«Σκληρό καρύδι» οι 2.000 μονάδες για το ΧΑ – Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Δημήτρης Ζάντζας
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σκληρό καρύδι» οι 2.000 μονάδες για το ΧΑ – Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα
Αποτυχημένες μέχρι στιγμής οι απόπειρες του Γενικού Δείκτη να διασπάσει τις 2.000 μονάδες, ο οποίος έκλεισε την εβδομάδα με οριακά αρνητικό πρόσημο. «Σήμα» από τα τραπεζικά αποτελέσματα αναμένει η αγορά την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και νέα από το «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ.

Αποτυχημένες μέχρι στιγμής οι απόπειρες του Γενικού Δείκτη να διασπάσει ανοδικά τις 2.000 μονάδες, μια προσπάθεια που την περασμένη Παρασκευή έφερε τον ΓΔ έως τις 1.991 μονάδες ενδοσυνεδριακά, αλλά έκτοτε αποδυναμώθηκε.

Η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε βρήκε τον ΓΔ με αρνητικό εβδομαδιαίο πρόσημο και συνολικές απώλειες 0,85%, σε αντίθεση με τον δείκτη των τραπεζών που έκλεισε με μικρά εβδομαδιαία κέρδη 0,09%.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών της εβδομάδας ήταν οι τίτλοι που επηρεάζονται πιο άμεσα από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας: Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε την εβδομάδα με άλμα 18,59% ευρώ και την κεφαλαιοποίησή της στα 774,3 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα τα κέρδη των ΕΥΑΘ και Unibios διαμορφώθηκαν σε 20,48% και 25,52% αντίστοιχα.

Παρά το… rotation που έχει προηγηθεί, οι τίτλοι που καλούνται στο εξής να «κουβαλήσουν» τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.000 μονάδες είναι κυρίως οι δεικτοβαρείς μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Και, μεταξύ αυτών, κυρίως οι τραπεζικές. Αυτές αναμένεται να έχουν τον «πρώτο λόγο» την επόμενη εβδομάδα, καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα β’ τριμήνου που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα είναι θετικά. Ταυτόχρονα, οι θετικές εκθέσεις για τον κλάδο συνεχίζονται και από το εξωτερικό, με τελευταία την JP Mοrgan να αναθεωρεί ανοδικά τιμές-στόχους.

Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα

Ενώ λοιπόν τα τραπεζικά αποτελέσματα είναι το «σήμα» που περιμένει η αγορά, μαζί φυσικά με τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν από τους υπόλοιπους μεγάλους μη τραπεζικούς ομίλους, για τη διάσπαση ή μη των 2.000 μονάδων, το «σήμα» αυτό συμπίπτει χρονικά με μια ιδιαίτερη διεθνή συγκυρία που περιλαμβάνει αβεβαιότητες.

Την επόμενη Παρασκευή, 1 Αυγούστου, εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Αν και πολλοί ξένοι αναλυτές αναμένουν ότι η «μπίλια» των δασμών θα κάτσει στο 15%, δεν είναι λίγοι αυτοί που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων. Μεταξύ αυτών η Unicredit, που σχολιάζει ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλές παραχωρήσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την ανάγκη ενεργοποίησης αντιμέτρων, «ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν και μετά την 1η Αυγούστου, δεδομένης της απρόβλεπτης στάσης του Τραμπ». Πέραν της Unicredit, και άλλοι ξένοι οίκοι σχολιάζουν ότι δε μπορούν να αποκλείσουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός απρόβλεπτου αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ: 50-50 οι πιθανότητες για εμπορική συμφωνία με ΕΕ

Ένα άλλο «μέτωπο» αφορά την ίδια τη συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην επικαιρότητα. Και εδώ, όλο και περισσότεροι αναλυτές αισθάνονται την ανάγκη να… διερευνήσουν το πώς οι αγορές καταφέρνουν να μένουν τόσο ήρεμες και ανεπηρέαστες από το δασμολογικό θρίλερ ή τις επιθέσεις Τραμπ εναντίον της Fed ή τις επιπτώσεις των δασμών στην αμερικανική οικονομία. Η Goldman Sachs για μόλις τρίτη φορά από τον Ιανουάριο του 2016 βλέπει τόσο έντονα μια «ασυνήθιστη» αποσυσχέτιση του δολαρίου από την πορεία των αμερικανικών μετοχών, ενώ για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια βλέπει τους επενδυτές να είναι τόσο «συντονισμένοι» στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις τους για την πορεία του δολαρίου.

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές της GS βλέπουν το 51% των επενδυτών να δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία του S&P 500, ένα ποσοστό που κυμάνθηκε τους προηγούμενους μήνες μεταξύ 77,1% και… 17,45%. Εν τέλει, η GS σχολιάζει ότι σε τέτοιες περιόδους, όταν οι απόψεις και οι προσδοκίες των επενδυτών συγκλίνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό, η αγορά είναι πιο ευάλωτη σε αιφνίδιες αλλαγές, ακόμη και με μία-δύο μικρές αφορμές.

Το ταμπλό της Παρασκευής

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08% στις 1.968,72 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε 155,9 εκατ. ευρώ, και με συνολικά 62 μετοχές σε θετικό έδαφος, έναντι 48 πτωτικών και 42 αμετάβλητων.

Για τον δείκτη των τραπεζών οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν με άνοδο 0,32% στις 2.138,84 μονάδες, ενώ για τον FTSE Large Cap επίσης με οριακές απώλειες 0,09% στις 4.940,89 μονάδες.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πίσω από το +3,71% της ΕΥΔΑΠ στα 7,27 ευρώ βρέθηκε η Τρ. Κύπρου με άνοδο 2,45% στα ω6,70 ευρώ. Aktor και ElvalHalcor ακολούθησαν ενισχυμένες περί του 1,15%, ενώ στο +0,95% ακολούθησε η Eurobank με κλείσιμο στα 3,20 ευρώ.

Σε μικρότερο ποσοστό ενισχύθηκαν επίσης οι Viohalco (+0,79%), ΟΤΕ (+046%), ΕΤΕ (+0,33%), Alpha Bank (+0,31%) και ΔΑΑ (+0,15%).

Σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες περί του 1,3% ολοκλήρωσαν οι ΟΠΑΠ (18,84 ευρώ), Σαράντης (13,28 ευρώ) και Cenergy (10,46 ευρώ), άνω του 1% υποχώρησαν και οι Lamda Development και Motor Oil, ενώ μικρότερες απώλειες κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, οι τίτλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,95%), Τρ. Πειραιώς (-0,85%), Optima (-0,56%), Metlen (-0,48%), Coca-Cola HBC (-0,44%) και ΔΕΗ (-0,21%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις Αυγούστου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Αυτά είναι τα 14 επαγγέλματα που θα σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα

Φοιτητική Στέγη: Στα «ύψη» τα ενοίκια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Χαμηλή διαθεσιμότητα για προσιτή κατοικία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider