Χρηματιστήριο: Το rebalancing εκτόξευσε το τζίρο στα 360 εκατ. ευρώ - Αναμονή για τη Moody's

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το rebalancing εκτόξευσε το τζίρο στα 360 εκατ. ευρώ - Αναμονή για τη Moody's
Υψηλή μεταβλητότητα λόγω rebalancing FTSE και λήξης παραγώγων. Τη Moody's αναμένει η αγορά να δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, νευρικότητας και stock picking ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο, με την τριπλή λήξη σε όλες τις αγορές και το ΧΑ να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, όπως και το rebalancing σε FTSE.

Η αγορά θέλει περισσότερο χρόνο με κάποιες επιμέρους διορθωτικές κινήσεις για να απορροφήσει όλα αυτά που συνέβησαν σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (IPO ΔΑΑ, placement Πειραιώς, αναδιάταξη δεικτών, triple witching) και να βρει ξανά τα πατήματά της. Αν και το rollover είχε ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί μέχρι χθες, υπήρξαν και σήμερα κινήσεις μετακύλισης που πίεσαν μετοχές και αύξησαν τη μεταβλητότητα.

Ένα ακόμη μεγάλο γεγονός για την αγορά είναι και η αξιολόγηση της Moody's το βράδυ της Παρασκευής, όπου θα φανεί εάν θα ευθυγραμμιστεί με τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, κάτι που αν συμβεί, όπως προσδοκά η αγορά, ως επί το πλείστον, θα λειτουργήσει περισσότερο ως επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και ως επισφράγιση της πλήρους ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Αν και ευρύτερα οι ετυμηγορίες της Moody's ενέχουν σημαντική βαρύτητα σε επίπεδο αγορών-διαχειριστών, καθώς στον κόσμο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι -Moody's, Standard & Poor's και Fitch- οι οποίοι ελέγχουν το 95% (η Moody's και τη Standard & Poor's καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και η Fitch το 15%) σε αυτή την περίπτωση, οι επικείμενες αποφάσεις της (είτε αναβαθμίσει σε «Baa3» με σταθερό outlook, είτε αλλάξει σε πρώτο χρόνο το outlook σε θετικό και σε δεύτερο αναβαθμίσει σε «Baa3») δεν αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε επίπεδο αγοράς ομολόγων.

Βέβαια, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους κυρίως στα αποτελέσματα και τα ντιλς που έρχονται, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΕΝΕΡΓ να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς αναμένονται εξελίξεις για την τελευταία και το η εξαγορά ενός σημαντικού ποσοστού από σαουδάραβες επενδυτές, σε τιμές υψηλότερες του ταμπλό, δηλαδή με σημαντικό premium. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, πέρα από την αξία που θα προσδώσει στους μετόχους που ανέμεναν εξελίξεις και αναγνώριση της αξίας της ΤΕΝΕΡΓ, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κυρίως σημαντική ρευστότητα για να ξεδιπλώσει το μεγάλο επενδυτικό της πλάνο, αλλά και να επιβραβεύσει τους μετόχους της.

Πέραν αυτών, θα υπάρξει σημαντική αναθέρμανση τους ενδιαφέροντος και ενίσχυση του σήματος προς τα διεθνή funds για τοποθετήσεις στον εγχώριο κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας που αποτελούν μαζί με τις τράπεζες τους πιο «hot» της αγοράς. Βέβαια, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, κυκλοφορούν ήδη σενάρια περί δημόσιας πρότασης της ΤΕΝΕΡΓ και εισροών που θα υπάρξουν σε άλλες μετοχές του κλάδου, κάτι που είναι ήδη πολύ πρώιμο και βιασικό να αναφέρεται. Από την άλλη, αναλόγως των συνθηκών και αν υπάρξει δημόσια πρόταση το κύριο και βασικό είναι η νέα αναδιάταξη θέσεων και σταθμίσεων στον 25αρη.

Επιπλέον, το re-rating των ελληνικών μετοχών, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει, συνεχίζεται με αμειώτους ρυθμούς, καθώς καθημερινά ξένοι οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές ανεβάζουν και άλλο τις τιμές στόχους. Στις τράπεζες σταδικά όλοι οι αναλυτές θα ανεβάσουν τις τιμές στόχους, ενώ η Τιτάν, αλλά και η Μυτιληναίος είχαν σημαντικά upgrades από Citi και Pantelakis αντίστοιχα.

Περνώντας στο ταμπλό και όπως προαναφέραμε, η μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό, με τη ΔΕΗ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να διατηρούν το θετικό πρόσημο, με την πρώτη να φτάνει μέχρι και στα 11,87 ευρώ, προτού υποχωρήσει ελαφρώς και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να βλέπει μέχρι και τα 17 ευρώ για να κλείσει χαμηλότερα. Αντίστοιχες μεταβολές και για ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ. Υψηλές πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς, με τη μετοχή να αναζητεί βηματισμό μετά το placement. Η ΠΕΙΡ φάνηκε και σήμερα να έχει ουρά πωλήσεων, με τους long να τραβούν την προσφορά από χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι πιέσεις αυτές έκοψαν τη φόρα λίγο πριν τις δημοπρασίες και από τις υπόλοιπες τράπεζες, με τον ΔΤΡ να περνά σε αρνητικό έδαφος και χαμηλότερα από τις 1.200 μονάδες. Εν συνεχεία ωστόσο υπήρξαν σημαντικές εισροές από τα passive funds λόγω της αναδιάταξης των δεικτών, σε ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ.

Ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) & πιστοποιημένος από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος και Κύπρου, αναφέρει πως «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε στάση αναμονής κοντά στο υψηλό 13 ετών που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στα θετικά προσμετράται η αποφόρτιση των ταλαντωτών τάσης και η βελτίωση του τζίρου, απόρροια και του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για την Πειραιώς.

Η αριθμητικά υψηλή θετική συσχέτιση (correlation) του ΓΔ με τους ξένους δείκτες που αγνοούν επιδεικτικά τη λέξη διόρθωση εδώ και ένα τετράμηνο έχει δημιουργήσει την απαιτούμενη «μαγιά» για την ανατίμηση των assets της Λεωφόρου Αθηνών. Στα καθ' ημάς, οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας, που μεταφράζονται στην προοπτική γενναιόδωρων μερισμάτων, συντηρούν θεμελιωδώς το εν κινήσει bull market. Οι προσδοκίες επίτευξης μιας νέας χρονιάς-ρεκόρ σε επίπεδο bottom line των εισηγμένων παραμένει στο τραπέζι.

Σε αυτά τα πλαίσια λογιστικά κέρδη εμφανίζουν και οι πολύπαθες ελληνικές συστημικές τράπεζες, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν μεταξύ άλλων η εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και το υψηλό σταθμισμένο επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων που προσφέρουν. Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στην καλοδεχούμενα υψηλή ζήτηση για τις μετοχές του placement της Τράπεζας Πειραιώς από εγχώριους και ξένους Επενδυτές, ενώ παράλληλα δίνουν «πάτημα» στους διεθνείς οίκους για την έκδοση θετικών εκθέσεων αποτίμησης».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 1.422,03 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 359,4 εκατ. ευρώ λόγω rebalancing. O FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,28% και ο τραπεζικός έκλεισε με ήπια άνοδο 0,26% στις 1.207,99 μονάδες.

Στις τράπεζες ξεχώρισε σήμερα η ΑΛΦΑ με κέρδη 1,52% στις δημοπρασίες φτάνοντας τα 1,7055 ευρώ. Ακολούθησε η ΕΤΕ στο 1,04% και τα 7,22 ευρώ, με τη Eurobank στο 0,17% και τα 1,783 ευρώ. Απώλειες 1,75% για Πειραιώς στα 3,93 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 88 εκατ. ευρώ.

Στα βαριά χαρτιά της αγοράς ξεχώρισε η μετοχή της ΔΕΗ που έβγαλε αντίδραση 2,9% στα 11,70 ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,97% και τα 16,58 ευρώ. Ράλι 3,07% για Cenergy στα 7,39 ευρώ, ενώ κατά 8,32% εκτοξεύθηκε η Σαράντης βλέποντας νέα υψηλά στα 11,20 ευρώ.

Από την άλλη συνέχισε ήπια ανοδικά η Μυτιληναίος στα 36,50 ευρώ, βλέποντας ωστόσο μέχρι και τα 36,78 ευρώ, με την ΕΕΕ στο 0,52% και τη Jumbo στο 1,37% και τα 26,70 ευρώ.

Ήπιο profit taking σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ενώ ισχυρότερη κατοχύρωση κερδών υπήρξε στην ΤΕΝΕΡΓ καθώς αρκετοί επενδυτές παίρνουν κέρδη και τοποθετούνται στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πιέσεις ασκήθηκα για περίεργου λόγους και σε Aegean, ΟΤΟΕΛ.

Στα mid caps παλι υπήρξαν ακραίες μεταβολές, καθώς ο ΟΛΠ εκτοξεύθηκε κατά 8,93% και η Intracom κατά 4,88 με την EpsilonNet στο 4,51% και τα 10,66 ευρώ, ενώ η Intrakat πιέστηκε κατά 2,74% στα 5,33 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 15,78 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διψήφια τιμή στόχος από τη Jefferies για την Εθνική - Άνετη για payout 50% τα επόμενα χρόνια

Τράπεζες: Κέρδη, μερίσματα και νέα δάνεια στο επίκεντρο των ξένων στο Λονδίνο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider