετά τη δήλωση του Πάουελ ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα αποτελέσει την αρχή ενός παρατεταμένου κύκλου μειώσεων αλλά μια προσαρμογή στο εύρύτερο περιβάλλον.

«Ο αδύναμος εγχώριος πληθωρισμός, η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη και οι εμπορικές διενέξεις επηρεάζουν την οικονομία των ΗΠΑ. Οι εμπορικές διενέξεις είναι ένα νέο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχεί η Fed» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, στο Press Conference.



Παραδοσιακά, τη μείωση των επιτοκίων της Fed ακολουθεί ένα αρνητικό ρεκόρ που σχετίζεται με την αντίδραση των αγορών και ιδιαίτερα της Wall Street.

Συγκεκριμένα, μόνο 2 από τις 11 τελευταίες συνεδριάσεις της Fed είχαν θετικό αντίκτυπο στη Wall Street με την πρώτη να καταγράφεται τον Ιανουάριο, όταν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής «έβαλαν τέλος» σε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων. Ακολούθησε η δεύτερη τον Ιούνιο, όταν ο Πάουελ έδωσε το σήμα για την χθεσινή μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές επιζητούσαν μια πιο γενναία μείωση των επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

Παρ'όλ' αυτά, οι ειδήσεις παραμένουν θετικές για τις αγορές διότι αυτές οι δράσεις μείωσης των επιτοκίων μεταφράζονται σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τείνουν να υποστηρίζουν υψηλότερες κινήσεις στα ταμπλό για τις μετοχές.

Το 1990 ο δείκτης βαρόμετρο της Wall, ο S&P 500, κέρδισε κατά μέσο όρο 0,16% μετά την ανακοίνωση για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ένα μήνα αργότερα, ενισχύθηκε 0,57%.

Η μείωση κατά 50 μονάδων βάσης οδήγησε σε μεγαλύτερη άνοδο την μέρα της ανακοίνωσης της μείωσης των επιτοκίων με τον S&P 500 να κερδίζει 0,34% και 1,25% ένα μήνα αργότερα.

Μια μείωση 75 μονάδων βάσης οδήγησε σε ένα ισχυρό ράλι 2,76% μετά την ανακοίνωση κατά μέσο όρο, αλλά με ανώμαλη προσγείωση 0,27% τον επόμενο μήνα.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων, τόσο ασθενέστερη είναι η απόδοση που καταγράφεται στο τρίμηνο και στο εξάμηνο. Ωστόσο, η μείωση κατά 25 μονάδων βάσης τείνει να οδηγεί σε άνοδο κατά 3,67% τρεις μήνες αργότερα και 5,64% σε έξι μήνες, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Επιτόκια



Ο Πάουελ όρισε την μείωση των επιτοκίων ως κίνηση «ασφάλειας», σχεδιασμένη για να διατηρήσει την πορεία της οικονομίας, ενώ η Fed ελπίζει να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο από τη μακρά χρονικά εμπορική διένεξη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider